Szintén zenész?

Olvasson jó híreket. Hamarosan indul a PANKK, a Program A Nemzeti Kortárs Könnyûzenei Kultúráért...

A könnyűzene státusza

A kulturális kormányzat a könnyűzenét az élő kortárs kultúra részének, értékteremtő művészeti ágnak tekinti, amely egy teljes generáció ? a fiatalok - kulturális közege. Könnyűzene alatt a pop, rock, a jazz és a világzene értendő.

Miért fontos?

A kortárs művészetek közül a könnyűzenét művelik a legtöbben, és ennek a műfajnak van a legnagyobb közönsége is. Sok fiatal számára a könnyűzene szinte az egyetlen találkozási pont a kultúrával, legyenek akár fogyasztók vagy amatőr művelők. A könnyűzene sokszor az utolsó kapocs, ami lázadó, alternatív jellegével a perifériáról integrálja a fiatalokat a társadalomba.

Mi a helyzet ma?

A szórakozóhelyeken általában gépzene és kommersz zene hallható. Az amatőr zenész fiataloknak nincs hol kipróbálniuk magukat, nincs elég próbahely, a kluboknak nem éri meg felléptetni őket, így kevés az új és jó zenekar, a magyar dalok médiasugárzása alacsony.

Kiket szeretnénk támogatni, és mit nem?

Elsősorban a vidékieket, a kis amatőr zenekarokat kell helyzetbe hozni, de segíteni kell azt is, hogy a magyar könnyűzene ismertebb és elismertebb legyen. Amit nem akarunk támogatni: a gagyit és kommerszt, valamint a már piacképes profikat.

Alulról építkezni

Azt szeretnénk, hogy a zeneipari ?piramis? alján levő amatőr tömegbázisból kiemelkedhessenek a tehetséges zenészek, és létrejöjjenek a profi, sikeres produkciók. Ahhoz, hogy a rádiók több magyar zenét játsszanak, és azokat külföldön is ismerjék, az állami ösztönzők mellett esélyt kell teremteni annak, hogy a fiatal generáció kitermelje a valóban színvonalas magyar könnyűzenét.

 

AZ NKÖM AZONNALI INTÉZKEDÉSEI

1. Hogy legyen HOL és MIN játszani:

Hitelprogram az ifjúsági klubok infrastruktúrájának megújítására

Ifjúsági klubok és próbatermek kialakítására vagy már működők felújítására, valamint berendezésére és technikai felszerelésére a kulturális tárca ? a Közkincs program keretében - az MFB-n keresztül kedvezményes hitelt biztosít. Olyan önkormányzatok és vállalkozások pályázhatnak, amelyek klubjaikban pop-rock, világzenei és jazz élőzenei rendezvényeknek, valamint amatőr kortárs könnyűzenei együtteseknek biztosítanak játszó- és próbahelyet.

Egy pályázó 20 millió Ft-os hitelt vehet fel, a hitel kamatterheit a tárca átvállalja, illetve az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok esetében a tőketörlesztés jelentős részét is. Ezer főnél kisebb lélekszámú településen a tőketörlesztés 50 %-át, 1000 és 2500 fő közötti településen a tőketörlesztés 25 %-át vállalja át a kulturális tárca. A hitel futamideje 20 év. Beadási határidő: 2005. július 31.

2. Hogy élőzene szóljon a klubokban:

Támogatás a vidéki élőzenei ifjúsági klubok működtetésére

Az élőzenei koncertezés érdekében a kulturális tárca a klubok működéséhez nyújt támogatást. Olyan klubok pályázhatnak, amelyek havonta legalább egy élő zenekari koncertet rendeznek, így fellépést biztosítanak a már ismert zenekarok számára, és bemutatkozási lehetőséget nyújt az induló amatőr zenekaroknak. A támogatás az alkalmanként kifizetett fellépti díjak 50 %-a, de alkalmanként legfeljebb bruttó 100 ezer Ft lehet. Nem támogatható olyan koncert, ahol a fellépőknek fizetett összes fellépti díj meghaladja a bruttó 400 ezer Ft-ot. Budapesti klub nem pályázhat.

Olyan vidéki klubok pályázhatnak a működési támogatásra, amelyek egy évben legalább 12 élőzenei koncertet rendeznek, és ebből legalább 2 amatőr zenei előadás. Egy klubban évente maximum 40 előadás támogatható. A támogatás keretösszege: 200 millió Ft.

A támogatás célja egyben a koncertekkel kapcsolatos pénzforgalom átláthatóvá tétele. Így a pályázó kluboknak előzetesen regisztrálniuk kell a kulturális tárcánál, és ezután - a második lépcsőként - a minisztérium közzéteszi a támogatási felhívást. A támogatást a tárca utólag, negyedévenként folyósítja, a Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület igazolása alapján. Így ez a tevékenység kikerül a szürke zónából, míg a szerzői jogdíjak is jobban érvényesülnek.

Élőzenei koncertnek az minősül, ahol előadóművész lép fel, és legalább 50 %-ban saját szerzeményei hangzanak el. Nem tartozik ide a disco, céges reklámkoncert vagy roadshow, playback és fél-playback előadás. Klubnak az olyan, működési engedéllyel rendelkező helyiség számít, amely élőzenei eseménynek ad helyet, és az előadás az előadóművésszel ill. képviselőjével kötött szerződés alapján valósul meg. A támogatást a klubot működtető önálló jogi személy, önálló jogi személyiséggel bíró alkotóközösség vagy vállalkozás igényelheti.

3. Hogy az amatőrökből profik válhassanak:

Könnyűzenei Export Iroda

Az amatőrök pályára segítése kitermeli az olyan színvonalas, értékteremtő magyar könnyűzenét, amely külföldön is érvényesülni tud. A magyar könnyűzene így komoly, más kortárs művészetekkel egyenrangú szerepet kaphat az országkép formálásában is, hiszen a mai fiatal generáció egy országot sokszor az ismert zenekarai alapján ítél meg.

A kulturális tárca egy 4-5 fős irodát állít fel a Hungarofest Kht. szervezetén belül, amely a magyar előadók külföldi könnyűzenei piacon való megjelenését segíti. A non-profit iroda élő zenei adatbázist hoz létre és tart folyamatosan karban, illetve ezt rendszeresen kiajánlja a nemzetközi produkciós irodáknak. Kapcsolatot tart a külföldi partnerekkel, szervezi a külföldi fellépéseket, nemzetközi zenei vásárokon és fesztiválokon népszerűsíti a hazai könnyűzenét. Promóciós anyagokat gyárt az előadókról, és a hazai könnyűzenei infrastruktúráról, szerzői jogi tanácsadást biztosít, külföldi pályázati lehetőségekről tájékoztatja a magyar előadókat. Az iroda éves költségvetése: 75 M Ft. Az iroda működését 2005. szeptemberében kezdi meg.

4. Próbahelyre, utazásra, lemezkiadásra:

új könnyűzenei ideiglenes kollégium a Nemzeti Kulturális Alapprogramnál

Az NKA új Könnyűzenei Ideiglenes Kollégiumot hozott létre, amely 26 millió forint összegben pályázatot ír ki a következő célokra:

- magyar előadók nemzetközi közönség előtti bemutatkozásának elősegítésére

- amatőr könnyűzenei produkciók hanghordozón történő kiadására.

A kiírandó pályázat nyomán ez az összeg még 2005-ben eljut az előadókhoz. Az új pályázat kiegészíti az NKA állandó Zenei Kollégiuma által ez év elején kiírt, hasonló célú, 36 millió forint összegű pályázatát.

5. Hogy több magyar szám szóljon a rádiókban:

NKÖM-ORTT-pályázat a magyar könnyűzene sugárzására

A kulturális tárca kezdeményezése nyomán az ORTT - közszolgálati műsorkészítési pályázatának kereteink belül - az idén közel 74 millió forinttal támogatja azt, hogy a magyar könnyűzene hangsúlyosabban jelenjen meg a hazai elektronikus médiumokban. A jövőben megjelenő frekvencia-pályázatokba új szempontként bekerül a magyar zene fokozott sugárzási aránya.

Hogy a rádióadók több magyar számot játsszanak, a kulturális tárca egyeztetést kezdeményezett a szerzői jogdíjak kérdésének optimalizálására a zenészekkel, a jogkezelők vezetőivel, illetve a szakszervezetek képviselőivel. Cél, hogy a jogdíjakkal is ösztönözzék a médiumokat a magyar könnyűzene sugárzására.

6. Felértékelődik a fiatalok kultúrája:

A kortárs könnyűzene is szempont a Kultúra Magyar Városa cím elnyerésénél

A kulturális tárca idén megalapította a Kultúra Magyar Városa címet, melyet lakosságszám szerint differenciált kategóriákban évente 3 település nyerhet el. Az értékelési szempontok között jelentős helyet kapott a kortárs könnyűzenei tevékenység támogatása, így az amatőr élőzene közösségi tereinek biztosítása, zenei és ifjúsági klubok, játszó- és próbatermek kialakítása, könnyűzenei programok támogatása, valamint kezdő zenekarok pályára segítése.

 

AZ NKÖM TOVÁBBI INTÉZKEDÉSEI

Az év második felétől, közös rendeletek és ajánlások megfogalmazása, valamint támogatási formák kialakítása érdekében

- a kulturális tárca ösztönözni kívánja a rock-történeti kiállítások megvalósítását;

- a Belügyminisztériummal közösen rendezni kívánja az utcai zenélés státuszát;

- az oktatási tárcával közösen meg kívánja jeleníteni a könnyűzenét a zeneoktatásban;

- a pénzügyi tárcával megvitatni kívánja a hanghordozók ÁFA-tartalmának csökkentését;

- a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen áttekinti a kulturális vidékfejlesztéshez kapcsolódó művelődési intézmények támogatási lehetőségeit;

- a Mozgókép Koordinációs Tanáccsal közösen megvizsgálja a videoklipek készítésére vonatkozó pályázat lehetőségét.

A PANKKK program kidolgozásában szakmai partnerek voltak a könnyűzenei szakma résztvevői: a zenészek, a klubok, a jogvédők és a kiadók képviselői.

forrás: PANKK.hu

Ifjúsági Könnyűzenei Klubok regisztrációja (PANKKK) 

REGISZTRÁCIÓS ADATLAP a PANKKK program részeként, a vidéken működő "Ifjúsági Könnyűzenei Klub" támogatás igénybevételéhez 

süti beállítások módosítása