Színház a kávéházban

Bárki legyinthet, hogy közhely és féligazság. Mármint, hogy színház az egész világ. Ám a világ azon része, amelyik a közélet tere, az tényleg komédia. Nagyon is igaz ez, ha egy közéleti gócpont, egy kávéház fogad be elõadásokat.

Szorosabb kapcsolat régen a kávéház és a kabaré, a kávéház és a korai mozi között volt csupán. És bár számtalan példa van arra, hogy egy vendéglátóhely színpaddal bírjon, mégis ritka a társulatok fellépése, hiszen a kávéház intézménye a színházhoz inkább kiegészítő jelleggel kapcsolódik. Üdítő példa és kivétel a budapesti Godot Kávéház és a Spinoza-ház.



A Dob utcai Spinoza-ház kávéház, étterem, kiállító terem és színház egyben. A Godot Kávéház a Godot Galériával egy helyen, a Madách téren működik. Mindkettő rendszeresen biztosít teret az előadóművészetnek. A Spinoza-ház komolyabb darabokkal kezdte a működését, míg a Godot a stand up comedy műfaját kívánta, kívánja meggyökereztetni.

Az ilyenfajta vegyes működést minden valószínűség szerint nagyban meghatározza, hogy van-e külön terem az előadáshoz. Amíg egy könnyed one man show-tól nem üt el egy pohár bor vagy sör, egy dráma átélését nem segíti egy finom sült vagy egy jó koktél. Ami mindkét esetben bizonyos, a Spinoza is, a Godot is már kicsit több mint vendéglátó üzlet. Ez a Spinoza esetén jobban szembeötlik, hiszen a hely egyben holland kulturális intézet is. Nevében pedig ház, összefoglalva a kávéházi és a színházi funkciókat. Több mint kávéház, de nem mondanám, hogy a színháznál kevesebb.

(Gregor)
www.kavehazak.hu

süti beállítások módosítása