Emma, drága Emma!

Emma, drága Emma! És kedves Ingrid, no és kedves Urak: Charles, Richard, Terence! Üdv abból az alkalomból, hogy ismét eljöttetek a magyarokhoz és sikerült a műfaj és a korszak közepébe kerülni!


London_Baroque_foto_r_GYULA_jul

Magyarországon jól ismernek Benneteket, rajongóitok az amúgy errefelé is népszerű régizene táborában számtalan. De hallottam ifjú énekesektől, akik más műfajban otthonosak, hogy szerelmi és szakmai keresztúton és ponton Emma Kirkby a csúcs...őt hallgatják, neki hisznek.
A koncert előtt volt egy kis beszélgetés, amit én a virágok mögül hallgattam: tetszett, ahogy ti is megpróbáltatok ezzel az áldott magyar nyelvvel barátkozni. Gyula, Gyula, djula, zsula, ilyenek voltak a próbálkozások, és végül sikerült! Igen: Gyula!

E_Kirkby___r_Gyula

Megengedtek egy apróságot: a honlapotokon viszont más van, az se rossz...
http://www.londonbaroque.com/
Concerts in 2009 Jul 4 Gulya (H)

A gulya is nagyon magyar dolog, sőt, alföldi, tehát errefelé is fontos. Városiasan csak marha, vagy tehén csorda rá a leginkább megfelelő szó, de ha már így alakult: gulyás terelgeti és ő is főzi azt, amit a világon mindenki ismer, lehet, hogy kóstoltátok is Gyulán, és ez a GULYÁS.
Tovább itt most nem is részletezném ezt a betűjátékot, hiszen csak az y van rossz helyen - és ez semmiben nem csorbítja híreteket a világban...
A koncert elbűvölt. A saját zeném annak idején lanttal volt divatos..., ez a jó kis vonósnégyes vagy inkább trió és csembaló elragadóan szólt. Az együtthangolódás Emmával külön élmény volt nekem. Olyanok voltatok, mint ahogy elképzeltem és tudom is: a király előtt, vagy egy lord és családja jelenlétében így lehet az érzéseinket tolmácsolni. Más ez, mint a Globe, ahol hangosan üvöltöztünk, hogy hallják az emeleten is a legújabb ármányról szóló drámát.
Úgy éreztem, a közönségre nem lehetett panasz: lelkes és értő hallgatóitok dugig megtöltötték ezt a furcsa, nagy termet, ahol borús hangulatú és a nehéz sorsúakról sokat sejtető festmények vannak. A festő, Kohán György ennek a vidéknek a szószólója. Nem volt egyszerű a mi csillogó barokk zenénkkel versenyre kelni.

e-k-koncertkohan-300x209

És milyen a sors, szinte témát kínál nekem: ha még írnék, betenném egy vígjátékba! Történt ugyanis, hogy a fent említett Kohán család egyik ifjú leány-leszármazottjának épp ennek a szép koncertnek a napján volt a menyegzője.

És ahogy dukál, este nagy buli volt, sok vendéggel, akik mind énekeltek, táncoltak. Csakhogy a szomszédban, a kedvenc helyemen, a gyulai Várszínházban ment épp a darabom. Végre nem esett, és nem fújt, szóval minden úgy történt, ahogy egy színházigazgató, meg a rendező kívánja, a szerzőről most itt nem is beszélve, röviden: Ahogy tetszik... És akkor, az előadás édes-vegyes szövegei és zenéi közé berobbant a lakodalmas. Összekeveredtek a hangok, pedig hát amúgy sem egyszerű az én kis mesém. Lett nagy háborgás és rendcsinálás, a Várból a várárok másik oldalán lévő hotelba futottak az üzenettel: csendet kérünk, előadás van...Mi eközben Kohán képei között hallgattuk Jankins, Händel, Purcell, és a többiek zenéjét. Nagy szellemek találkoztak.

És még meg is hosszabbítottuk az együttlétet, mert aláírást kértek a hallgatóság tagjai, akik valami kis korongot, meg képet nyújtottak felétek. Legközelebb rákérdezek, mi volt az...addig marad a zene, veletek és köszönet érte.

Neuss_LB

Ez a piros pull-over viseletű férfiú pedig nem más, mint az én német barátom, Dr. Rainer Wiertz, aki a Neuss-i Shakespeare Fesztivált igazgatja.

A Shakespeare-network tagja ő is: színháza igazi különlegesség, a Globe kicsinyített mása, 500 férőhellyel. Csak nyáron játszanak, épp most lett végem náluk, hát ideruccant tapasztalatot szerezni. A London Baroque is régi barátja.
A hét vége viharok és nyugalom változásában telt. A sárgabarack érik és árulják is, ha nem esik...sbarack
Az esti vihar ellenére telt házas volt a magyar Fringen győztes Kompánia Othello-előadása. Ennyi mozgás után nem vártak sokat és egy órával korábban kezdődött a koncertjük, de ez sem volt akadály: taps, jazz, siker. ha,ha,hal,hal.

Komapnia_halas

Olvastam a patrióta étlapján a Kőrösi halászlevet ajánlják. Csak nem...?
Tovább az eredeti cikkhez >>>

 

Wilmos naplója és fotók: Ránki Júlia
Forrás: Shakespeare Fesztivál

 

*********

 

Shakespeare Fesztivál - PROGRAM
(kattintson ide >>>)


shakespeare_feszt

 


süti beállítások módosítása