Konrád György a Mûvész Szalonban

Idén utolsó alkalommal kerül megrendezésre a Mûvész Szalon élõ portré-interjúja. Ezen a héten, 2004. december 12-én, vasárnap 10 óra 30-kor Váradi Júlia vendége Konrád György író lesz. A közönség a kávé és a sütemény mellé egy színvonalas és exkluzív egyórás beszélgetést is kap. A beszélgetés helyszíne a Madách Színház Tolnay Szalonja (VII. Erzsébet körút 29-33.) Jegyek korlátozott számban még kaphatók, minden érdeklõdõt szeretettel várnak.

Művész Szalon

Idén utolsó alkalommal kerül megrendezésre a Művész Szalon élő portré-interjúja. Ezen a héten, 2004. december 12-én, vasárnap 10 óra 30-kor Váradi Júlia vendége Konrád György író lesz. A közönség a kávé és a sütemény mellé egy színvonalas és exkluzív egyórás beszélgetést is kap. A beszélgetés helyszíne a Madách Színház Tolnay Szalonja (VII. Erzsébet körút 29-33.) Jegyek korlátozott számban még kaphatók, minden érdeklődőt szeretettel várnak.


Ez év őszén indult útjára a Madách Színház új programja, mely főként az értelmiségi réteget célozta meg. A heti rendszerességű beszélgetések moderátorai Váradi Júlia, Sándor Erzsi és Csáki Judit voltak, akik felkészültségükkel és humorukkal emelték a délelőttök színvonalát. Az idei vendégek között volt többek között Závada Pál író, Szakcsi Lakatos Béla zongorista-zeneszerző, Dés László zeneszerző, Vojnich Erzsébet festő, vagy olyan színész-egyéniségek, mint Psota Irén, Für Anikó vagy Udvaros Dorottya.

Kik ők? Kik azok az emberek, akik jelentős szerepet játszanak az ország kulturális életében? Kik azok a művészek, akiknek a teljesítményével - gyakran vagy ritkábban - találkozunk, de személyiségét kevésbé ismerjük? Kik azok, akiket a kultúrafogyasztó ember esetleg ismerni vél, de szívesen hall róluk újat?

A Szalon megcélzott közönsége az a fővárosi réteg, amely érdeklődik a kultúra személyiségei, jelenségei iránt. Nincs "közművelődési célzat"; szolgáltató célzat van: kulturális szolgáltatás azoknak, akiknek erre igénye van.

A Szalon célja tehát, hogy életmű- illetve életút-interjú keretében portrét rajzoljon azokról, akik tevékenységükkel fölkeltették a közönség (egyes rétegeinek) figyelmét. Cél a lehető legszélesebb "merítés", mind a művészeti ágak, mind a teljesítmények tekintetében. Cél az is, hogy egy kellemes beszélgetés keretében a közönség
közvetlenül is választ kaphasson kérdéseire.

A kérdező: riporter. Olyan ember, aki nem egyszerűen a "kultúrafogyasztó" közönség tetszőleges tagja, hanem - szakmája, fölkészültsége révén jól ismeri alanyát és annak tevékenységét. Éppen ezért tudja föltenni azokat a kérdéseket, amelyek az illető művész és a közönség szempontjából relevánsak. Fontos, hogy a rendelkezésre álló alig több mint egy óra alatt kerek képet adjon alanyáról, hogy "fejben megszerkessze" az interjút.

A válaszoló: művész. Olyan művész, aki már teljesítményt tud a háta mögött - és ez fontosabb, mint az, hogy széles körben ismerjék, hisz a Szalon beszélgetés-sorozata épp ez utóbbiban képes segíteni. Bármely művészeti ág bármely jelentős képviselője potenciális vendég; legyen író, költő, színész, festő, zenész, színházi ember, építész vagy cirkuszi bohóc.

Cél az is, hogy a Szalonnak idővel törzsközönsége (is) legyen. Olyan emberek, akik biztosra mennek a tekintetben, hogy ezen a helyen szombat délutánonként történik valami. S ha ez a törzsközönség kialakul, akkor a szerkesztésbe - azaz az interjúalanyok kiválasztásába - őket is be lehet vonni.

A Szalon terveink szerint elsősorban a kellemes időtöltés, nívós szórakozás, jóleső beszélgetés helye. Nem a tetemre hívásé, nem a felelősségre vonásé, nem különféle konfliktusok kibontásáé. Hanem a megismertetésé, a népszerűsítésé - a szavak mélyebb, az ismeretterjesztésen túli értelmében.

A portréinterjú a lehetőségek szerint alkalmanként kiegészül a művész "közvetlen" szereplésével: írók esetében rövid felolvasással, képzőművészek esetében néhány műalkotás személyes bemutatásával, színész esetében egy-egy emlékezetes alakítás fölidézésével.

Török Flóra
KÉK Művészügynökség

süti beállítások módosítása