Chanuka a Kultiplexben

Az elmúlt két évben sikerrel rendeztek három fesztivált zsidó események kapcsán, úgy most folytatva a sort, ezúttal Chanuka alkalmából ismét ünnepel december 12-én a Kultiplex.

A Chanuka parti első részében 20 óra 30-tól az Izraelben doktorált Balázs Gábor filozófiatörténész "A megelőző háború és lázadás" kérdéskörét vizsgálja a zsidó hagyományban. Ezt követően 22 órától a hazai zsidó zenei szubkultúra képviselői lépnek fel a Kultiplex színpadán.

Elsőként a klez jazz-t játszó Nigun lép fel, akik ezzel a stílussal egyedülállóak Magyarországon és a Marom és a Stetl által szervezett korábbi fesztiválokon is nagy sikerrel játszottak. Így lesz ez a HaGesherrel is, akik a hagyományos zsidó dallamokat a jazz, a reggae és a hip-hop elemeivel ötvözik. Ők egyébként az elmúlt évben bejárták koncertjeikkel a balkánt, Horvátországban és Szerbiában is nagy örömmel fogadták őket.

Azt estet Bob Cohen és barátai zárják, akik a Kárpát-medence zsidó népzenéjéből adnak autentikus ízelítőt. Cohen ritkán látható magyar színpadon, legutóbb a színtén a Marom és a Stetl által szervezett fesztiválon lépett fel.

A fesztivál amolyan független kezdeményezésnek számít kis költségvetéssel, a
Mazsihisz nem támogatta. Azért jött létre, hogy legyen egy alternatíva, ahol
bemutathatják a magyarországi független zsidó szubkultúrát.

Szepesi Krisztina, Kultiplex

süti beállítások módosítása