L1 Táncfesztivál

Egy lepusztult ferencvárosi gyártelep patinás üzemcsarnokában, göröngyös bazaltkockákon és olajos síneken túl található az L1 Táncmûvek. Itt próbál és alkot az L1 Független Táncmûvészek Társulása, itt születnek azok a táncelõadások, amelyek a világ számos pontján sikerrel képviselték már a magyar kortárs táncmûvészetet. A MU Színház most is, miként a korábbi években, az elmúlt esztendõ legjobb L1-produkcióit mutatja be a IV. L1 TÁNC FESZTIVÁL keretében.


Egy lepusztult ferencvárosi gyártelep patinás üzemcsarnokában, göröngyös bazaltkockákon és olajos síneken túl található az L1 Táncművek. Itt próbál és alkot az L1 Független Táncművészek Társulása, itt születnek azok a táncelőadások, amelyek a világ számos pontján sikerrel képviselték már a magyar kortárs táncművészetet. A MU Színház most is, miként a korábbi években, az elmúlt esztendő legjobb L1-produkcióit mutatja be a IV. L1 TÁNC FESZTIVÁL keretében.

A fesztivál ideje alatt 10 előadást, köztük 3 bemutatót, egy új L1-vegyes estet, Haraszty István kiállítását, Szellemvasút címmel állandó hang- és képinstallációt, két külföldi vendégjátékot, valamint egy Kiégő Izzók produkciót láthatnak nézőink, és az érdeklődők kilátogathatnak magába a gyárba is, ahol részt vehetnek Cristian Duarte (táncos, koreográfus) és Fabiana Dultra Britto (táncteoretikus) közös tánc tanfolyamán.

"Szellemvasút"
a fesztivál ideje alatt (megtekinthető: előadás előtt és után egy-egy órával)
Interaktív installáció, élménybörze
A lélek tükrében: az L1 tagok
Beszélgetőpartner: Moukhtar Lucia
"Jegyet váltok, beülök egy kimázolt szerelvénybe, párszor döccen velem a kocsi, bent találom magam egy sötét labirintusban. Egy függöny választ el a külvilág zsivajától. Kérdeznek, válaszolok. Lassan kirajzolódik múltam egy töredéke."
(Mészöly Andrea)

"Átfedések"
Haraszty István kiállítása megtekinthető a fesztivál ideje alatt egész nap a színház galériájában.

"SetUp"
rövid performance a Kiégő Izzók előadásában. - 2005. február 11-én 18:00-kor az L1 táncművekben!

"Megtestesülve"
Tavalyi sikeres tanfolyama után Cristian Duarte ismét fesztiválunk vendége, de most egy táncteoretikussal, Fabiana Dultra Britto-val vezeti óráit - 2005. február 12-13-án az L1 táncművekben!

-------

program

február 3. 20h (MU Színház)
Szabó Réka
Karc
szabad ötletek színészekre és táncosokra

Mi is látjuk hogy zajos, folyton rohanós, harsány, sokszor durva. És mégis milyen magányos, tele falakkal, lehúzott rolókkal.
Rideg arcú, mégis kiszolgáltatott. Kirakatai csillognak. Karja, arca máshol; vágya bent, élte kint. Fejen állunk, ránézünk, nevetünk.
A produkció létrejöttében minden résztvevő alkotótársként működött közre.
Az előadás előtt Ernst Süss "Füstölgők" c. rövidfilmje látható az aulában.

szereplők Gőz István, Jarovinszkij Vera, Kövesdi László, Réti Anna, Szász Dániel
zene Barna Balázs, Márkos Albert
fény és kellékek Szirtes Attila kosztüm Bodnár Enikő
Külön köszönet: Keszég László, Petri Lukács Ádám, Járdány Bence, Nagy István Zsolt, Lőkös Ildikófebruár 4., 5. 20h (MU Színház)
Company ST - Gál Eszter Együttese
SEJT-ELEM

"Belelendülünk a sejtek táncába. Központban az érintés, a tér, a különböző kapcsolatok és reflexiók. Magunkból (sejtjeinkből) indulunk ki,
abból a telített ürességből, amiből a minden vagy a semmi fakad. A mozgás, mint nyelv, íródik, formálódik, önmagában létezik, "beszél".
A mozgás legkisebb belső jelenléte és az ebből építkező táncköltészet érdekelt."

Koncepció, rendezés Gál Eszter előadók Bakó Tamás, Alessio Castellacci (Olaszország), Johanna Chemnitz (Németország), Réti Anna, Melina Seldes (Argentína) zeneszerző Grencsó István szöveg Alex Caldiero (I/USA) videó Ernst Süss
fényterv Bánki Gabriella kosztüm Túri Erzsébet


február 6. 11h (MU Színház)
Berger Gyula és Barátai Táncszínház
Árgyélus királyfi és a Kukoricaleány

"Az a csodálatos, hogy a mély alkotó centrum megérintésének és inspirálásának képessége bele van ültetve a legegyszerűbb tündérmesébe is - hasonlóan ahhoz, ahogy az óceán íze benne van a vízcseppben, vagy az élet összes misztériuma a bolha tojásában."
Joseph Campbell: Az ezerarcú hős

Az Árgyélus királyfi és a Kukoricaleány egy komplex mese, amely bővelkedik csodás elemekben és eseményekben. A történet egyaránt izgalmas kisfiúknak és kislányoknak is, hiszen hőseinek egyformán nehéz próbákat kell kiállniuk, hogy a kalandok végén boldogok lehessenek. Az előadást, amelyben tánc, színjátszás, zene és képzőművészet ötvöződik, 4-10 éves gyermekek számára ajánljuk.

előadók id. Berger Gyula, Buday Enikő, Monojlovics Eszter, Muraközy Zsuzsa, Müller Fanni, Tatevoszjan Leila Vostenák György
zeneszerző Márkos Albert
jelmeztervező Bodnár Enikő
maszkok Stampf Katalin
haj, smink Pillangó
dramaturg Cziráki Judit
díszlettervező Hajas Ágnes
világítástervező Payer Ferenc tanácsadó Boldizsár Ildikó (mesekutató)
fotó: Varga Gábor Ákos
koreográfus, rendező
Berger Gyula


február 7. 20h (L1 Táncművek)
Nemzetközi Nap
Anita Kaya (A) és Sandra Martinez (F)
Modul 1+1 - 2nd edition

koncepció Anita Kaya, Maja Slattery
koreográfia, tánc Anita Kaya, Sandra Martinez
zeneszerző Paul Winter
fényterv Krisha Piplits
tanácsadó Roman Hiksch
kosztüm Caterina Czepek
rendező Anita Kaya

Megtorpanás: felszólítás arra, hogy elidőzzünk, kiszálljunk a felgyorsult időből. Találkozás az üreséggel, a csenddel. 2 nő. 2 magányos út. Egymás mellet, ki-ki a saját idejében. Redukció. A darab e két világ kölcsönhatását tanulmányozza, és abból a térből él, amely a köztességben tárul fel.

Támogatók Osztrák Kulturális Fórum, Francia Intézet, Im_Flieger, die ttp WUK

Táncfilmek és beszélgetések Anita Kaya-val
Az est keretében két rövid táncfilmet is bemutatunk, amelyeket már Európa és a tengerentúl számos fesztiválján láthatott a közönség.
Backspace 1997
Holly, Holly, Hollyluia 1992február 8., 9. 20h (MU Színház)
2 előadás- 1 estén

Company ST - Gál Eszter Együttes
Duets for One

koncepció, rendezés Mary O’Donnell Fulkerson (USA)
előadó Gál Eszter
zeneszerző James Fulkerson (USA)
kosztüm Hiroaki Kanai (J)
fény Mary O’Donnell F., Bánki Gabriella

“Három változást hozó, röpke pillanat egy ember életében...Foglyul ejtett; megtapasztalt; állandó változás jelenléte. A tánc 3 duett része önmagában egy-egy rejtély - nő/a képzeletbeli másik/élet belül.“ (Mary O’Donnell F.)

Two in One - Michaela Pein és Hargitay Ákos
NEONdervölgyi Ember / evolúció
életmódtánc a múlt századból

zene Sörés Zsolt, zenei mix
előadók, koreográfia Sörés Zsolt, Nagy Zoltán, Michaela Pein meglepetés előadó Gál Eszter
Fény: Juhos István, Putto
kosztüm, stylist, koreográfus asszisztens Michaela Pein
koreográfus, rendező Hargitay Ákos
vizuális konzultáns Kiégő Izzók

Megkíséreljük eredeti hangdokumentumok, a tánc és a zene nyelvére lefordítva megidézni azt a letűnt kort, amelyben sokan még éltünk: tv adás szünet minden hétfőn, értelmetlen ünnepélyek, jégtánc és téli olimpia közvetítés, disszidált rokonok. "Fél"- mozdulatokból is
megértjük egymást...


február 10. 20h (MU Színház)
Ladjánszki Márta
a mi madre

Sárguló levelek,
Halánték az ágyon.
Könnyű nyári szélben
Ázó madár károg.

Kiért égek, ha nem lát szemed?
Miért félek, ha hideg a kezed?

Meghalt egy ember!
Úr Isten! Még élek!

koreográfia, előadó
Ladjánszki Márta
zeneszerző Jávorka Ádám, Hammer Zsolt
fényterv Szirtes Attila
kosztüm Pillangó
haj Betti & Ákos
segítők Csorba Kriszta, Holló Imola Dalmafebruár 11. 20h (MU Színház)
Nemzetközi Nap International Day
Cristian Duarte (BR) embodied

“Kérdéseket teszek fel, nem azzal a szándékkal, hogy válaszokat találjak, mint inkább célokat. Hajtóerőt, hogy kíváncsi, éber, éhes maradjak, és fenntartsam a párbeszédet az emberekkel és a környező világgal." Cristian Duarte

A darab Lakoff és Johnson “A hús filozófiája" című műve alapján készült, az információt és a Testet manipulálható anyagként kezeli.
"Jól teszed, ha elméd és tested buborékos fóliába csomagolod!"

alkotók előadók Cristian Duarte (br), Fabiana D. Britto (br), Shani Granot (il), Peter Fol (be)
koncepció Cristian Duarte tanácsadó Fabiana Dultra Britto
technika Peter Fol

koprodukciós partnerek Théâtre de la Bastille (Paris); DEPARTS / DEPARTS is supported by the European Commission (“Culture 2000" programme); Springdance/works (Utrecht); WERKHUIS/producties (Brussels) e Melkweg (Amsterdam)

köszönet Helena Katz, Flavio Rodrigues, Jan Maertens, Jan Ritsema, Bojana Cvejic, Theo Van Rompay, Hanne Van Waeyenberge, Constance Neuenschander, Pierre Thys, Csaba Vargafebruár 12. 20h (MU Színház)
L1-vegyes est
fesztiválzáró L1 - előadás és party

"Ez egy könnyű, finom fogás, ráadásul bámulatosan költségtakarékos, igazi partirecept. Végy hét jópofa zöldséget, csapd egyiket a másikhoz és fűszerezd kedvedre. Ha végeztél, dobd egy 8x10-es tepsi közepére és süsd, nézd, süsd, nézd és edd meg, amit főz(tünk)!"

közreműködnek L1-tagok (Berger Gyula, Gál Eszter, Hargitay Ákos, Ladjánszki Márta, Mészöly Andrea, Michaela Pein, Szabó Réka), valamint Payer Ferenc és a Kiégő Izzók

koncertet ad a Mehari Garoba Zenekar


süti beállítások módosítása