SZASZSZ 2005.

XI. Alternatív SZínházi Szemle

Szeged, 2005. július 18-24.

 


Az Alternatív és Független Színházak Szövetsége 2005-ben immár harmadik alkalommal rendezi Szegeden a Szemlét, a 15 éves THEALTER International - Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójával közösen: egy helyen, egy időben. A tematikai azonosságnak (az alternatív jelleg), illetve a funkcionális különbségnek (a THEALTER-en szerepeltek a külföldi és a határainkon kívüli magyar színházak, míg az előválogatott SZASZSZ-on a legjobb anyaországi magyar együttesek) köszönhető, hogy egy minőségében új - színházi életünkben mindezidáig egyedülálló - fesztivál körvonalai bontakoztak ki. 2004 óta már csak előzsűrizett előadások meghívott résztvevői az Alternatív Színházi Szemlének, vagyis valóban koncentrálttá vált, igazi tükrévé azon értékeknek, melyeket az alternatív színházi és kortárs táncalkotók hoznak létre az évadban. A Szemle rangját növelik a kiosztható díjak is: a Szemlén 1,2 millió forintot oszthat ki a zsűri, melynek elnöke idén Jeles András lesz.

 

A THEALTER programjainak középpontjában a színházi előadások állnak, de a Szövetség feladata, hogy a Szemlét széles szakmai program-kínálat tal bővítse. Így a szegedi fesztivál országosan is ismert és elismert színházi megmozdulás lett, és teljes joggal került be a hazai színházi élet vérkeringésébe. Idén folytatjuk és tovább fejlesztjük a tavaly már elindított szakmai programokat:

BÁB Az innovatív bábtársulatok részére nyújtunk bemutatkozási lehetőséget, évente tematikus felosztásban: idén az árnyjátékosok kapnak teret a Szemlén. Külföldi és hazai együttesek előadásai mellett egy árnyjáték-tematikában összeállított bábkiállítást is rendezünk az OSZMI anyagaiból. *** FOTÓ-SOK színházi és táncos témájú fotókiállítások alternatív kiállítóhelyeken: Szeged kávéházaiban. *** VIP-ART A független színházi, táncszínházi területen működő művészek képzőművészeti alkotásaiból nyitunk egy közös tárlatot. *** TÁNC-FOTÓS WORKSHOP A színházi fotóművészek számára rendezünk mesterkurzust, melynek tematikája a tánc fotózásának művészete lesz. *** CERKA Nemzetközi kritikusszeminárium a Kritikus Céhhel közösen. *** IZZASZTÓ 2. Mozgás Workshop Ladányi Andreának az SzFE-n használt metodikájával. A szegedi workshopon idén tai chit, színpadi vívást és tánc-ritmikát  lehet majd tanulni. *** HŰSÍTŐ A nyitott szakmai beszélgetések moderátora: Imre Zoltán színháztörténész, az ELTE tanára.

 

A SZASZSZ versenyprogramját az elmúlt egy évben bemutatott előadások közül válogatta az előválogató zsűri, Hegedűs Sándor és Magács László. A válogatók összesen 103 előadás közül választották ki a versenyző 12-t.

 

A versenyprogramba meghívott előadások:

 

1.        Artus - Goda Gábor társulata: Rókatündérek (r-k. Goda Gábor)

2.        Bárka Színház: Stuart Mária (r. Zsótér Sándor)

3.        Bozsik Yvette Társulat: Tüzes Angyal (k. Bozsik Yvette)

4.        Honvéd Kamaraszínház: A ragaszkodók (r. Naszlady Éva)

5.        Hólyagcirkusz Társulat: Csődcsicsergő (r. Szőke Szabolcs)

6.        H.U.D.I. Társulat: Isten éltessen, Hedvig Ekdal! (r. Hudi)

7.        Közép-Európa Táncszínház: Nagyvárosi ikonok (r-k. Horváth Csaba)

8.        Krétakör Színház: Kasimir és Karoline (r. Wulf Twiehaus)

9.        La dance company: Olyan, mint a Szűzmária, csak a feje lecsavarható / 6913 (k. Ladányi Andrea)

10.     Pannon Várszínház: KZ Oratórium (r. Vándorfi László)

11.     Pintér Béla és Társulata: A Sütemények királynője (r. Pintér Béla)

12.     Szabó Réka D. C.: Karc (k. Szabó Réka)

13.   a MASZK Egyesület és az Urbán András Társulat közös produkciója: 0.1 mg (r. Urbán András) - ez az előadás a szervező szervezet jogán vesz részt a versenyben

 

 

 

Alternatív és Független Színházak Szövetsége

1071 Budapest, Bethlen tér 3.

Tel./Fax: +36 1 789 6086

E-mail: afszsz@chello.hu

www.szinhaz.hu/http://szinhaz.blog.hu/media/image/2005-06-01/11850619/thealter_szaszsz.

www.alternativszinhazak.hu

 

süti beállítások módosítása