Sakkopera - Szerelmi történet Auschwitzból

Az opera librettója a valóságban megtörtént eseten alapszik, melyet a Der Spiegel lap néhány éve közölt. A személyek és a részletek most a zeneszerzõ és az író fantáziáján átszûrve jelennek meg. A történet az auschwitzi táborban kezdõdik. A táborban a parancsnokok sakkoznak "élõ figurákkal". Akit leütnek, azt kivégzik.

KORTÁRS  OPERA  A  MU  SZÍNHÁZBAN

Josefovics Iván - Urbán Gyula:
SAKKOPERA - Szerelmi történet Auschwitzból

A Holocaust 60-ik évfordulójára íródott opera ősbemutatója

Ősbemutató 2005. április 4-én, hétfőn 20.00 órakor

Szereplők:  Az énekesek többségében a Nemzeti Énekkar tagjai
Csapó József, Szántó Judit, Galgóczy Dóra, Boros Tibor, Gáspár István, Lisztes László, Viszló István Dóri Eszter, Barlay Zsuzsa, Mukli Gyula,  Gerzsenyi Csaba,  Czabán Angelika,  Balogh Veronika

Közreműködik:  Monarchia Zenekar
Vezényel: Blázy Lajos
Látvány és grafika:  Balla Margit
Rendező: Urbán Gyula

Kiállítás
Stelczer Zsuzsa: Törések és virágok
Kiállítás megnyitó: 19.30-kor
Kiállítást megnyitja: Dr Pulay István
A kiállítás április 12-ig tekinthető meg.

Helyszín:  MU Színház
1117 Budapest, Körösy u. 17.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alapprogram, Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, MU Színház

Előzetes jegyfoglalás : 466-4627, 209-4014
Jegyek:  1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft

Szervező/Támogató:  Windland-Fúvósvilág Alapítvány
Telefon: 388 6689      E-mail: windland@axelero.hu

A szerzők vallomása a műről:

Egy történetet akartunk írni. Egy olyan történetet, mint mondjuk, az Özönvízé. Egy olyan történetet, mely nem dokumentumok sora, melyek megtörténtek - hanem olyan jelenetek, zenei hangok, zörejek, rímes, és rímtelen sorok végtelen, hullámzása melyek valamikor megtörténhettek volna.  Ezért itt minden fikció, fikció mint maga az élet, mely sakkozik velünk, s így cselekvési lehetőségünk időnként csak egy-egy sakk-kockára korlátozódik - akár csak abban a bizonyos Auschwitzban, ahol talán csak egy el nem énekelhető szerelmi kettős szállt, tekergőzött fölfelé. Mi most megpróbáltuk lekottázni, és átnyújtani a túlélőknek - mint egy jéghegyen sarjadt csenevész, fagyott bogyójú cserjét.
Ezért a sakk, s a vissza-visszatérő melos; a dallam, melyet azért csak nem lehetett örökre elhamvasztani. A többi a történet, mely ma már sokkal több, mint történet, mivel minden mozzanata közelebb áll a kijelentésekhez, mint a pőre "valósághoz".

                                                                                                         

Jozefovics Iván - Urbán Gyula

Josefovics Iván
Josefovics Iván zeneszerző, zongoraművész, 1968-ban hagyta el Magyarországot. Tíz évig Svédországban élt, majd egy éves guatemalai tartózkodás után a németországi Brémában telepedett le. Tanulmányait Budapesten, illetve Svédországban, Göteborgban folytatta. Zeneszerzői tevékenysége a szimfonikus és a kamarazene területét öleli fel. Műveit eddig főleg a brémai rádió sugározta. 1997 decemberében a Balogh Józsefnek ajánlott 5 Epigramma klarinét sextettre írt darabját a Bartók Rádió közvetítette. A klezmer zene iránti érdeklődése Németországban, a jiddis nyelv tanulmányozása során ébredt fel benne, és az idők folyamán az érdeklődés szenvedéllyé nőtte ki magát. A klezmer repertoár feldolgozásával fő törekvése az, hogy a klezmer muzsikát a nyugat-európai zenei hagyományokkal szintézisbe hozza. Ennek megfelelően a darabok főként polifónikusan hangszereltek, ez az a sajátosság amitől ez a zene és együttes alapvetően más mint a szokásos klezmer együttesek.

Blázy Lajos
Budapesten született. Zenei tanulmányait zongora és orgona szakon végezte. 1980-1991-ig a budapesti Zeneakadémia hallgatójaként először karvezetés szakon végzett, tanára Maklári József volt. Később a karmesterképző szakon Lukács Ervin növendékeként szerzett diplomát. 1991-ben a Ferencsik János emlékére rendezett verseny döntőse. 1991-1992 között a győri Nemzeti Színház karmestere, 1992-ben a debreceni Csokonai Színház karigazgatója, karmestere. 1993-2000 között a pécsi Nemzeti Színház zeneigazgatója. 2000-től a Monarchia Zeneművészeti Egyesület elnöke, a Zenekar karmestere és művészeti vezetője.

MONARCHIA SZIMFONIKUS ZENEKAR
A Monarchia Szimfonikus Zenekar a Monarchia Zeneművészeti Egyesület keretein belül jött létre 2000-ben. Az együttes tagjai már régóta, egyetemi éveiktől játszanak együtt, akik ma az ország legjobb szimfonikus zenekarainak muzsikusai. A hazai zenei életben játszott kiemelkedő szerepe mellett sok külföldi fellépésnek tesz eleget a zenekar. A több évtizedes együttműködéssel, együttjátszással összecsiszolt, harmonikus zenekari hangzásmódot képvisel. Repertoárja a klasszikus művektől, a színpadi műveken keresztül, pl. operák, musicalek, operettek és egy speciális Strauss programtól a modern műfajokig terjed, minden stílusban otthonosan mozog. A zenekar hangsúlyozott figyelmet fordít a kortárs zeneszerzők műveinek megszólaltatására is.

Balla Margit
Pályafutását képzőművészként kezdte. A budapesti Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát grafika szakon. Rézkarcok, könyvillusztrációk, kulturális plakátok, festmények, majd színházi díszlettervek követték egymást. Mint képzőművész sokat állított ki német területen, főleg Münchenben és Hamburgban. 1982-ben ösztöndíjas vendégként fél évet töltött a Worpswede-i művésztelepen. A színházzal való kapcsolata díszlettervekkel indult. Magyar színházak számára készített díszletterveket, úgy mint a budapesti Merlin, a Radnóti, a Szolnoki Csiky Gergely, a Soproni, a Szegedi színházak, stb. 1991 óta budapesti gyerekszínházat vezet, 2004-től az Almemor Zenés Ifjúsági Színház és Stúdió vezetője. Balla Margit maga írja a színdarabok szövegét, rendezi a darabot, készíti a díszleteket és a jelmezeket. A gyermek darabokhoz a zenét Balogh József klarinétművész-zeneszerző írja. 2000 óta a Budapesti Bábszinház tervezője. Látványterveket, díszletet és bábterveket készített több színdarabhoz. Az ember tragédiája, Ólomvitézek, Az iskolamester, Egy kiállítás képei. A Kolibri Színházban jelenleg a Hamupipőke Velencében című darabot készítették el Balogh Józseffel. 2002-ben a legjobb gyerekelőadás díját kapta a kritikusok szavazatai alapján. Hansgünther Heyme Ibrahim Sultan című színdarab rendezéséhez a figurák papírmaszkjait készítette. A művet a Theater in Luxembourg színházban, majd a  Recklinghauseni fesztiválon mutatták be 2002-ben. Rendszeresen vezet kurzusokat és rendez gyerekelőadásokat, készíti a látványterveket a Ludwigshafeni Színházban. Legutóbbi bemutató előadása 2005 februárjában volt.

Urbán Gyula
Székesfehérváron született, 1963-ban végzett a prágai Színművészeti Főiskola /Akademie Múzickych Umení v Praze/ rendező-dramaturg szakán, mint ösztöndíjas,vörös-diplomával. Azóta az Állami Bábszinház, majd annak jogutódja, a Budapest Bábszinház rendezője. Főbb rendezései: Petőfi:János Vitéz; Bartók:Falun; Arany:Toldi; Odüsszea; Kalevala; Urbán:Minden egér szereti a sajtot; Urbán:Nagy bujócska; Urbán: Kacsalaki rejtély; Urbán: A két kicsi pingvin. Rendezett Csehországban, Ausztriában, Dániában, Spanyolországban, Venezuelában, Nagyváradon, Törökországban, Kínában. A  színházi munka mellett a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban rendezi, főleg saját darabjait. Színházi tevékenysége mellett jelentős irodalmi tevékenysége, regényeket, verseket, színdarabokat ír gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Tanított a venezuelai ZULIA egyetemen,a spanyolországi Universidad de Alcalá de Heneres egyetemen, a pamplonai Escuela de Teatro de Navarra főiskolán, a dániai LO-SKOLEN főiskolán, a UNIVERSITY OF CHICAGO egyetemen. 1995-ben a prágai egyetemen Master of Arts  /MAGISTER/ tudományos fokozatot szerzett. 2000  óta a Magyar Bábjátékos Egyesületének az elnöke, 2004 óta az Union Internationelle des Marionettes councellorja.

Stelczer Zsuzsa
A ma Németországban élő Stelczer Zsuzsa, művész családba született Budapesten. Öt éves korában festette első olaj képét. Ma akryl, homok, üveg, fém és fa anyagokat használ műveihez. Fontosabb kiállításai: Budapest, Győr, Sopron, Bréma, Hamburg, Amsterdam. A most kiállításra kerülő műveinek témája kapcsolódik a bemutatásra kerülő operához. A Josefovics Iván és Stelczer Zsuzsa művész házaspár jelenleg is Németországban, Brémában él.


szervező/támogató a Windland-Fúvósvilág Alapítvány

A Windland-Fúvósvilág Közhasznú Alapítványt 2001 áprilisában Morvay Bálint pécsi klarinéttanár alapította a magyar fúvós zenei hagyományok, a nemzetközi zenei kommunikáció, oktatás, ismeretterjesztés, kutatás, az előadó művészet és alkotó művészet támogatására. Az Alapítvány célja mindezek mellett a zenét kedvelő, művelő, a koncertéletbe aktívan bekapcsolódó közönség nevelése, fiatal tehetségek karrierjének segítése, valamint a hazai koncertélet programkínálatának színesebbé tétele. Az Alapítvány innovatív zenei oktató programokat, előadó művészeti, kutatási projekteket, kurzusokat, fesztiválokat szervez, melyek nyitottak mindenki számára, kortól, nemtől és nemzeti hovatartozástól függetlenül.

2001-ben megalapította Alapfokú Művészetoktatási Intézményét ahol a zeneoktatás kilenc hangszeres szakon folyik művész-tanárok irányításával, kiegészítve kamarazenei és zenekari gyakorlattal. 2004-ben a Zeneiskola mellett az Almemor Színházi Stúdió és tagozat kezdte meg működését, és zenés színházi produkciókat hoznak létre. 2005-ben Interclarinet Mesteriskola indult tehetséges növendékek számára, akik az Európai Unió országaiban szeretnének tanulni, elhelyezkedni. A Zeneiskolát és Mesteriskolát Balogh József klarinétművész, a Színházi Stúdiót Balla Margit vezeti. Létrehozta és működteti a Klezmer Zenei Stúdiót az amatőr és felnőtt zenei képzés fejlesztése érdekében, és lehetőséget adva a más pályára került zenerajongóknak az együttes zenélésre.

2002-ben Beethoven program néven olyan speciális oktatóprogramot indított el, amely a nagyothalló ill. hallássérült gyermekek képességeit, hallását, érzelemvilágát kívánja fejleszteni. Szélesíteni kapcsolataikat, lehetőségeiket a társadalomba való integrálódásban, az egészséges emberekkel való kapcsolatuk bővítésében és erősítésében.
Az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban zenei ismeretterjesztő sorozatot szervezett gyermekeknek 2002 őszén "Zene-Torna - Barangolás Zeneországban" címmel. Továbbá koncerteket,  szervez, CD felvételeket készít neves hazai és külföldi művészek számára - Glinka Trió, Interclarinet, Emiliano Clarinet Quartet.

2002 nyarán hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre a "Ráckevei Zenés Kastély" elnevezésű fesztivál, amely nyári zenei oktatási programokat, kurzusokat, koncerteket, workshopokat kínál külföldi és hazai neves előadóművészek közreműködésével (Klezmer Kastély, Big Band és Tárogató Mesterkurzus, Nemzetközi Klarinét-Szaxofon Fesztivál és Kurzus, koncertek stb. Ebben az évben 2005-ben a fesztivál kiszélesedik, " NÉGY ÉVSZAK A DUNÁN" Kistérségi-régió Művészeti Fesztivál néven kerül megrendezésre a térségben, külföldi vendégművészek, vendégtanárok, és a magyar zenei élet kiemelkedő képviselőinek a részvételével.

Windland-Fúvósvilág Alapítvány
Baloghné Puskás Beatrix, elnök-képviselő
1034 Budapest, Bécsi út 88/90. 0/31.
Tel/fax: 36 1 388 6689
E-mail: windland@axelero.hu  

süti beállítások módosítása