A társulati rendszer jelen és jövője

Szakmai beszélgetés a magyarországi színházi rendszer jelenlegi állapotáról és lehetséges átalakításáról 2005. április 4. - én (hétfõn) 15.00 órakor az OSZMI körtermében (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)

 


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet
és a
Magyar Színházi Társaság

Szeretettel meghívja Önt az alábbi rendezvényére:

Megőrzés vagy változtatás?

Szakmai beszélgetések a magyarországi színházi rendszer
jelenlegi állapotáról és lehetséges átalakításáról

A Széchenyi Művészeti Akadémia Színház 2004 című konferenciája óta pezseg a színházi szakma. A rendezvényt követően több tanulmány, cikk, interjú jelent meg, sokfelé zajlottak zártkörű megbeszélések, amelyek a jelenlegi színházi szerkezet állapotáról és lehetséges átalakításáról szóltak. A konferencián elhangzott, illetve az újságokban, folyóiratokban publikált álláspontok azonban meglehetősen messze állnak egymástól. Ezért nyilvános szakmai beszélgetéseket kezdeményezünk a magyarországi színházi szerkezet alapkérdéseinek megvitatására. Célunk egyrészt a jelenlegi helyzet minél több nézőpontból történő feltárása, másrészt a lehetséges jövőképek, az eltérő fejlesztési elképzelések minél markánsabb felvázolása, illetve megvitatása.

A tervezett szakmai találkozók két részből állnak:

  1. Kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégekkel
  2. Az elhangzottak nyilvános vitája,
    ahol bárki elmondhatja véleményét, tapasztalatait, elképzeléseit

Az első szakmai találkozó időpontja: 2005. április 4. (hétfő) 15.00

Helye: Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körterme
 (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)

Témája:  A társulati rendszer jelene és jövője

Hogyan működnek a jelenlegi társulatok? Milyen típusaik léteznek a mai magyar színházi rendszerben? Milyen művészeti és esztétikai hozadékai vannak a társulati működésnek?
A színházi üzem fenntartását biztosítja-e csupán a társulati rendszer? Milyen színháztípusokban nélkülözhetetlen a társulati rendszer? Mely területeken nem indokolt a léte? Milyen finanszírozási feltételei vannak a társulati rendszernek? Ad-e lehetőséget műhelymunkára a jelenlegi társulati rendszer? Ha nem, miképp lennének kialakíthatók ennek feltételei? Mitől válik társulattá egy társulat? Milyen személyi, strukturális, anyagi feltételei vannak ennek? Hogyan születhetnek új társulatok? Mi igazolhatja vissza egy társulat működésének eredményességét? Hogyan épülhetne fel egy vegyes rendszer, amelyben a társulati forma csak az egyik összetevő lenne?

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Szikora János, Mácsai Pál, Novák Eszter, Mohácsi János, Goda Gábor
 
További tervezett témáink:

2005. április 18.  - A színházi kínálat avagy
Közönségrétegek, színháztípusok, finanszírozási modellek

2005. május 9. - Hogyan tehető rugalmasabbá a színházi rendszer?

 

süti beállítások módosítása