Határtalan - Deszka

Érdekesség, hogy számos kortárs szerzõ mûve szerepel a fesztiválon, és négy mûvet román rendezõ állított színpadra.

Népszabadság • Stuber Andrea  • 2005. május 27.

Népszabadság • Stuber Andrea  • 2005. május 27.

Pécs és Kisvárda hosszú évekig gyakorolta a békés egymásutániságot, idén azonban felborul a rend. A POSZT, vagyis a Pécsi Országos Színházi Találkozó eddig mindig június első csütörtökjén indult, és a befejezése után vette kezdetét a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválja Kisvárdán. Most azonban a POSZT időpontot változtatott, s mert így Kisvárda sem elölről, sem hátulról nem tudja megkerülni a pécsi fesztivált, kényszerűségből ütközik vele.

A június 2-án kezdődő kisvárdai rendezvény legfontosabb számadatai: tizenöt színház tizenhét bemutatója szerepel a versenyben, s további tizenhárom produkció látható majd az off-program keretében. A vetélkedésen túl lemezbemutató, koncert és felolvasószínház is színesíti a kínálatot, és szokás szerint fellépnek előadásaikkal a színművészeti egyetemek növendékei is. Őket a szervezők azért szerepeltetik versenyen kívül, hogy ne legyen a fiatalok számára túl nagy a stressz. 
   
 
Így is épp elég komoly a tétje a bemutatkozásuknak, hiszen a kisvárdai terep az, ahol a szakmabeliek - a határon túliak, valamint egyre nagyobb számban a határon inneniek is - szemügyre veszik a színészutánpótlást.

A kisvárdai fesztivál programját idén is Szűcs Katalin Ágnes és Darvay Nagy Adrienne válogatta. Minden színházban jártak, minden társulattól láttak produkciót "élőben". (Mert van olyan is, hogy egy-egy előadást videóról tudnak csak megnézni.) Gazdagnak és érdekesnek ítélték az elmúlt szezont, és úgy találták, hogy idén is kiemelkedő teljesítményt nyújtott a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Újvidéki Színház. A sepsiszentgyörgyiek Shakespeare Othellóját hozzák Kisvárdára, s meghívást kapott a Don Quijotéjuk is, de azt nem tudják eljátszani, mivel az előadás egyik fontos szereplője láthatóan anyai örömök elé néz. (Viszont két másik produkciójukkal a POSZT-on lesznek versenyben, ami szintén azt bizonyítja, hogy igen erős évadot zártak.) Három előadással szerepel Kisvárdán a komáromi Jókai Színház, amely a válogatók szerint ugyancsak jó formában van. Szűcs Katalin Ágnes felhívja a figyelmet a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Lakodalom című Csehov-bemutatójára is. A produkció azt jelzi, hogy a társulat továbbhalad azon a (jó) úton, amelyen a tavalyi Malommal elindult. A kisvárdai fesztivál egyik favoritja lehet a kolozsvári Woyzeck, amely egyébként nem Kisvárdán lesz látható, mert technikailag olyan igényű, hogy egyik fesztiválhelyszínen sem adaptálható. Ezért ezt a versenydarabot a többé-kevésbé közeli nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház stúdiójában juttatja közönség elé Nyakó Béla fesztiváligazgató.

A Határon Túli Magyar Színházak - idei - XVII. Fesztiváljának egyik érdekessége, hogy - Parti Nagy Lajostól Koljadán át Schimmelpfennigig - számos kortárs szerző művét öleli fel. A másik figyelemre méltó tény, hogy az erdélyi magyar színházak produkciói közül négyet is román rendező állított színpadra. Ebből kiviláglik, hogy szakmai berkekben nincs nemzetiségi probléma. A határon túli magyar színházak ugyanúgy szerves részét képezik a hazai színházművészetnek.

Határon Túli Magyar Színházak XVII. Fesztiválja, Kisvárda, 2005. VI. 2-11.

 

Népszabadság • Stuber Andrea  • 2005. május 27.

 

süti beállítások módosítása