Megkezdődött a Táncfórum No. 5.

A Tánc Világnapját 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean Georges Noverre francia balettmester születésnapján, április 29-én ünneplik táncelõadásokkal szerte a világon. A Nemzeti Táncszínház immár ötödször rendezi meg ez alkalomból Táncfórum elnevezésû programsorozatát, melynek szándéka, hogy a figyelmet a táncmûvészet felé irányítsa.

Lassan hagyománnyá vált, hogy a nézők a fesztiválon új bemutatókat láthatnak és ekkor osztják ki a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait is. Ez alkalomból beszélgettünk Török Jolánnal a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatójával.

Mit kínál az idén a két helyszínen is zajló Táncfórum NO.5. a táncot szerető közönségnek?

fotó: Arató Balázs

Az idén is követjük azt a koncepciót, amire megnyitásunk óta törekedtünk, hogy gyermek-, ifjúsági és felnőtt-előadásokat hozzunk létre. Most két helyszínen fogunk játszani, és amikor megkaptuk ezt a lehetőséget, hogy a Művészetek Palotájában lehet a Nemzeti Táncszínháznak egy 100 napos kontingense, akkor rögtön elhatároztuk, a Tánc világnapjára rendezendő fesztiválunkkal jelennénk meg a Művészetek Palotájában. Ez azt is jelenti, hogy teljesen új produkciók készülnek, új repertoárt szeretnénk létrehozni.


Az új repertoár kialakításakor fontos szerepet játszott az, hogy a Fesztivál Színház nagy színpadmérettel és technikával rendelkezik, ami lehetőséget nyújt produkciók létrehozására, amit a Nemzeti Táncszínház adottságai miatt nem tudtunk megtartani. Ezen előadások számára nekünk is befogadó helyszíneket kellett bérelnünk. Ezentúl a táncot szerető néző tudni fogja, hogy két helyszín lesz, a Várszínház és a Művészetek Palotája.

Ebben az évben négy új produkció készül a Művészetek Palotájában, ebből kettőnek a most kezdődő Táncfórumon lesz a bemutatója. Az első az Experidance és a Bolzanói Városi Színház közös, nagyszabású produkciója, a Steel lesz, a másik pedig a Honvéd Együttes és a Budapest Táncegyüttes Egri csillagok című történelmi musicalje. Itt nem kifejezetten musicalről van szó, hiszen a Várkonyi Mátyás által jegyzett Egri csillagokat - melyet 28 éve mutattak be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, - most Zsuráfszki Zoltán és Novák Ferenc sok nagyszerű tánccal egészített ki. Ez egy olyan darab lesz, melyet nyugodt szívvel ajánlok gyerekeknek és szülőknek egyaránt. A többi produkció pedig azokból a darabokból áll össze, amelyeket már bemutattunk, de nem volt lehetőségünk és pénzünk helyszínt bérelni, és megfelelő számban játszani. Ezek a darabok a Magyar Állami Népi Együttes Naplegendája, a Szegedi Kortárs Balett Csodálatos Mandarinja, a Győri Balett Purimja, és természetesen április 29-én a Tánc Világnapi Gálaműsor. A gálán fellép a BM Duna Művészegyüttes, az Argentin Tangó Táncszínház, a Győri Balett a Trójai játékokkal, és még szeretnénk egy kis meglepetést a végére, de ez maradjon tényleg meglepetés.

Azzal, hogy a Nemzeti Táncszínház a Művészetek Palotájában is helyszínt kap, elég sok lehetőség nyílik meg...

Igen, biztos, hogy a látogatók és érdeklődők köre tágulni fog, de nem panaszkodhatom, mert a Nemzeti Táncszínház, ahol a táncművészetnek minden stílusa megtalálható, 91 százalékos látogatottságnak örvend. Azt gondolom, hogy a két helyszín nagyon fogja egymást erősíteni, és bízom benne, hogy a magyar közönség oda is el fog jönni megnézni az előadásainkat. A külföldiek, akik itt a Várban találkoznak a Táncszínházzal, pedig az angol és német nyelvű tájékoztató anyagaink révén találnak majd a Művészetek Palotájába.

El kell mondjam, itt ránk hárul egy nagy feladat. Elsősorban azért mert a Nemzeti Táncszínház nem bővíthette az apparátusát, és eddig is azon színházak közé tartoztunk, amelyek a legkisebb dolgozói létszámmal működnek. A két helyszínen ugyan párhuzamosan fogunk előadásokat tartani, de a műfajokra és az átfedésekre nagy figyelmet fordítunk. Tehát előfordulhat az, hogy a Művészetek Palotájában a Honvéd Együttes lép fel, a Várban pedig a Győri Balett, de például két balett vagy néptánc együttest nem játszatunk azonos estén.

Idén a Nemzeti Táncszínházban gyermekelőadásokkal várjuk a családosokat, látható lesz a Bozsik Yvette Társulat Létramesék és a Budapest Táncegyüttes zenés-táncos mesejátéka, a Tündérmese. Azt gondolom, rendkívül fontos, hogy a gyerekeket célozzuk meg és behozzuk őket a színházba.

Készítette: Arató Balázs, Táncélet.hu

süti beállítások módosítása