Hogyan tehető rugalmasabbá a színházi rendszer?

2005. május 9. (hétfõ) 15.00 órakor az OSZMI körtermében szakmai beszélgetés a magyarországi struktúra jelenlegi állapotáról és lehetséges átalakításáról

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Magyar Színházi Társaság szeretettel meghívja Önt az alábbi rendezvényére:

Megőrzés vagy változtatás?

Szakmai beszélgetések a magyarországi színházi rendszer jelenlegi állapotáról és lehetséges átalakításáról

A Széchenyi Művészeti Akadémia Színház 2004 című konferenciája óta pezseg a színházi szakma. A rendezvényt követően több tanulmány, cikk, interjú jelent meg, sokfelé zajlottak zártkörű megbeszélések, amelyek a jelenlegi színházi szerkezet állapotáról és lehetséges átalakításáról szóltak. A konferencián elhangzott, illetve az újságokban, folyóiratokban publikált álláspontok azonban meglehetősen messze állnak egymástól. Ezért nyilvános szakmai beszélgetéseket kezdeményeztünk a magyarországi színházi szerkezet alapkérdéseinek megvitatására. Célunk egyrészt a jelenlegi helyzet minél több nézőpontból történő feltárása, másrészt a lehetséges jövőképek, az eltérő fejlesztési elképzelések minél markánsabb felvázolása, illetve megvitatása.

A tervezett szakmai találkozók két részből állnak:

1. Kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégekkel

2. Az elhangzottak nyilvános vitája, ahol bárki elmondhatja véleményét, tapasztalatait, elképzeléseit

A következő szakmai találkozó időpontja: 2005. május 9. (hétfő) 15.00

Helye:  Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet körterme
 (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)

Témája: Hogyan tehető rugalmasabbá a színházi rendszer?

Milyen előadásszámot élnek meg a magyarországi produkciók? Miképp lehetne biztosítani a fontos produkciók továbbélését? Van-e esélye annak, hogy Magyarországon kialakuljon a turnérendszer? Ez milyen következményekkel jár az előadások tervezésére, létrehozására, forgalmazására vonatkozóan? Vannak-e példák manapság a színházi koprodukciókra? Milyen tapasztalatok szűrhetők le belőlük? Milyen koprodukciós partnerek vehetnek részt egy-egy előadás létrehozásában? Koprodukciós előadások létrejötte miképp alakíthatná át a színházi működést? Hogyan működnek manapság a befogadó színházak? Milyen feladatokat vállalnak magukra, milyen kínálatot jelenítenek meg? Miképp lenne kibővíthető a szerepük? Szükség van-e arra, hogy megrendelői helyzetbe jussanak? Hogyan segíthetnék az épülettel nem rendelkező társulatok működését (pl. adminisztratív, szervezési feladatok)? A jelenleg működő független társulatoknak milyen tapasztalatai vannak a befogadó helyekkel kapcsolatban? Számukra milyen működési mód lenne ideális? Hogyan tudnak új színházi kezdeményezések megjelenni, megerősödni a jelenlegi rendszerben? 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Márta István, Megyeri László, Bodolay Géza, Horányi László, Leszták Tibor


További tervezett beszélgetés:

2005. június 10. 17.30 - Pécs, a POSZT szakmai programjának keretében

Mi változzon és hogyan a színházi struktúrában?

süti beállítások módosítása