Ádámok és Évák Ünnepe

A színház és a fiatalok közötti kapcsolat erősítésére új kezdeményezést indít útjára Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. Idén először kerül megrendezésre az Ádámok és Évák Ünnepe, amelyen középiskolák versenyeznek majd az Ember tragédiája színeinek bemutatásával. A legjobb jelenet vagy előadás a Szigligeti Színházban is bemutatásra kerül.



szolnok


A versenyt a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én hirdeti meg a színház. 1883-ban ezen a napon mutatták be először Az ember tragédiáját, a színház igazgatója, Balázs Péter azt javasolta, az első évben ezt a művet állítsák színpadra a versengő középiskolás diákok. Az előadásokat a Magyar Kultúra Napján, január 22-én mutatják be a fiatalok.

„Szeretnénk hagyományt teremteni a verseny megrendezéséből, és reméljük, hogy minden évben egyre több iskola csatlakozik a kezdeményezéshez. Így az Ádámok és Évák Ünnepe jövőre akár már megyei, később pedig országos vagy határokon átívelő versennyé is kinőheti magát." - mondta Balázs Péter.

A kezdeményezés célja, hogy minden középiskolás diák találkozzon a magyar kultúra négy alapvető művével, ezért négy éves ciklusokban más és más darab kerül bemutatásra. Az első évben Az ember tragédiája, a második évben a Bánk bán, a harmadikban a Csongor és Tünde, a negyedikben a János vitéz.
Az irodalomtanárok toborozzák az önként jelentkező diákokat, majd közösen kiosztják a rájuk váró színeket, jeleneteket. Egy-egy osztály az előadás egy-egy jelenetét adja elő, Az ember tragédiája esetében egy iskolában - ideális esetben - minden osztályra egy-egy szín jut. A diákok ezután önállóan készülnek, önállóan készítik el a szükséges jelmezeket, kellékeket az elkövetkező hónapokban, a szakmai zsűri által is megtekintett versenyre. „Tulajdonképpen a régi, önképzőköri metódust szeretnénk most feléleszteni. Úgy lehet a legközelebb hozni a kultúrát, a színházat a diákokhoz, ha azt érzik, ők maguk is alakítói a magyar kultúrának, hagyományoknak. Ehhez elengedhetetlenül szükséges az önkéntes, aktív és kreatív részvétel " - tette hozzá Balázs Péter, színházigazgató.

A munka örömén túl, természetesen díjazás is jár a legtehetségesebb előadásnak. A zsűri döntése által legjobbnak ítélt iskola előadása bemutatásra kerül a Szigligeti Színházban, illetve az iskola fiataljai nagy kedvezménnyel vásárolhatják meg a színház következő évi bérletét. Nem csupán komplett előadások, de a legjobb jelenetek, illetve egyéni teljesítmények is díjazhatók lesznek. Emellett a Szolnok Tv rögzíti az összes előadást.


Kiss József, a Szigligeti Színház művészeti vezetője hozzátette: „mivel a lényeg a kreativitáson és nem egy komplett, klasszikus előadás mindenáron való létrehozásán van, ezért a színház egy erre a célra előkészített szövegpéldányt bocsát a középiskolák rendelkezésére, és igény szerint egy-egy korrepetitor színész is segíti majd a diákokat a munkafolyamat során."

Forrás: Szolnoki Szigligeti Színház

süti beállítások módosítása