Commedia dell'arte a Katonában

Commedia dell'arte címmel mutatják be a Kamrában október 27-én, szerdán este 7 órától a Katona József Színház és a Bozsik Yvette Társulat legújabb elõadását. Rendezõ-koreográfus: Bozsik Yvette, a fõbb szerepekben: Fekete Ernõ, Ónodi Eszter és Vati Tamás.

Bozsik Yvette előadásaiban gyakran egy-egy színházi korsza­kot, stílusirányzatot idéz fel és közelít meg a saját eszközeivel; a Dadaisták és a Bacchanália után ilyen a Commedia dell’arte is.

Az előadás fő ihletője a XVII–XVIII. századi "klasszikus", itáliai commedia dell’arte formavilága. Főszereplői a commedia dell'arte típusfigurái - jellegzetes ruháikkal, maszkjaikkal, különleges mozgásukkal és rögtönzéseikkel, de az előadás fontos elemei a commedia dell’arte egyéb jellegzetességei is: az átöltözések, a szerepcserék, a játék szabadsága, az együttes játék fontossága és az a különleges, sokoldalú tudás (beszéd, ének, mozgás együtt), amelyet a műfaj a színészektől követelt.A furfangos Arlecchino, a szerelmes Pierrot, az örök vesztes Pulcinella és a többiek a XX. század első évtizedeiben újra „visszaköltöztek” az európai színpadokra. A commedia dell’arte hatott a némafilm összes nagy alakjára, a festészetben megihlette – többek között – Picassót, a zenében Sztravinszkijt, és óriási hatással volt a modern tánc megteremtőire: Gyagilevre, Nyizsinszkijre és az ő nevükkel fémjelzett Orosz Balettre. Két commedia dell’arte-alapú, Sztravinszkij zenéjére készült Gyagilev-balett, a Petruska és a Pulcinella motívumait is idézi az előadás – ezeket próbálja a darabbeli, színészekből és táncosokból álló társulat. Színház a színházban, némafilm, karnevál...

-------------------

COMMEDIA DELL'ARTE

szereplők:

Pulcinella - Fekete Ernő
Colombina - Ónodi Eszter
Pantalone - Vajdai Vilmos
Dottore - Szacsvay László
Capitano - Nagy Ervin
Arlecchino - Rajkai Zoltán
Brighella - Hajduk Károly
Petruska - Vati Tamás
Pimpinella - Krausz Alíz
Rosetta - Lisztóczky Hajnalka
Prudenza - Halász Anna
Coviello - Gombai Szabolcs
Florindo - Vislóczky Szabolcs

Díszlet - Khell Zsolt m.v.
Jelmez - Berzsenyi Krisztina
Maszk - Sosa m.v.
Zene - Sztravinszkij, Sosztakovics,
Angelo Branduardi, olasz dalok
Dramaturg - Török Tamara
Koreográfus-asszisztens - Blaskó Borbála m.v., Fülöp Tímea m.v.
Rendezőasszisztens - Tóth Judit
Rendező-koreográfus - Bozsik Yvette

süti beállítások módosítása