Szegedi aktuális

Elmarad a jazz koncert, próbál a ló, Alföldi rendez, motorizált gonosz mostoha.

Szabadtéri Aktuális

A tavaly óriási sikerrel játszott Nabucco újra a Játékok színpadán -főszerepben idén a világhírű bariton, Paolo Gavanelli
A tavaly nagy sikert aratott Nabucco idén újra látható a Dóm téren: a grandiózus díszlet már épül, megkezdődtek a próbák. A Nabucco címszerepében Paolo Gavanelli látható, aki Verdi-baritonistaként lett világhírű. Az operaénekes nem először jár Magyarországon, többször énekelt már a Magyar Állami Operaházban, és a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál vendégeként is hazánkban üdvözölhettük. Gavanelli július 10-én érkezik Szegedre, legutóbb a londoni Covent Gardenben illetve a müncheni Staatsoperben Verdi Rigolettójában aratott óriási sikert. A Nabucco előadásai július 15-én és 17-én szerepelnek a Játékok programján.

A fehér ló is gyakorol a Nabucco előadásaira - rutinos szereplő a 13,5 méteres díszletek között
A Nabucco tavalyi előadásán az énekesek és statiszták mellett egy fenséges fehér ló is szerepet kapott. A darab főszereplője, Nabucco, a babilóniai király a történet szerint elfoglalja és leromboltatja Jeruzsálemet, a zsidó népet pedig fogságba hurcoltatja a saját országába. Ahelyett, hogy diadalát megünnepelhetné, a király elméje egy villámcsapás következtében megzavarodik. Nabucco ezután álmot lát, ami rádöbbenti arra, hogy mit tett. A Nabucco szegedi előadásában a babilóniai király álmát egy fehér ló színpadra lépése jelenítette meg, s "Keve Kapitány" - ahogy gazdája nevezi - idén is elvállalta ezt a szerepet.


Az állatnak nincs könnyű dolga, hiszen a díszletek takarásában, egy erre a célra kialakított feljárón - úgynevezett lópályán - 13,5 méter magasra, a díszlet közepén elhelyezkedő lépcső tetejéig kell fölmennie. Fönn a magasban, a nézők szemszögéből nézve szinte a semmiből fog háromszor előbukkanni, hogy megjelenítse a főszereplő látomását.
A fehér ló Ópusztaszerről származik, Cseppentő Attila istállójából, aki olyan lovakat tart, amelyek alkalmasak színpadi szereplésre, idomíthatóak, és nem ijednek meg az erős hangtól és fénytől. Nabucco lova már várja az újabb különleges színpadi fellépést, és a rendező bízik abban, hogy a tehetséges állat most sem makacsolja meg magát az utolsó pillanatban.

Elmarad a Jazz koncert az Újszegedi Szabadtéri Színpadon
A július 8-ára meghirdetett Jazz-koncert elmarad, mivel az eseményt szervező Kreatív Zenei Alapítvány (KREZA) nem tudta biztosítani a koncert finanszírozási hátterét. A jegyek a vásárlás helyszínén visszaválthatóak.


 
Szabadtéri Páholy


Nagysikerű előadás a rendkívüli esőnapon - a XXI. Néptáncfesztivál gálaestjén Bálint Sándor néprajzkutató emléke előtt tisztelegtek
A Szegedi Szabadtéri Játékok történetében először került sor rendkívüli esőnap beiktatására: a "Boldogasszony vendégség" előadás teljes programját nem lehetett megtartani a kitűzött időpontokban a kedvezőtlen időjárás miatt. Július 1-jén, a fesztivál nyitónapján Botka László, Szeged város polgármestere tartott ünnepi köszöntőt, melyben Szeged európaiságát hangsúlyozta szellemi és kulturális téren: a Szegedi Szabadtéri Játékok nyomán a várost az európai fesztiválvárosokat jellemző hangulat uralja. Július 3-án került sor a "Boldogasszony vendégség" teljes műsorának előadására, idén Bálint Sándor néprajz professzor munkássága szolgált a koreográfia kiindulópontjául. Közel kétszáz néptáncos, illetve zenész közreműködésével elevenedtek meg a szegedi nagytáj hagyományai és táncélete, a szegedi hagyományok feldolgozására ilyen formában először került sor. A Néptáncfesztivál gálaestjén összesen tíz táncegyüttes szerepelt: a lengyel együttes mellett a fővárosból a Budapest és a Válaszút Táncegyüttes érkezett, Csongrádról az Alföld Táncegyüttes, Zalaegerszegről a Zalai Táncegyüttes, valamint öt szegedi csoport (a Temi Szeged, a Bálint Sándor - Borica,  a Cuháré, a Szeged Táncegyüttes gyermekcsoportja, valamint a Tápai Hagyományőrző Egyesület) előadását élvezhette a közönség. A tánc az előadás után tovább folytatódott a szegedi Károlyi-kollégiumban: a megerőltető próbák és előadások után a közreműködő táncosok fáradhatatlanul tovább ünnepeltek.

Novák Pétert műsorvezetőként és néptáncosként is láthatta a közönség a Néptáncgálán
Novák Péter a Néptáncgála előadásain nemcsak műsorvezetőként szerepelt, az előadás egyes jeleneteit összekötő beszédeiben Móra Ferenc, Juhász Gyula, Tömörkény István, Bálint Sándor műveiből idézett, emellett több jelenetben igen nehéz táncos szerepet is vállalt. A Kimnowak együttes frontembereként, valamint különböző tévés, színházi szereplései kapcsán megismert Novák Péter élete kilenc éves kora óta folyamatosan a színpadon zajlik: szülei, Novák Ferenc és Foltin Jolán Kossuth-díjas néptánc-koreográfusok, így nem ismeretlen számára ez a világ sem, szívesen vállalta a felkérést a Néptáncgálára is.
 
A Néptáncgála idei témájának ötlete 10 éve született
Simoncsics János, a Néptáncfesztivál gálaestjének igazgatója már tíz évvel ezelőtt meghatározta az idei, sorrendben XXI. Néptáncgála témáját. Kollegája, az ország egyik legjobb néptánc-koreográfusa, Zsuráfszki Zoltán, a Néptáncgála rendezője már akkor megtisztelő kihívásként értékelte a felvetést: 2005-ben, Bálint Sándor halálának 25. évfordulóján megvalósult a terv: "a legszögedibb szögedi" munkái alapján Szeged története elevenedett meg a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain. Bálint Sándor néprajzkutató három kötetes művében, a Szögedi nemzetben dolgozta fel a város történetét, életmódját, a helyi szokásokat, ünnepeket. A néprajz professzor munkássága előtt tisztelegtek a táncosok a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott "Boldogasszony Vendégség" előadással.


 
Szabadtéri Pletykák


Csárdáskirálynő - Alföldi Róbert instrukciói mellett a színészek már gyakorolják az énekes betéteket
A Szegedi Szabadtéri Játékok június 28-án tartott évadnyitó sajtótájékoztatóján Alföldi Róbert, a Csárdáskirálynő rendezője bejelentette, hogy a világhírű operett színpadra állítása során igyekszik megfelelni az operett műfaj rajongóinak, sőt, szeretné odacsábítani azokat is, akik az operett világától távolabb állnak. A Csárdáskirálynő dóm téri előadásán három helyszínen játszódik majd a cselekmény: az első felvonás egy orfeumban, a második egy kertben, a harmadik pedig a tengerparton. A népszerű prózai színészek, Hernádi Judit, Stohl András, Bodrogi Gyula, Gálffi László már gyakorolják az énekes szerepeket, Nyári Zoltán, az Operett Színház színésze, valamint Rálik Szilvia operaénekes inkább a szöveg tanulására koncentrál. A Csárdáskirálynő előadásai július 29-én, 30-án és 31-én láthatóak a Dóm téren.

Kukorica Jancsi, Bagó, Iluska kalandjai az Újszegedi Szabadtéri Színpadon - motorizált gonosz mostoha is lesz a János vitéz előadásain
Megkezdődtek a július 22-én, 23-án és 24-én az Újszegedi Szabadtéri Színpad műsorán látható János Vitéz próbái. A darab többször szerepelt a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán, Hegyi Árpád Jutocsa rendező szerint az idei előadás aktuális lesz, egy mai mesét láthat majd a közönség. A főbb szerepeket játszó friss diplomás színészek nagy lelkesedéssel próbálnak: Szőcs Artúr Kukorica Jancsit, Zöld Csaba Bagót, Herczenik Anna pedig Iluskát alakítja majd. Székhelyi József játssza a gonosz mostohát, aki - a rendező elmondása szerint - a második felvonásban "motorizált" lesz. Agárdy Gábor, Szeged díszpolgára, a Nemzet Színésze, már többször játszotta a francia király szerepét, a korábbi alakítások alkalmával használt koronát idén újra előveszi. A zenés-mesés daljáték az egész családnak kellemes szórakozást ígér.

 
Szabadtéri Ajánló


Szulák Andrea és Gregor József énekel a Dómdixie Gálán
A Dómdixie Gálán augusztus 6-án Szulák Andrea nemcsak az est háziasszonyaként, hanem jazz-énekesnőként is bemutatkozik: a szegedi Storyville Jazz Band koncertjén swinget énekel majd, ezt követően Gregor Józsefet is láthatjuk a Dómdixie előadáson: az operaénekes ezúttal amerikai spirituálékat ad elő. A gálaest külföldi sztárvendége a lengyel Jazz Band Ball Orchestra lesz, de játszik a Ferenczi György Racka Band, a Hot Jazz Band és a Molnár Dixieland Band is. Ez utóbbi zenekar koncertjén fellép Allan Vache, az Egyesült Államok neves klarinétművésze is.

süti beállítások módosítása