Távozik tisztjéről az Operaház főigazgatója.

Szinetár Miklós a kulturális minisztériummal történt közös megegyezés alapján június 1-jén megválik posztjától.

A minisztérium május 15-én pályázatot ír ki a főigazgatói tisztségre. A tárca reményei szerint az új főigazgató már júliusban elfoglalhatja helyét - olvasható a sajtóiroda által eljuttatott közleményben.

Az átmeneti időszakban Závecz Ferenc ügyvezető igazgató látja el a főigazgatói teendőket.

(MTI)

 

-------------

Személyes elképzelése és a fenntartó kulturális minisztérium felfogása közti eltérést jelölte meg távozása indokaként a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozva, hogy a szaktárca nem pluszpénzt ítélt meg az Operaháznak, csak pótolja az elvonás egy részét. "Másképp látjuk az életet és a világot, én is meg a fenntartó is" - mondta Szinetár Miklós, aki levélben búcsúzott el a társulat tagjaitól.

Szinetár Miklós hangsúlyozta: a szaktárca által nyújtandó kompenzáció nem pluszpénz, csak az idén elvett összeg egy részének "visszapótlása", az összköltségvetés még mindig lényegesen kevesebb, mint amennyi kinevezésekor volt.

Kiemelte, hogy a színházat 2002-ben 6,5 milliárd forint költségvetéssel vette át, ez az összeg az inflációt, az áfa-elvételt és a közüzemi áremelést beszámítva 7,3 milliárd forint lenne.

Ezzel szemben "az idén előálltak" egy 4,5 milliárd forintos költségvetéssel, és a "föltornázott pénz" is csak 6 milliárd forint, még mindig 1,3 milliárddal kevesebb, mint amennyivel elindult - közölte.

"Én a hátralévő egy évemben olyan reformokat, amiket három-négy év alatt kell lebonyolítani, nem óhajtok elkezdeni" - jelentette ki a 2003. január 1-jén négy évre kinevezett intendáns-főigazgató.

Hihetetlenül sikeres az Operaház

Szinetár Miklós hangsúlyozta, hogy az Operaház nagyon sikeres: soha ennyi nézője nem volt, soha ennyi jegyet nem adtak el, minden előadásuk sikeres, esténként tombol a közönség. "Itt arról van szó, hogy olyan tömegű az elvonás, hogy hiába megy a színház, nem tud vele lépést tartani" - mondta, hozzáfűzve, sokan úgy gondolják, hogy ezt a helyzetet reformokkal lehet megoldani.

Szinetár Miklós egy nagy turistabuszhoz hasonlította a színházat, amely 22 litert fogyaszt. "Ha azt mondják, hogy spórolni kell és nincs 22 liter benzin csak 19, akkor (...) valamit lehet csinálni, legfeljebb lassabban megy a kocsi", de ha azt mondják, hogy 22 liter helyett csak 14 van, akkor az egy kisbusz - mondta. "Én erre a 22 literes nagy turistabuszra vagyok kiképezve (...), nem látom, hogy lehet ennyi utast szállítani egy kisbuszon, nem is az én műfajom" - hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hol folytatja szakmai pályafutását, egyelőre annyit közölt: nagyon sok helyre hívják.

A társulat tagjaihoz intézett levelében Szinetár Miklós felidézte: április 27-én "magához kéretett" a miniszterelnök, a megbeszélésen jelen volt a pénzügyminiszter és a kulturális tárca vezetője is.

"Leszögezték, hogy a kormány a december 10-i megegyezésben vállalt valamennyi kötelezettségét maradéktalanul betartja. Így, ha a kormány utasítását a lebonyolításban illetékesek kellő időben végrehajtják, úgy a 2004-2005-ös évadot zökkenőmentesen be tudjuk fejezni és folyamatosan rendezni tudjuk adósságainkat" - tette hozzá.

Mint írta, a megegyezésben vállaltakon túl azonban több anyagi segítséget a kormány nem tud biztosítani, s lehetséges, hogy ősszel újabb takarékossági intézkedésekre lesz szükség.

forrás: Híradó.hu

süti beállítások módosítása