Fordul az Idõkerék

2004. december 31-én, pontosan éjfélkor, miután 2004 utolsó homokszeme is lepergett, az Idõkerék barátai átfordítják az EU-ban eltöltött idõt érzékeltetõ szerkezetet. Az ünnepélyes eseményt látványos program kíséri az óév utolsó órájában, filmvetítés lesz, az év utolsó percét pedig élõ dobzene, majd az átfordítás közben dobkoncert teszi emlékezetessé.

A szilveszteri átfordítást az Időkerék barátai végzik a Vörösmarty Gimnázium diákjaival. A helyszínen, a közönség soraiból kiválasztanak néhány embert, akik aktív részesei lehetnek a ceremóniának.

Az átfordítás alatt erre az alkalomra komponált kísérőzene szól majd, és az európai államokat szimbolizáló fáklyákat gyújtanak meg. Az utolsó fáklya Magyarországot jelképezi majd. Az átfordítás pillanatában teljes fényárban úszik majd az ország és Budapest egyik új nevezetességének számító Időkerék.

Az Időkereket Magyarország európai uniós csatlakozása alkalmából állította fel a Kronosz Alapítvány Budapesten, a Műcsarnok mögött. A homok az uniós csatlakozás pillanatában, április 30-ról május 1-re virradóra, éjfélkor kezdett el peregni a nyolc méter magas, ötven tonnánál is nehezebb műtárgyban. A szerkezetet a március 15-én indított Add hozzá az idődet! mozgalom keretében tölthették meg arra vállalkozó érdeklődők homokkal. Előzetesen annyi anyagot helyeztek el benne, hogy az utolsó homokszem éppen december 31-én peregjen le. A szerkezetet május 1-jei felavatása óta többszázezren látogatták meg.


süti beállítások módosítása