Záró hét a Kultkikötőben

A KULTKIKÖTŐ 2009. augusztus 16-án búcsúzik az idei nyártól, de addig is színes programok, azaz színházi előadások, könnyű- és komolyzenei koncertek, állandó programok (gyermekműsorok, kiállítások, filmvetítések) várják a „kikötni" vágyókat.

kultkikoto

A KISTEHÉN TÁNCZENEKAR augusztus 14-én immáron harmadik alkalommal táncoltatja meg a rajongóit a Kultkikötőben. A fergeteges tavalyi, balatonföldvári premier után augusztus 15-én KERN ANDRÁS "kellékesként" visszatér, és ismét előadja népszerű „one man show"-ját.

169721_1

 

Eberhard Streul: A KELLÉKES
Szöveg: Parti Nagy Lajos

Szereplő:
A Kellékes - Kern András

Látvány: Iványi Árpád
Mozgás: Király Attila
Dramaturg: Deres Péter
Színpadtechnika: Ditzmann Tamás
A rendező munkatársa: Fenyvesi Katalin

Rendező: Ilan Eldad
Producer: Orlai Tibor

169722_1

 

A kortárs német rendező, író és zeneszerző darabja, Parti Nagy Lajos bravúros átiratával, tulajdonképpen egyetlen hosszú monológ: egy színházi kellékes másfél órás „one man show"-ja.

Az alaphelyzet a következő: a nézők egy üres, díszlet nélküli színpadot látnak. Rövidesen egy középkorú, munkaruhás férfi tol be egy kellékes kocsit, s rendezkedni kezd a kellékei között. Annyira el van foglalva a munkájával, hogy csak kis idő elteltével veszi észre a közönséget, s nem érti, hogyan engedhették be a publikumot, hiszen a mai előadás elmarad!
A kínos helyzetet megoldandó a színház menedzsmentjének intézkedéséig megpróbálja a publikumot szórakoztatni, s mint egy nagyformátumú művész, az élete nagy színpadi pillanatát megélni.
Parti Nagy Lajos magyar szövegének nagy erénye fantasztikus ritmusa, frappáns dramaturgiája: a hatásra kiélezett poénokat sokszor fájdalmasabb, szomorúbb emberi történetek kísérik. Az előadás során cserélődnek a hol elementáris, hol borongós anekdoták, színész-karikatúrák, megelevenedik a színház vonzó ellentmondásos világa.

„És egyébként is: nagy marhaság, ez az egész színház-izé!"

169723_1

 

Állandó műsoraink keretében, kedden (augusztus 11.) az idei utolsó „Áramszünet" koncerten Rozs Tamás zenész, zeneszerző, a Szélkiáltó együttes tagja ad elő zenei részleteket és dalokat csellón, Carl Orff világhírű művéből a Carmina Buranából. Szerdán este Szőke András filmjei láthatóak a PartMoziban. Csütörtökön családi vetélkedő. A „Mesés Kikötő" szombat és vasárnap délelőtt várja még a gyerekeket, ahol kézműves foglalkozásokon ajándéktárgyakat készítenek, festenek, színeznek, rajzolnak. Vasárnap 11 órától kikötőnkben horgonyozik a „Mesehajó", ahol „A három kismalac" klasszikus meséjét láthatják kicsik és nagyok. Előadja a Ziránó Bábszínház. Az ismert történet drótos marionett bábok játékának segítségével, üde zenei kísérettel elevenedik meg.

A vasárnapi záró esten házi bárzongoristánk örökzöld slágerek, közismert melódiák segítségével idézi meg a múltbéli régi pesti kávéházak szivarfüstös hangulatát. A zongoránál a fiatal művész Drexler Vajk, aki idén diplomázott a Zeneakadémián karvezetés szakon. Rendszeresen közreműködik a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadásaiban. Dolgozott együtt többek közt Selmeczi Györggyel a My fair Lady-ben, Kocsák Tiborral a Bástyasétány 77. című népszerű operettben. A záróeseményünk nem lesz más, mint házi bárzongoristánk örökzöld slágerek, közismert melódiák segítségével idézi meg a múltbéli régi pesti kávéházak szivarfüstös hangulatát.

A héten még megtekinthető két kiállítás is. A Védegylet és a Fair Világ Szövetség szervezésében látható fotókiállítás az afrikai Gambiáról. A tárlat bemutatja a gambiai munkások és a méltányos kereskedelem (fair trade) mozgalom kapcsolatát. A Kultkikötő elkötelezett híve olyan civil kezdeményezésű akcióknak, programoknak, amelyek nemesebbé, szebbé, értékesebbé teszik világunkat. A képzőművészet kedvelői a Lehner Közművészeti Galéria Alapítvány jóvoltából egy rendkívüli kiállítást tekinthetnek meg. Horváth Roland festőművész hét üres vászonnal érkezett Balatonföldvárra és a festői balatoni környezetben készíti el a nyári tárlat képeit. A művész képei, alkotás közben is megtekinthetőek a helyszínen: a Kultkikötő Octagonjában.

forrás: Balatonföldvári Szabadtéri Színház

süti beállítások módosítása