Paco De Lucia

A spanyol gitáros a flamenco császára, a fúziós zene nagymestere, aki egymaga is képes volt megtölteni a londoni Royal Albert Hall monumentális csarnokát csodálóinak tömegével, most a magyar közönség elkápráztatására készül.

A flamenco zene Dél-Spanyolországban született az ott élő arab, keresztény, zsidó népek zenei stílusának keveredéséből. A különböző eredetű ősi zenei motívumok, ritmusvilágok egymásra hatásából alakult ki a helyi andalúz közösségekben ez a lenyűgöző műfaj.

A XX. századra a világ egyik legkülönlegesebb, csodálattal övezett zenei műfajává vált. Előadásmódban két hatás a kötöttség és az improvizáció folyamatos harcban áll egymással. Ez adja a flamenco folyamatos szikrázását, vibrálását, izgalmas jellegét.

Jegyvásárlás >>

A flamenco -

  •  helyenként szenvedélyes, érzelmes, néha egzotikus, máskor könnyed, elegáns. 
  • egy egész kultúrát, érzésvilágot, életmódot jelent, amelybe beletartozik fájdalmunk, örömünk, s létezésünk minden pillanata.
  • zene élettel, életszeretettel telített akárcsak előadásmódja és előadói.

A flamenco ismertségét nem kis mértékben éppen Paco de Lucianak köszönheti, aki (mikor 1981-ben leült gitározni Al di Meola-val, John Mclaughlin-nal, és velük elkészítette a méltán világhíres "Friday night in San Fransisco" c felvételt )  széles rétegekhez juttatta el ezt a stílust.

Jegyvásárlás >>

Paco de Lucia immár harminckilenc éve ad ki lemezeket, születése óta a flamencóban él. Most elhozza Budapestre legnagyobb slágereit és legutóbbi albumát a Cositas Buenas-t, amely 2004-ben Los Angelesben megkapta az év legjobb flamenco albumért járó Latin Grammy-díjat.

A "Cositas Buenas" Paco 26. lemeze. Ez a "Jó kis apróságok" tökéletesen illeszkedik korábbi albumainak sorába. A mexikói Yucatanban összeállított lemezen, a flamenco, a tangó és a rumba váltakozik egymással. A ritmus és dallam tökéletes és sallangmentes egységet alkot. Nincsen egyetlen felesleges hang sem. Ismét elég két gitár, néhol egy énekes és pár ütős, hogy hamisítatlan latin hangulatot teremtsen.

Kísérői a műfajban már ismertséget és önálló hírnevet szerzett zenészek;

  • El Pirana (ütők),
  • Nino Josele (gitár),
  • Alain Perez  (basszus),
  • La Tana,  Montse Cortes és Duquende (ének)
  • Antonio Serrano  (harmonika)

Kapcsolódó linkek:

süti beállítások módosítása