Miss Saigon Gyõrben

Nem Saigonnal kezdõdtek a háborúk, és nem itt végzõdtek. Saigonról énekelnek a színpadon, és gondolatainkban elõjönnek a mai háborús helyszínek, embertelenségek. Sajnos, hosszú a sor, és félõ, hogy nem lesz rövidebb. Nagy felkiáltó - figyelmeztetõ jel - ez a darab, talán okulunk belõle. Hiú az ábránd? Azért vallom: álmodni jó és szabad! Nem? A Professzor nem "kettõzött" de a többi szerep igen, és ez jó döntés. Forgács Péter iszonyatos mélységekbe és magasságokba viszi a nézõt. Alakításával kiérdemelte a "színészkirály" címet.

MISS SAIGON a világhírű rockopera győri színpadon!



KÖSZÖNT AZ ÁLOMVILÁG!
De milyen? Ezt mindenki önmaga tudja. A valóság -felelősségteljes és visszavonhatatlan. Tanulunk, okulunk, korrigálunk, elfogadunk, elutasítunk. Ezek vagyunk mi, EMBEREK. Gyarlók, esendők, csodálatosak. Mint e remekmű alkotói: Claude-Michel Schönberg zeneszerző, Alain Boublil szövegíró, Richard Maltby, Jr. dalszövegíró, William David Brohn hangszerelő.

A HELIKOPTER.
Csodálatos találmány. Meghökkentő, lenyűgöző, életet mentő, gyilkoló. Ellentmondásos, mint az élet. Nem véletlen, hogy a Miss Saigon rockoperának ez lett a plakátja, a jelképe. E gépmadár jellemez minket - embereket - az életünket, világunkat, amint élünk és visszaélünk, gyűlölünk, szeretünk, gyilkolunk és életet adunk.

Nem Saigonnal kezdődtek a háborúk, és nem itt végződtek. Saigonról énekelnek a színpadon, és gondolatainkban előjönnek a mai háborús helyszínek, embertelenségek. Sajnos, hosszú a sor, és félő, hogy nem lesz rövidebb. Nagy felkiáltó - figyelmeztető jel - ez a darab, talán okulunk belőle. Hiú az ábránd? Azért vallom: álmodni jó és szabad! Nem? A Professzor nem "kettőzött" de a többi szerep igen, és ez jó döntés. Forgács Péter iszonyatos mélységekbe és magasságokba viszi a nézőt. Alakításával kiérdemelte a "színészkirály" címet.

A kis vietnámi lány - Kim - megéli a "nagybetűs" SZERELMET -, gyermekét átadja beteljesületlen szerelmének, aki Amerikába viszi a lehetőségek világába, hogy benne éljen az, ami benne nem élhet, a REMÉNY, a boldogság, a kiteljesedés. Mahó Andrea és Csonka Tünde megrázó drámaisággal mutatja fel ezt a csodás emberi, NŐ-i tettet. Kimnek csak egy út marad, a másvilágba vezető. Thuy átka - mely a halálát okozza - nemcsak Kimet átkozza meg, hanem az emberiséget is. Mohácsi Attila és Kárpáti Norbert felejthetetlen játékkal ajándékoz meg minket.

Lírai és egyben drámai Chris megformálásban Nagy Balázs és Pankotay Péter. Felépített és dicséretes Gigi és Ellen szerepében Szűcs Kinga - Benedekkfy Katalin, és Ajtai Beáta - Balogh Anna, valamint John megformálói Földes Tamás - Venyige Sándor.

A zenekart professzionálisan dirigálja Boldog Iván. Mívesen tanította be az énekkart Gál Anikó. Tőle megszokott és elvárt igényességgel, és a művet segítő koreográfiával táncoltatja táncosait Bakó Gábor. A zene és az énekek összhangzását Csengery Mária művészi munkája dicséri. KENTAUR díszletei lenyűgözően csodálatosak. Bartha Andrea jelmezei egyszerűen szépek.

Korcsmáros György rendező munkája mindent egységben tart, szinte összefoglalja eddigi művészetét. Pontos, precíz, igényes és Broadway színtű. Értőn, és magabiztosan kezeli ezt a világhírű művet. Megérdemelte a szerzők bizalmát.

A SORS PALIRA VESZ.
"Olyan a szívem
mint a tenger
Millió álom
lakik bennem"

Claude-Michel Schönberg


bozsó
-------------------




A Győri Nemzeti Színház CAMERON MACKINTOSH-sal együttműködve bemutatja:

ALAIN BOUBLIL - CLAUDE-MICHEL SCHÖNBERG: MISS SAIGON
rockopera 2 részben

Zene: CLAUDE-MICHEL SCHÖNBERG
Dalszövegek: RICHARD MALTBY Jr. és ALAIN BOUBLIL
Eredeti francia szövegből átdolgozta: ALAIN BOUBLIL
Magyar fordítás: MIKLÓS TIBOR
A magyar változat elkészítésekor dramaturgként közreműködött: KERÉNYI MIKLÓS GÁBOR
Hangszerelés: WILLIAM DAVID BROHN

Szereplők:

Professzor FORGÁCS PÉTER
Chris NAGY BALÁZS - PANKOTAY PÉTER m.v.
Kim CSONKA TÜNDE - MAHÓ ANDREA
John FÖLDES TAMÁS - VENYIGE SÁNDOR m.v.
Thuy KÁRPÁTI NORBERT m.v. - MOHÁCSI ATTILA
Gigi BENEDEKFFY KATALIN - SZŰCS KINGA
Ellen AJTAI BEA - BALOGH ANNA m.v.

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház ének-, tánc- és zenekara.

Díszlet: KENTAUR
Jelmez: BARTHA ANDREA
Zenei vezető: CSENGERY MÁRIA Szent István-díjas
Karigazgató: GÁL ANIKÓ Szent István-díjas
A rendező munkatársa: HORVÁTH MÁRTA
Világosító: NÁDY ÁRPÁD

Koreográfus: BAKÓ GÁBOR

Vezényel: BOLDOG IVÁN

Rendező: KORCSMÁROS GYÖRGY Jászai-díjas

süti beállítások módosítása