Húsz ország részvételével nyílt meg a legnagyobb nemzetközi színházi fesztivál

Manfred Beilharz, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITT) elnöke nyitotta meg a Világ Színháza címû fesztivált Stuttgartban. Húsz ország vesz részt a kulturális sokrétûség mottójával megnyílt programsorozaton, melyet a sváb város kastélykertjében rendeznek.

Manfred Beilharz, aki egyben wiesbadeni állami színház intendánsa is arra figyelmeztetett: a szabad piac és a globalizáció törvényei ellenére meg kell őrizni a világméretű sokrétűséget - tudósít a hirado.hu. Peter Sellars, a nemzetközi sikereket elért amerikai rendező arra emlékezetett, hogy sok művésznek nincs szólásszabadsága hazájában.

A kulturális sokrétűség és a népek összetartozásának illusztrálására a stuttgarti tószínpadon a londoni A-capella együttes a "The Shout" című zsidó-arab duettet adta elő. A "Világ Színháza" megalapítása (1981) óta Stuttgart 1987-ben adott helyet első ízben az ITI által minden harmadik évben megrendezett fesztiválnak. Az idei rendezvény fővédnöke Horst Köhler német szövetségi elnök.

A július 10-ig tartó rendezvénysorozat műsorán többek közt dél-afrikai bábszínház előadásai és orosz színdarabok szerepelnek, elsőrendű színészek előadásában, valamint előadások mozgáskorlátozottakkal és iszlám többségű országokból érkezett nőkkel. A színházi előadások mellett egyéb látványosságok és színházi emberek vitái is felkelthetik a közönség érdeklődését. A több mint kétszáz rendezvényre több tízezer látogatót várnak a szervezők.

A Nemzetközi Színházi Intézet 1948-ban alakult. Alapszabályzatát legutóbb 1997-ben módosították. Székhelye Párizsban, az UNESCO székházában van. Nemzeti és társult központok több mint 80 országban - köztük Magyarországon is - működnek.

források: ITIhun.hu, Stop.hu

süti beállítások módosítása