Új bemutató a Miskolci Nemzeti Színházban

Korognai Károlyra "rátalált" a kortárs magyar dráma. Legalább is Miskolcon. Az elõzõ évadban a Portugált rendezte (és alakította a darab egyik szerepét), az idei szezonban a Kvartettet állítja színpadra. Most mindennapjainkra reflektáló mondanivalóját Spiró György darabjában fogalmazza színpadra.

Spiró György: KVARTETT (komédia)
Bemutató 2004. november 19. péntek este 7 óra


"A Kvartett valódi kelet-európai történet, nem pedig egy hollywoodi B-kategóriás film, hepienddel. Mifelénk így szokott ez történni: mindenki abban környezetben és élethelyzetben marad, amiben volt. Nincs megoldás. Csak a kérdés marad, ami tovább fogalmazza önmagát. Az emlékek és impulzusok, amik a jelen pillanatban élnek, hatnak tovább a jövőre és folytatódik a történet. És nemcsak, hogy hepiend nincs, de lezárás sem. ..."



"...Spiró egy olyan házaspárt állít a középpontba, akik lakótelepi lakásban laknak, életvezetésükben pedig valahol az 1970-es években ragadtak le. A színpadon az őket körülvevő tárgyak ezt a kort idézik. A történet 1992 jelenében játszódik, de a múltból fennmaradt sebeket gyógyítgatja, illetve tépi fel párhuzamosan. A hangsúlyt azonban a jelenre kell fogalmazni, mert abban a helyzetben szólal meg, arra hat a múlt. ..."




Egy amerikás magyar meg akarja hálálni jótevőjének, hogy '57 tavaszán figyelmezette, letartóztatják. Csakhogy a szokványos - tehát: lerobbant - lakótelepi lakásban vegetáló nyugdíjasokon és leányukon pénzzel, utazással, háládatos szívkitárással nem lehet segíteni. Megérteni, mi a jó szándék, mi az öröm lehetősége, mi az, amit idehaza még lehetne, ha ...

A közmondásos kabátot újragombolni csak akkor sikerülhet, ha minden gombján elvégezzük a szükséges csiki-csukit, vagy ha kibújunk belőle. Két világ ütközik, méghozzá a jó szándékú közeledés jegyében: derült égből nagyobb a mennykő.


Spiró György: KVARTETT
Komédia

Vendég: ÁRON LÁSZLÓ
Öreg: SZEGEDI DEZSŐ
Feleség: MÁHR ÁGI
Nő: KERTÉSZ MARCELLA


Díszlet-jelmez: BOZÓKI MARA
Színpadmester: HAZSEGA MIKLÓS
Súgó: SZÉKELY ZSOLT
Ügyelő-Asszisztens: HORTI ZSUZSANNA

Rendező: KOROGNAI KÁROLY

süti beállítások módosítása