Oleg Tabakov 70 éves

most fejezte be filmszerepét Móricz Zsigmond Rokonok regényének, Szabó István rendezte új változatában. Karvalicsot, a ravasz, megvesztegethetõ polgármestert játssza. Nem látta még senki.

Biztosak lehetünk benne, hogy pompás portrét rajzolt a korrupt tisztviselőről. Megvalósításához szükségtelen Magyarországon élni, Oleg Tabakov Gogoltól napjainkig, velőig hatolóan ismeri az élősdi vérszívókat.

Oleg mindenevő színész. Bő képzeletű komédiás. Leleményes jellemzőerejű, nagy játékosa színháznak, mozinak, tv-nek meg az életnek.

Oleg Tabakov

Az egyre terebélyesebb művész pisze, szalmaszőke orosz legényként végzett a Szovremennyik Színház fiatal gárdájával. A hatvanas években a Majakovszkij szobor mögött, szemközt a Csajkovszkij koncertteremmel egy földszintes, kiszolgált moziban kezdték el új színpadi fogalmazásrendszerük kulturális bürokratákat prüszköltető friss előadásaikat. Oleg színtiszta orosz típus. A vásári Petruska színpadi utóda. Olyan, mint a mi Ludas Matyink. Bájjal harcol az igazságért. Ártatlan képpel csalja tőrbe az életet megkeserítő maflákat. A legnépszerűbb orosz filmszínészek egyike. Száz filmben játszott. Színpadon több száz szerepet.


Azontájt, amikor -ov, vagy -szkij végződésű nevekhez vonakodva mentek színházba-moziba mifelénk: Oleg nagy népszerűséget szerzett a magyar mozinézőknél a Ragyogj, ragyogj, csillagom (1969) a forradalmas időkről regélő szemtelen komédiával. Iszkremaszt, a vándormozist játszotta. Hol a fehérek, hol a vörösök kezei közé került, de minden körülmények között csellel, pimaszsággal, látszólagos megalkuvással mentette tekercsekben és rozoga vetítőgépével a művészetet. Frivol forradalmi freskóban arról huncutkodott a film, hogy a világnézeti csatáknál fontosabb az élet és a művészet. A magyar nézők nem is tudták, hogy a szereplőgárda kis és nagy szerepeit, valóságos ellenzéki névsorolvasásként a Kultúraelhárító Hivatal nem-szeretemjei szerepeltek. Köztük Jefremov színigazgató, Marlen Hucijev, Vlagyimir Naumov filmrendezők. 


A tavasz tizenhét napja (1973) tv-sorozatban Walter Schnellenberg tábornokot játszotta. Ravasz színészi leleménnyel a náci kémfőnök úgy nyomta össze cigarettája szopókáját, amilyen jellegzetes mozdulattal csak oroszok készítik elő a rágyújtást. A náci tábornokot gesztusa a szovjet csinovnyikok rokonává tette.


Idővel Tabakov lett a Szovremennyik (Kortárs) Színház igazgatója. Farmerben járt. Motorkerékpáron közlekedett színi direktorként. Szemtelen fondorlattal színre csikarta Örkény groteszkjét: Tabakov zsarnok őrnagyát négybe vágták. Tálcára rakott, grúz bajuszú fejével, diadalmi körtánccal ünnepelték elpusztulását (1970).


Pesten járván meghívták a Pinceszínház gyerekei. Oleg megnézte előbb Petőfi A helység kalapácsából készített játékukat. Tetszettek neki a fiatalok. Felültették a színpadra, és igen meredekek kérdésekkel ostromolták. Tabakovnak szeme se rebbent és a politikailag legkényesebb kérdésekre is őszintén válaszolt.


Többször rendezett nálunk vendégségben. Veszprémben Bulgakov A félnótás Jourdain címet kapott Moličre-átiratát, amit azután visszafordíttatott oroszra a magyar példányból, odahaza is elkészítette francia-orosz-magyar változatát.


Azután színiiskolát nyitott egy lekoszlott pincehelyiségben. Mestere lett seregnyi újat akaró fiatal színésznek. Elhozta tanítványait Pestre is: bemutatták a főiskolán a Mauglit, a Kiplingből készített költői tornamutatványukat. Játszották Anouilh Johanna-drámáját, a Pacsirtát is.
Manapság két színházat igazgat egyszerre.


A MHAT, a Moszkvai Művész Színház vezetője. Valamint igazgatója a róla elnevezett Oleg Tabakov magánszínháznak. Angol meg francia rendezők és tervezők vendégeskednek nála. Keresztbehordják megtermékenyítésre az orosz és a nemzetközi színházi vívmányokat. Új szeleket engednek a színre. Nézőtere zsúfolva mindig. Noha nem kevésbe kerülnek a jegyek. Még dollárra átszámítva sem. Kitűnő éttermet is üzemeltet a színház, mert a Gazda nagy ínyenc, életélvező férfiú. Aki az élet örömeit nem csak a színpadról, de asztal mellől is hirdeti. Meg is emberesedett. Legalább háromszor akkora, mint volt ifjú színészként. De nem csak a dereka vastagodott meg, élettapasztalata és színházi tudása is.


Most hetven lett. Tele életerővel, játékos kedvvel. 

Magunknak kívánunk jót, ha hosszú életet kívánunk a hetvenes sihedernek.

szerző: M.G.P.

süti beállítások módosítása