5. Kortárs Drámafesztivál

Új év - új hírek - 5. Kortárs Drámafesztivál, 2005. április 21-28.

Második hírlevelével jelentkezik a Kortárs Drámafesztivál, melyben a mozgalmas évvége történéseibõl olvashatnak összeállítást. Körvonalazódik a Visitors' Programme keretében Budapestre látogató külföldi színházi szakemberek köre, és nagy vonalakban kialakult már a magyar vendégelõadások listája is. A jubileumi fesztivál minden eddiginél gazdagabb programot kínál az érdeklõdõknek, hiszen a magyar és külföldi vendégelõadások mellett nemzetközi színházi konferenciára is sor kerül, valamint az Orosz Nap lehetõséget kínál a kortárs orosz színházzal, drámával való ismerkedésre.

1. Visitors’ Programme

Az 5. Kortárs Drámafesztivál legnagyobb újdonsága a Visitors' Programme, melyről korábbi hírlevelünkből már tájékozódhattak. Rendkívüli érdeklődés kísérte a program meghirdetését: a megszólított mintegy 300 színházi és kulturális szakember közül közel hetvenen már jelezték részvételi szándékukat.

Európa és a világ különböző részeiről érkeznek Budapestre neves színházi szakemberek: kritikusok, rendezők, fesztiváligazgatók, kutatók, akik részt vesznek a fesztivál számukra összeállított speciális programjában. Megismerkedhetnek az ország kortárs kultúrájának különböző képviselőivel (zene, film, képzőművészet), találkoznak majd magyar színházi szakemberekkel, de természetesen, elsősorban a fesztivál programjában szereplő magyar előadásokat nézik. Különleges lehetőség ez számukra, hogy egy hét alatt képet kaphatnak a magyar színházi kortárs törekvéseiről, és a fordítva, a magyar szakma számára is vissza nem térő alkalom arra, hogy bővítse nemzetközi kapcsolatait. Ugyanakkor bízunk benne, hogy kezdeményezésünk közvetlen hatással lesz a közeljövőben tervezett, Magyarország kulturális arculatát bemutató nagyrendezvények (Heidelbergi Stückemarkt, Németországi Magyar Kulturális évad 2006) színházi programjának kialakítására (gondolunk itt magyar előadások meghívására, illetve magyar drámák felolvasására).

A program koordinálását külföldi munkatársunk, a Luxemburgból érkezett Martine Dennewald segíti. Martine dramaturgként diplomázott 2003-ban Lipcsében, majd Londonban színházi menedzsmentet tanult. Dolgozott a Royal National Theatre-nél, a londoni Gate Theatre-nél, és London International Festival of Theatre-nél. Munkájának köszönhetően elindult a program konkrét szervezése, és rendkívül sokan jelezték részvételi szándékukat, többek között Andreas Beck, a bécsi Burgtheater dramaturgja, Krystyna Meissner, a Dialog-Wroclaw Színházfeszitvál igazgatója, Manfred Beilharz, a Wiesbadeni (volt Bonni) Biennálé fesztiválvezetője, Giorgio Gennari, a Teatro Due és a Teatro Festival Parma művészeti vezetője, Marina Davydova, a moszkvai NET Fesztivál művészeti vezetője, az Izvesztia napilap kritikusa, Irène Sadowska Guillon, párizsi színikritikus, Eva Behrendt, a németországi "Theaterheute" folyóirat szerkesztője.

A hozzánk érkezett levelekből idézünk:

"Főszerkesztője vagyok az UNESCO hatkötetes Kortárs Színházi Enciklopédiájának (Routledge Kiadó), illetve a Kortárs Drámaírók Világlexikonjának, amely jelenleg előkészítés alatt áll. Az alkalom, hogy a fesztiválon kortárs magyar színházat láthatok, nagyban segítené munkámat és minden bizonnyal lehetőséget teremtene, hogy olyan magyar kollégákkal találkozzam, akik munkatársaimmá válnának az új publikáció elkészítésében."

Don Rubin, színházkritikus, a torontói York University professzora (Kanada)

"Nagyon érdekesnek tartom javaslatukat - a magyar színház helyzetéről meglehetősen keveset tudok (kivéve talán Schilling Árpád és a Trafó munkásságát)... éppen ezért kíváncsian várom, hogy mit nyújt majd az Önök programkínálata."

Elona Bajorniene, a SIRENS-fesztivál igazgatója (Litvánia)

"Természetesen nagyon fontos számomra, hogy részt vegyek a Kortárs Drámafesztiválon. Fesztiválszervezőként a lehető legtöbb információhoz szeretnék hozzájutni a magyar kortárs drámáról, de olyan kérdések is érdekelnek, mint a drámaíró és rendező viszonya a magyar színházban, vagy a kortárs dráma és drámaírás támogatási formái a különböző országokban."

Dainis Grinvalds, SKATE Rigai Kortárs Drámafesztivál (Lettország)

2. Magyar program
A december hónap legfontosabb híre, hogy megszületett a neves kritikusokból álló zsűri (Koltai Tamás, Szűcs Katalin Ágnes, Sándor L. István) előzetes javaslata a fesztiválon szereplő kortárs magyar előadásokról. Jelenleg folyik a színházakkal/társulatokkal történő egyeztetés a meghívás/szereplés részleteiről. A fesztivál magyar programja egy-két előadással várhatóan még kiegészül. A végleges programról, illetve az előadások pontos időpontjáról következő hírleveleinkben tájékoztatjuk az érdeklődőket.

A zsűri által javasolt előadások:
- Mohácsi János-Mohácsi István: Csak egy szög (Kaposvári Csiky Gergely Színház)
- Kárpáti Péter: A negyedik kapu (Tatabányai Jászai Mari Színház/Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közös produkció)
- Pintér Béla Társulat: Parasztopera
- Juhász Ferenc: A szarvassá változott fiú (Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház)
- Spiró György: Koccanás (Katona József Színház)
- Krétakör Színház: Feketeország

A válogatás jól tükrözi a magyar színházban is évek óta tartó folyamatot: a hagyományos színdarabok mellett egyre fontosabbak lettek az ún. színházi forgatókönyvek, az egy-egy társulatra/előadásra születő szövegek. Ilyen előadás a novemberben Berlinben is bemutatott Csak egy szög, melynek a vendégjáték alkalmából elkészült a német fordítása is. Az előadás a 2004-es Pécsi Országos Színházi Találkozón elnyerte a Legjobb társulat díját. Külön érdekesség, hogy a 2003/2004-es évad legjobb drámájának szavazták meg a magyar színikritikusok a Koccanást és a Csak egy szöget - megosztva.

3. Külföldi előadások
A fesztivál külföldi előadásainak válogatása jelenleg is zajlik. Két előadás meghívása azonban már biztosnak tekinthető. Vendégünk lesz Alvis Hermanis lett rendező Long life (Hosszú élet) című előadása, melyet kétszer is láthatnak majd a Trafóban. Nem klasszikus színdarabot játszanak itt a színészek, sőt szöveg sem igen van az előadásban: sokkal fontosabbak a gesztusok, a játék, a díszletek. A Rigai Új Színház fiatal színészei bérházban élő idős emberek egy napját mutatják be - hiperrealista módon. A színház európai hírű alkotó közösség, melyet 1997 óta vezet Alvis Hermanis, aki legutóbb A revizor című előadásával ért el nemzetközi sikereket.
Meghívást kapott a fesztiválra Belgrádból Milena Markovic új darabja, a Sínek (Šine) Slobodan Unkovski rendezésében, a Jugoslovensko Dramsko Pozoriste színészeinek fergeteges előadásában. Itt is fiatal művészek keltik életre a figurákat: a téma a felnőtté válás a háborúk sújtotta Jugoszláviában. A mozaikszerűen építkező darabot zenés betétek szakítják meg: a színészek népszerű slágerekkel idézik meg a jugoszláv hétköznapokat. A fesztiválnak biztosan lesz német és osztrák vendégelőadása is, de a konkrétumokról egyelőre nem született döntés.

4. A drámafesztivál utóéletéből
Január 7-én mutatják be a Debreceni Csokonai Színházban Marlene Streeruwitz osztrák írónő New York. New York. című darabját Bodolay Géza rendezésében. A darab a 2001-es Kortárs Drámafesztivál felolvasószínházi programjában szerepelt, az előadás pedig egyben magyarországi bemutató.


5. Orosz Nap
A jubileumi fesztivál díszvendége Oroszország lesz. Ebből az alkalomból orosz darabok magyar nyelvű felolvasását tervezzük, és szakmai találkozót is szervezünk orosz és magyar színházi szakemberek számára. A fesztivál orosz vendégelőadása pedig Vaszilij Szigarjev Gyurma című darabja lesz.

6. Konferencia
Jubileumi fesztiválunk kapcsán szeretnénk a kortárs színház helyzetét tágabb - a négy visegrádi országot (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország) átfogó - összefüggéseiben is vizsgálni, ezért az OSZMI-val és a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) együttműködve tudományos konferenciát szervezünk. Az előadások középpontjában a rendszerváltást követő átalakulások, strukturális és tartalmi változások állnak majd.

7. Felolvasószínház
Hagyományos programja a Kortárs Drámafesztiválnak a felolvasószínház. Ezúttal a már említett orosz darabok felolvasására kerül sor, valamint szerepelnek majd a programban svéd, norvég és dán müvek is.

Boldog és sikeres új évet kívánunk mindenkinek!
A fesztivál szervezése nem áll meg, január folyamán újabb hírekkel jelenkezünk, de addig is forduljanak hozzánk bizalommal!



KORTÁRS DRÁMAFESZTIVÁL BUDAPEST
Fesztiváliroda
H-1037 Budapest, Remetehegyi út 29.
Telefon: (+36 1) 367 2683 / Fax: (+36 1) 367 2166
E-mail: info@dramafestival.hu
http://www.dramafestival.hu

süti beállítások módosítása