Olasz operák Miskolcon

Több mint ötven elõadás várja az idén a miskolci operafesztivál közönségét. A színházban kilenc külföldi társulat és számos híres hazai mûvész lép fel. A fesztivál tizenöt napja alatt a sárospataki vártól miskolci templomokon át az aggteleki barlangig számos külsõ helyszínen is várják a látogatókat.

Június 11. és 25. között "Bartók+Bel canto" címmel rendezik meg az ötödik miskolci operafesztivált. A szervezők az idén XIX. századi olasz zeneszerzők operáiból válogattak, így Bartók hagyományosan bemutatott alkotásai mellett Bellini, Donizetti és Rossini művei állnak a rendezvénysorozat középpontjában - tudtuk meg Barázda Esztertől, a fesztivál sajtófőnökétől. A közönség tizenkét opera- és egy balettelőadás közül választhat, a fesztivál rendezvényeit emellett koncertek, gyermekeknek szánt előadások és a világ leghíresebb operabemutatóin készült filmek egészítik ki.

A fesztiválon moszkvai, lipcsei, krakkói, kassai, spoletói, pozsonyi, zágrábi, szentpétervári és római társulatok lépnek fel. A zenerajongók Miskolcon találkozhatnak Kocsis Zoltánnal, Rost Andreával, Vásáry Tamással, Polgár Lászlóval és Lukács Györgyivel is.

A 2001 óta minden évben egyre nagyobb érdeklődéssel kísért operafesztivál rövid idő alatt "kinőtte" az egyébként öt játszóhellyel rendelkező Miskolci Nemzeti Színház épületét, számos programot már a korábbi években is külső helyszíneken - múzeumokban, templomokban - tartottak meg. A fesztiválhoz tartozó koncerteket rendeznek többek között a diósgyőri és a sárospataki várban, az edelényi kastélyban és az aggteleki cseppkőbarlangban is. Az idén új helyszínként jelenik meg a Miskolci Egyetem aulája, ahol négy koncert is lesz. A tizenöt napon át tartó programsorozat idejére Miskolc belvárosában operadíszleteket állítanak fel, a főutcán és a forgalmasabb tereken zene szól majd.

Az első miskolci operafesztivált azzal a szándékkal rendezték meg 2001-ben, hogy a város Kelet-Közép-Európa egyik kulturális központjává váljon. A fesztivál évről évre egyre nagyobb közönséget vonz. Már az első alkalommal is harmincezren váltottak belépőt a programokra, a második évben a nézők száma 45 ezerre, a harmadikban hetvenezerre nőtt. Tavaly több mint kilencvenezer látogató kereste fel a fesztivál valamelyik előadását.

A "Bartók +..." elnevezésű fesztivál Bartók állandóan színpadon tartott művei mellett minden évben más zeneszerző darabjait mutatja be. Verdi, Puccini, Mozart és Csajkovszkij művei után az idén a "szép éneklést" középpontba állító "bel canto" irányzat zeneműveiből, három XIX. századi olasz szerző operáiból válogattak a szervezők. Az idei rendezvénysorozat egyik kuriózumának A sevillai borbély című operát választották, amelyet öt különböző feldolgozásban mutatnak be idén Miskolcon. Az operákat kísérő koncertek között lesz ária, duett, kamarazene, a választékot pedig Sebestyén Márta, a King Singers és a világhírű gitárvirtuóz, Al di Meola fellépései színesítik.

 

forrás:  Népszabadság

süti beállítások módosítása