Radnóti Színház

A Radnóti Színház Szálinger Balázs: Oidipusz gyermekei című darabjával készül az idei évad első bemutatójára. Az ősbemutató  különleges vállalkozásnak számít. Valló Péter ötlete nyomán, Valló Péter rendező, Morcsányi Géza dramaturg és Szálinger Balázs költő három antik görög tragédia feldolgozásával egy új művet hozott létre Oidipusz gyermekei címmel.

szalinger

Mindhárom eredeti dráma a thébai mondakörhöz tartozó történetet dolgoz fel, melyek a Labdakidákról, Oidipusz családjáról szólnak. Oidipusz tragikus sorsát Szophoklész Oidipusz királyából és az Oidipusz Kolonoszban című művekből ismerhetjük. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a királyt sújtó jóslat szerint szörnyű végzet vár gyermekeire is: két fia - Eteoklész és Polüneikész - és két lánya - Antigoné és Iszméné - hasztalan próbál küzdeni az Istenek akarata ellen. Az Oidipusz gyermekei című mű első fele a két fiú párharcáról szól, és az átírás alapjául Euripidész és Aiszkhülosz egy-egy drámája szolgált. A második rész ismertebb történetre, Szophoklész Antigonéjára épül.

5
Oidipusz gyermekei olvasópróba


A három szerző eredeti tragédiáit három különböző fordításban ismeri a magyar közönség, de ezeknek a műveknek nemcsak a nyelve, hanem gondolkodásmódja és világképe is eltért egymástól. E három szövegből Szálinger Balázs átírásának köszönhetően mégis egy egységes, új mű született, melyet most első alkalommal a Radnóti színpadán mutatnak be.

sophocles_02

 

Szálinger Balázs: Oidipusz gyermekei
Valló Péter ötletéből
Euripidész: Phoiníkiai nők, Aiszkhülosz: Heten Théba ellen,
Szophoklész: Antigoné című művek nyomán

Férfi: GAZSÓ GYÖRGY
Nő: MARTIN MÁRTA
Lány: MENCZEL ANDREA
Iokaszté: CSOMÓS MARI
Polüneikész: KLEM VIKTOR
Eteoklész: ADORJÁNI BÁLINT
Hírnök: GYABRONKA JÓZSEF
Teiresziasz: KERES EMIL
Antigoné: PETRIK ANDREA
Iszméné: MARJAI VIRÁG
Kreón: SZERVÉT TIBOR
Oidipusz: BÁLINT ANDRÁS
Őr: SZOMBATHY GYULA
Haimón: KOVÁCS KRISZTIÁN

Dramaturg: Morcsányi Géza
Díszlet: Bagossy Levente
Jelmez: Benedek Mari

Rendező: VALLÓ PÉTER

Bemutató: 2009. október 18.

 

Új társulati tagok

Az idei évadtól a Radnóti Színház társulatának tagja Gazsó György, Jászai Mari-díjas színész, akit a budapesti közönség a Bárkából, a Katonából és a Nemzeti Színházból ismerhet, de játszott Kecskeméten, Zalaegerszegen, Szolnokon és Nyíregyházán is. Gazsó György a Farkasok és bárányok mellett idén két új szerepben is látható lesz a Radnótiban: az Oidipusz gyermekeiben és a Boldogtalanokban.

Idén két fiatal, pályakezdő színész is csatlakozik a társulathoz: Petrik Andrea és Klem Viktor.

 

Színház hátulról

Idén is ünnepeljük együtt az új évad kezdetét! Akik szeptember 18-án ellátogatnak a Radnóti Színházba, találkozhatnak a színészekkel, és a színház munkatársainak vezetésével bepillanthatnak a kulisszák mögé, bejárhatják az öltözőket, irodákat és megtekinthetik évadnyitó műsorunkat, melyet külön erre az alkalomra készítettünk. A műsorban a 2009/2010-es évad bemutatóiról Bálint András igazgató beszélget az előadások alkotóival és egy kis ízelítőt adunk a készülő produkciókból is. Minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptember 18-án, péntek délután 5 órakor.

 

Évadnyitó Színházi Fesztivál

Szeptember 19-én, szombaton az Európai Mobilitás Hét Budapest rendezvény részeként ismét megrendezésre kerül az Évadnyitó Színházi Fesztivál. Ezen a napon az Andrássy úton bemutatkoznak a fővárosi színházak, ismertetik programjaikat, jegyet árusítanak, és külön erre az alkalomra készített műsorokat adnak elő - így ünnepli Budapest a színházak évadnyitását. Napközben keresse a Radnóti Színház standját az Andrássy úton, este pedig látogasson el az Operaház elé, ahol a nagyszínpadon a Radnóti Színház művészi lépnek fel, a Vodku zenekar kíséretében.

 

Holmi-est

Az irodalmi folyóirat éppen 20 éve jelent meg először, 1989 októberében - jóformán a rendszerváltás pillanatában.

Azóta a HOLMI politikai és irodalmi áramlatoktól függetlenül arra törekszik, hogy értékes műveket közöljön Szabó Magdától Esterházy Péterig, Kányádi Sándortól Tandori Dezsőig, Petri Györgytől Tóth Krisztináig. A folyóirat születésnapjára október 31-én ünnepi estet rendezünk, melyen fellépnek a folyóirat szerzői közül többen is.

 

Radnótis előadások DVD-n

A Budapest Film Kultúrsokk sorozatának részeként a 2009/2010-es évad során 5 legendás Radnóti Színházas előadás DVD-kiadása fog megjelenni. Szeptemberben kerül a boltokba az Anconai szerelmesek, a Háztűznéző és a Hetvenkedő katona DVD-je. Ezek az elmúlt évek közönségsikerei a Radnótiban, parádés szereposztással, kiváló színészekkel, fergeteges alakításokkal, bravúros rendezésben. Az Anconai szerelmesek zenés komédiájának nosztalgikus slágerei, a Háztűznéző kérőinek ügyetlen udvarlásai, vagy a Hetvenkedő katona kétbalkezes hőstettei újra életrekelnek és beköltöznek otthonunkba. Mindhárom előadás önfeledt szórakozást és könnyfakasztó nevetést ígér. A Nóra és a Ványa bácsi DVD-kiadásának megjelenése az évad második felében várható.

---

A Radnóti Színház új bemutatói a 2009/2010-es évadban:


Szálinger Balázs: Oidipusz gyermekei (Euripidész: Phoiníkiai nők, Aiszkhulosz: Heten Théba ellen, Szophoklész: Antigoné című művek alapján), rendező: Valló Péter, bemutató: 2009. október 18.

Füst Milán: Boldogtalanok, rendező: Szász János, bemutató: 2009. december 20.

Szabó Magda: Bárány Boldizsár zenés mesejáték; a Vodku zenekar közreműködésével; Rendező: Őri Rózsa; Bemutató: 2010. február 6.


Forrás: Radnóti Színház

süti beállítások módosítása