Tortúra új szereposztással

Február 7-étől ismét műsoron, megújult szereposztásban Stephen King: Tortúra c. hátborzongató műve a Bakelitben. A produkció két főszereplője Balázs Andrea és Réti Barnabás. Az újdonság kapcsán beszélgettünk Iványi Árpáddal, az előadás rendezőjével.

 


Mozgóképes ajánló riporttal



A darabot két új szereplő játssza, mindketten elismert művészek. Balázs Andrea a Karinthy Színház művésznője, Réti Barnabást pedig többek között a Barátok közt c. sorozatból ismerhetjük.

- Miért volt szükség szereplőváltásra? Miért pont őket választottad a szerepekre?

A darabot tavaly ősszel állítottuk színpadra Jakab Máriával, aki Annie Wilkes szerepét játszotta. Előzetesen egy közös álom megvalósításaként indult a produkció: Jakab Mária barátnőm keresett meg az ötlettel, hogy állítsunk színpadra valami kétszemélyes előadást. Nekem rögtön a Tortúra jutott eszembe, amit egyébként kamaszkorom óta szerettem volna színpadon látni. Féléves előkészület után elkezdtük a próbákat, és 2009. őszén nagy sikerrel be is mutattuk a Bakelit színpadán. Nem terveztünk belőle sok előadást, igazából csak szerettük volna kipróbálni magunkat színészként, egy nagyszerű közös hobbinak indult a vállalkozás. Viszont a dolog nagyon jól sült el, a közönség imádta, és a Bakelit is feltette repertoárra a darabot.
Sajnos, Jakab Mária, sok egyéb munkája miatt már nem tudott idén további előadásokat vállalni, ezért úgy nézett ki, véget ér a Tortúra...
Ekkor jött az ötlet, hogy hivatásos színészekkel megpróbálom tovább vinni a darabot.
Réti Barnabás jutott eszembe Paul Sheldon szerepére, akit egyébként évek óta jól ismerek. Bíztam benne, hogy tetszeni fog neki a szerep, és megtalálja a közös vonásokat a karakterrel. Egyből igent mondott, és rögtön Balázs Andrea színművésznőt ajánlotta Annie szerepére, amikor megtudta, hogy még nem találtam meg a megfelelő színésznőt. Andreát én előtte nem ismertem, és nagyon boldog voltam, amikor ő is örömmel igent mondott a felkérésre. Szinte már az olvasópróbán kiderült, hogy a szereposztás tökéletes. Mindketten zseniálisak, és tökéletesen azonosulnak a figurákkal.

- Korábban Te játszottad Paul Sheldont, az írót - miközben magad rendezted a darabot. Milyen most a másik oldalon állni, és rendezni?

- Amikor Paul Sheldon szerepét játszottam, nem igazán maradt energia és megfelelő rálátás a karakterem rendezésére is, ezért sok mindenben nem voltam tökéletesen megelégedve az alakításommal. Leginkább a darab egészére koncentráltam, és a körülmények megteremtésére. Szerencsére a partnerem, Jakab Mária mindvégig nagyon kreatív és lelkesítő volt, így sok mindent meg tudtunk oldani közös erőfeszítéssel. Nehéz úgy játszani, hogy közben rendezel is. Ehhez elképesztő rutin kell.
Nagyon örülök tehát, hogy most csak a rendezésre koncentrálhatok. Ugyanakkor mindent egyszerűbben is tudok elmagyarázni az új színészeknek, hiszen van saját élményem erről a szerepről. Arra törekedtem, hogy az új szereposztással kicsit új legyen maga a darab is. Ez valamilyen szinten persze adott volt, hiszen más emberek játszanak benne, a maguk személyiségével, lelkiségével, de a jelenetek felépítését és koreográfiáját is kicsit máshogy alakítottam.

- Tudhatunk valamit arról, hogy lesz-e új, közös produkciótok?

- Vannak terveim, de jelen pillanatban nem kiabálnám el őket. Mindenesetre nagyon remélem, hogy lesz még közös munkánk, mert fantasztikusan kreatív és szórakoztató időszak volt a Tortúra újraélesztése.
Nagyon hálás vagyok, hogy ilyen nagyszerű színészekkel dolgozhattam együtt, akikben fantasztikus embereket ismerhettem meg.

Az interjút készítette: Boldizsár Ági

 

Stephen King/Rob Reiner:
Tortúra

Annie Wilkes: Balázs Andrea
Paul Sheldon: Réti Barnabás

Díszlet/Jelmez: Iványi Árpád
Asszisztens: Vanya Tímea

Rendezte: Iványi Árpád

Előadás időpontok:
február 8. (hétfő) 20:00
február 9. (kedd) 20:00
február 10. (szerda) 20:00

Helyszín: Bakelit Multi Art Center
1095 Budapest, Soroksári út 164.

 

Forrás: Bakelit Multi Art Center

süti beállítások módosítása