Művészetek Völgye tizenhetedszer

Ezer színházi és zenei rendezvény várja a Völgylakókat idén is Kapolcson és a környezõ falvakban. forrás: kultura.hu, MTI, kapolcs.hu

 

Az idei program >>

Negyvenhét helyszínen ezer színházi és zenei rendezvénnyel, 3000 amatőr és profi előadó részvételével várja a vendégeket a Művészetek Völgye, amelyet az idén tizenhetedik alkalommal rendeznek meg július 29. és augusztus 7.-e között. A választékot hetven kiállítás, két népművészeti vásár, konferenciák, különleges sportesemények színesítik - jelentette be Márta István fesztiváligazgató az Új Színházban rendezett sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a programoknak öt Balaton-felvidéki falu - Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti és Pula ad otthont.

Míg a korábbi években vendégvárosok mutatkoztak be a fesztiválon, most Erdély lesz a Völgyvendég. Márta István szavai szerint a szervezők régi álmukat valósították meg ezzel. Az utóbbi években sokféle művészt és alkotót hívtak meg Erdélyből, de 2005-ben a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével teljes sokszínűségében jelenhet meg a Völgyben az erdélyi képzőművészet, színjátszás, népművészet, iparművészet, irodalom és zene. Kárpátalját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház képviseli a Művészetek Völgyében, s lehetőséget kap a bemutatkozásra a Vajdaság, valamint a felvidéki Nyitra megye.

Tíz napon át vendégeskedik a Völgyben a világhírű Amadinda Együttes, amelynek koncertek mellett megszervezi az ÜtősVölgyTábort az érdeklődő fiatalok részére. A fesztivál utolsó napján pedig a táborlakók gálakoncertet adnak, Többéves hagyomány, hogy éjszakánként igényes jazzkoncerteket tartanak, s az idén ismét megrendezik a klasszikus, régi és egyházzenei fesztivált. Emellett lesz világzene, s rock-pop-alternatív koncertek.

Az irodalmi programok egy része a József Attila emlékévhez kapcsolódnak. A Völgy Egyetemén Hankiss Elemér és Heller Ágnes tart előadást, a Könyvmutatvány irodalmi színpadán pedig Konrád György, Spiró György, Sárközi Mátyás vendégeskedik. Kiemelt helyet kapnak a Zöld Programok - a Művészetek Zöldje, ahol tíz magyarországi nemzeti park mutatkozik be. A Völgy mind az öt falvában működik majd úgynevezett zöld udvar. Lesz Balaton-ökológiai játszóház, megszervezik az IKV-t, az Ingyenes Közmunka Völgyét, s ismét lesz véradás, tavaly ugyanis a látogatók 1100 egységnyi vért adtak.

Naponta félórás műsorral jelentkezik a Völgyhíradó, s minden nap kézbe vehetik az olvasók a Magtárlap, a Völgyszamizdat friss számát. A fesztiválhoz kapcsolódóan lát napvilágot Ladányi András író, szociológus "Kapolcshoz hű maradni" című könyve, amely 18 idős kapocsi lakossal készített interjút tartalmaz. Segítségével az olvasók hű képet kaphatnak arról, hogy hogyan élt a falu 1920 és 1960 között, s a könyv külön érdekessége az illusztrációként közölt 60 archív fotó.

Ami az anyagiakat illeti, Márta István kijelentette, hogy június 15-én, másfél hónappal a fesztivál kezdete előtt még hiányzik a tervezett költségvetés 21 százaléka - 37 millió forint. Tájékoztatása szerint a Művészetek Völgyének tervezett költségvetése 165 millió forint. Ebből az állami hozzájárulás 72 millió forint, a szponzoroktól 22 millió forint folyt be, a saját források pedig 34 millió forintot tesznek ki.

A hiányzó források összegyűjtésére reményt adhat egy kezdeményezés - néhány cég ötletére startolt a Völgy - a Vállalatok összefogása a kultúra győzelméért. A kezdeményezők próbálják mozgósítani mindazokat a cégeket, amelyek, mint a felhívásukban hangsúlyozzák, tudják, hogy milyen értéket képvisel a Művészetek Völgye.

 
 

süti beállítások módosítása