Hollywoodi maszkmester Magyarországon

Kalapács József musicalszínész videoklipjének forgatásán a három éve a hazánkban élõ amerikai maszkester,  Adam Martyn is részt vett  a rendezõ felkérésére. Interjú Adam Martynnal.

mask made by Adam Martyn

- Komoly múltad van a mozi iparban, kérlek, mesélj erről!

Adam Martyn: 1990-ben kezdtem el San Franciscoban dolgozni, alacsony költségvetésű filmeken, aminek eredményeképpen komoly produkciókban is részt tudtam venni. Persze ez nem ment egyik pillanatról a másikra, nagyjából öt évet töltöttem a szakmában, mire Hollywoodba kerültem, ahol 8 évig készítettem különleges effekteket számos produkcióhoz, amit ma Magyarországon tv-ben vagy moziban láthattok. Olyan ismert produkciókban dolgoztam, mint a Sötét Zsaruk, Anakonda, Vírus, Gömb, vagy tv sorozat, mint a Buffy, a Babylon V, vagy a Star Trek TNG. Később olyan filmeken dolgoztam, amikben állatokat is szerepeltettek, így a dr. Dolittle 2., a Jurassic Park: Az elveszett világ vagy a Spawn.

- Mesélj nekünk a maszkmester munkájáról!

Adam Martyn: Érdekes munka, ahol órákat, számolatlan órákat kell egy szűk helyen dolgozni különböző mérgező anyagokkal, amelyekből persze egyre újabbak jelennek meg. Rengeteg időt töltöttem az anatómia tanulmányozásával, formázással és mintavétellel meg persze sminkeléssel.  A smink az a végső felület amit a kamera előtt láthatunk, ez persze csak a munka utolsó része, de az egyik legfontosabb, hiszen végül is ezt látják az emberek

- A hollywoodi évek után hogy kerültél Budapestre?

Adam Martyn: Ez egy érdekes történet, éppen New Yorkban dolgoztam, ahol találkoztam a barátnőmmel, aki éppen egy nyelvtanfolyamon volt ott, a szegedi tanulmányait kiegészítve. Nagyon sok érdekes dolgot hallottam Magyarországról és úgy éreztem, el kell jönnöm erre a nagyszerű helyre, úgyhogy 6 hónappal később összecsomagoltam és átjöttem Magyarországra.

- Mióta vagy itt?

Adam Martyn: Lassan 3 éve.

- Itt is dolgoztál már maszkmesterként?

Adam Martyn: Igen, már dolgoztam egy cégnek pesten, akik rengeteg filmhez készítenek különleges effekteket és sminket. Körülbelül másfél éve készítjük a maszkokat Az operaház fantomja című musicalhez, amely a Madách Színházban fut nagy sikerrel. Maszkok készülnek; Sasvári Sándornak, Miller Zoltánnak és a darab néhány más szereplőjének.
Sok reklámfilmen is dolgoztunk, ez nagyon gyors munkát igényel.

- Most egy zenei klipen dolgozol, hogy kerültél ide?

Adam Martyn: Ez egy nagyon izgalmas feladat. Egy zenész barátomon keresztül ismerkedtem meg Simonkovits Ákossal, aki egyszer elhívott egy klip forgatására, amit ő rendezett. A forgatás során elbeszélgettünk, majd megmutattam neki a munkáimat, ami nagyon tetszett neki. Két hónap múlva Ákos felhívott egy ötletével, amiben maszkokra is szükség lenne a történethez, ez persze azonnal felkeltette az érdeklődésemet.


Leültem Ákossal beszélni, és megmutattam neki néhány rajzomat, amit a "Halál Angyaláról" készítettem, végül kiválasztotta a neki legjobban tetsző képet és a következő alkalommal egy mintát vettem le a színész arcáról, ami nagyjából egy napunkba került. Ezután még két és fél napi munkával készültek el a mai forgatáshoz a maszk darabjai.

- Mennyit aludtál az utóbbi napokban?

Adam Martyn: Azt hiszem átlagban talán négy órát, hiszen elég rövid idő alatt kellett mindennel elkészülnöm. Igen gyorsan kellett összeállítanom a maszkot, hogy mára elkészüljek vele.

- Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?

Adam Martyn: Szeretnék több, a maihoz hasonló videós munkát végezni, szeretem, ha kreatívan kifejezhetem önmagam, tetszik ez a műfaj. Persze szeretnék magyar filmeken is dolgozni, úgy tapasztaltam, hogy itt nagyobb szerep jut a kreativitásnak, mint az államokban...


 az interút készítette: Sopov István

süti beállítások módosítása