Tempefői

Április 18-án, hétfõn, 19 órakor a Vidéki Színházak Találkozója keretében a Merlin Színházban a fenti napon látható Koltai M. Gábor rendezése. A Jászai Mari Színház friss szellemû elõadásának címszerepét Menszátor Héresz Attila alakítja.

Csokonai Vitéz Mihály valamikor a 18. század végén elkezdett írni egy vígjátékot. Egy költőről, akit az adósok börtöne fenyeget. Egy társaságról, ahol az olvasás agyrém, a kultúra betegség. Egy korról, melyben az a legfőbb gond, hogyan űzzük el az egyre kínzóbb unalmat. Ahol az ügyes diplomaták, a mindig kompromisszumra képesek jutnak előre. Ahol divatosnak kell lenni, különben nincs jogod felszínen maradni.

A darab töredékben maradt. Talán csak alcíme ismerős: "Az is bolond, aki poétává lesz Magyarországban." Az előadás (számos Csokonai-szöveg felhasználásával) most megpróbálja egésszé tenni ezt a töredéket.

Tempefői, a költő egy nap alatt, a börtön kapujában próbálja előteremteni a pénzt új kötetének nyomtatási költségeire. A darab e huszonnégy órás ámokfutás története. Ámokfutás a pénzért, a szerelemért, a méltóságért, a költészet jogosultságáért. Harc a mindent elborító közönnyel szemben, ahol a sártengerből csak a divatos senkik emelkednek ki, s ahol a harc végére talán maga Tempefői is elfelejti, miért indított csatát.


Csokonainál megfér egymás mellett mulattatás és keserűség, bók és szellentés, költészet és káromkodás, disznólkodás és poézis. Vígjáték, amit szerzője nem jókedvében írt. "Ha írok is, majd írok a huszadik-huszegyedik századnak, mikor az ember emberebb lesz" - mondja Csokonai. Hát, itt vagyunk. Ez most másfajta sár, másfajta divat, másfajta közöny. De a Tempefőiket ugyanúgy nyírjuk ki.

16 éven aluliaknak nem ajánlott!

TEMPEFŐI
Csokonai Vitéz Mihály nyomán átdolgozta
Koltai M. Gábor és Sediánszky Nóra

TEMPEFŐI, POÉTA      Menszátor Héresz Attila
MÚZSAI, KÖLTŐ, A BARÁTJA    Janicsek Péter
GRÓF FEGYVERNEKI     Dióssi Gábor
ROZÁLIA, A LÁNYA     Zborovszky Andrea
ÉVA, MÁSIK LÁNYA     Moldvai Kiss Andrea
BETRIEGER, TIPOGRÁFUS    Poroszlay Gergő
SZUSZMIR, FŰTŐ FEGYVERNEKINÉL  −
CSIKORGÓ, KÖLTŐ      Honti György
BÁRÓ SERTEPERTI- EGYIK HAJDÚ   Chován Gábor
BÁRÓ TÖKKOLOPI - MÁSIK HAJDÚ   Szabó Zola


Dramaturg:  Sediánszky Nóra
Díszlet:  Paseczki Zsolt
Jelmez:   Földi Andrea
Asszisztens:   Fekete Marianna
Rendező:  Koltai M. Gábor

 


 

süti beállítások módosítása