Porondszínház születik

Magyarországon ritka, hogy egy új játéktér születéséről adhatunk hírt, de tény a Békés megyei székhelyen rövid időn belül a harmadik színpad népesül be a Jókai Színház közreműködésével. Az ősszel a színház épületében nyílt Stúdiószínházat, a napokban egy félbehagyott udvari házrészben egy produkció erejéig a Ro(o)mszínház követte, és most a Jókai Porondszínház kel életre. Olvasóink szeme előtt.

2

 

Álom alapítás
Interjú Fekete Péterrel, a Békés Megyei Jókai Színház igazgatójával

- A Jókai Porondszínházról a múltkori sajtótájékoztatón elmondta, hogy régóta dédelgetett álma. Miért most jött el a megvalósítás ideje?

Fekete Péter: Mert folyamatosan fejleszteni, előremenekülni kell. Mérni, megérteni és reagálni a szakmai és közönségigényekre is. A tegnapi napon, amikor a hidraulikus emelőgépet vezetve komolyan megizzadtam, amíg egy kamiont kellett átfűznöm egy alig pár centivel szélesebb, hosszú kapubejárón, én is megkérdeztem magamtól: Kellett ez neked? Ott van a kényelmes, felszerelt kőszínház, te meg nyomod a gázt, előre az ismeretlenbe. Nos, a válasz az, hogy ülhetünk a babérjainkon karba tett kézzel és mormolhatjuk magunk elé fel-felránduló vállakkal, hogy válság van...csak akkor nem várhatjuk azt, hogy a szakma majd odafigyel, a közönség majd megtalál minket, de ha igazán hiszünk abban, hogy jó amit csinálunk, akkor kötelességünk ezt mindenfele megmutatni. Tényleg válság van, és be fognak zárni gyárakat, vállalkozásokat és a művészeti intézmények sem fogják megúszni, de először a rosszakat zárják be! Aki fejleszt, aki értéket hoz létre, azt megmenti a közakarat, mert szüksége van rá. Ehhez lehet eszköz az előremenekülés, az ÚJ kitalálása, ehhez eszköz mondjuk a Porondszínház. És ebben nem az az újdonság, hogy cirkuszsátorban fogunk játszani. Ezt már megtette más színház is. Mi nem egy cirkuszsátrat építünk, hanem egy mobil színházat, és ez jelentős különbség. Így „házhoz vihetjük" a színházi élményt, nem beszélve arról, hogy minden jelentősebb fesztiválon itthon és külföldön egyaránt lehetőségünk lesz a saját terünkben játszani. Azt mondták rólunk: Felszálló ágban a Jókai Színház. Had' lássák akkor ezt ország szerte, ha Csabára nem indulnak színházi buszok Szombathelyről, induljunk meg,- induljunk el mi.

- Mit adhat ez a tér a nézőknek, amit más színház nem?

Fekete Péter: Egyszerűen más lesz. Az egész színházat tudjuk úgy használni, mint a díszlet részét, sőt döntő többségben a közönséget is be akarjuk vonni a játékba. Ez persze minden produkciónál külön koreográfiát, kommunikációt és logisztikát jelent, de ez benne a játék. Olyan érzelmi töltetet nyújtsunk a közönségünknek, amivel igazán megérinthetjük őket, lehetőleg már az első perctől kezdve. Mi egy intenzív színházat akarunk csinálni. Szerencsére a fenntartó Békés megyei Önkormányzat is tudott azonosulni az elképzeléseinkkel, látják, hogy nagyon innovatívan és hatékonyan gazdálkodunk, befektetve, csak előre tekintve és gondolkodva. Minden forint ami itt elköltésre kerül - mondjuk ki, az ország talán legszegényebb régiójában - az befektetés a magyar emberek lelkébe, és mi nagyon komolyan vesszük ez a funkciónkat.

- Egy fecske, hogyan csinál nyarat?

Fekete Péter: Ez a fecske napi igen sok órában repül, de szerencsére találtam a Színházban olyan kollegákat, akik Thália templomát szintén hivatásként és nem munkahelyként kezelik. Tudnom kellene az ő energiájukat nem túlhasználni, és meg kell mondjam, biztos, hogy a határaikat feszegetem sok esetben, de ők is érzik, hogy az utóbbi két évben Békés megyében egyszerűen megváltozott - előnyére - a színházról alkotott kép. Itt és most, mi színházi történelmet akarunk írni. Nem fogjuk a világot pár nap alatt megváltani, de ha helyre rakjuk ennek a számunkra fontos intézménynek a megítélését a közönség minden elérhető, és aktivizálható rétegében, akkor már tettünk valamit. Ezért vagyunk itt, de most megyek, mert az árbocokat helyre kell csörlőzni, azután kupolát emelni. Elég sok tonnáról van szó és ezt a felelősséget most még nem hárítanám másra...

 

ÍGY KÉSZÜL A PORONDSZÍNHÁZ!
FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ KÉPRIPORT

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

10

 

11

 

12

 

13

 

14

 

15

 

16

 

17

 

18

 

19

 

20

 

21

 

22

 

23

 

24

 

25

 

26

 

27

 

28

 

29

 

30

 

31

 

32

 

33

 

34

 

35

 

36

 

37

 

szo1

 

szo3

 

szo4

 

szo5

 

szo7

 

1

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

8

 

hetfo1

 

hetfo2

 

hetfo3

 

hetfo4

 

hetfo5

folyt. köv.


 

Forrás: Békés Megyei Jókai Színház

süti beállítások módosítása