Elhunyt Hernádi Gyula

Életének 79. évében elhunyt Hernádi Gyula. A Kossuth- és József Attila-díjas írót szerdán késõ este érte a halál - közölte a család.

Hernádi Gyula 1926. augusztus 23-án született Oroszváron, a mai Szlovákia területén. Az egykori bencés diák leventeként a második világháború utolsó éveiben a frontra került. A hadifogságból 1947-ben tért haza. Népi kollégistaként folytatott orvosi, később közgazdasági tanulmányait nem fejezte be, tisztviselőként kereste kenyerét. Irodalmi pályáját 1955-ben költőként kezdte. Az 1960-as évektől Jancsó Miklós filmrendező állandó alkotótársa, szinte minden jelentős filmjének forgatókönyvírója volt. Az 1970-es évektől színdarabokat is írt. Mintegy negyven filmnovella, filmregény és forgatókönyv fűződik a nevéhez.

 

Forgatókönyvei alapján olyan filmek születtek, mint az Oldás és kötés, a Szegénylegények, a Csend és kiáltás, a Vörös rekviem, a Jézus Krisztus horoszkópja. Regényei közül ismert A péntek lépcsőin,  a Sirokkó, Az erőd, a Borotvált tabló, a Hasfelmetsző Jack, a  Drakula, a Frankenstein. Több elbeszéléskötete (Deszkakolostor, Hátamon fekve szaladgálok, Jézus Krisztus horoszkópja) jelent meg. Drámája a Királyi vadászat, a Szép magyar tragédia, a Lélekvándorlás, a Szörnyek évadja. Műveiben a külső történés, a hagyományos jellemrajz  és pszichológia a háttérbe szorult, műfaja "a húsosan valóságos világtól" elvonatkoztató parabola. Írói világa később a fantasztikum irányába tágult.

1983-tól két évadon át a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője volt. 1981-89 között a Magyar Írók Szövetségének választmányi tagjaként, 1991-től a Független Magyar Írók Szövetségének elnökeként tevékenykedett. 1991-ben a Boldogság Párt elnökévé választották. 1992 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Hernádi Gyula 1976-ban József Attila-díjban részesült, 1996-ban alternatív Kossuth-díjat, ugyanabban az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést kapott. 1999-ben állami Kossuth-díjjal tüntették ki.

(MTI)

süti beállítások módosítása