Mucsi Sándor

Nem 80 éves, még csak 79. Ugyanis 1926. febr. 21-én született, Szegeden.Viszont 60 éve színész. Azaz augusztus 20-án fogja megülni elsõ színész szerzõdésének 60. évfordulóját. Osváth Béla hódmezõvásárhelyi színházához szerzõdött 19 évesen. Az igazgató csak négy hónappal volt fiatalabb nála.

Mucsi 1949-55-ben a kecskeméti Katona József, 1955-1972 között a Szegedi Nemzeti Színházban játszott.


Még gyűretlen állapotában a Kecskeméti Katona József Színház bonvivánja volt. A Leányvásár Tom Miglasét játszotta. Láttam a Vidéki Színházak Hetén, Budapesten, a Madách Színházban, 1954-ben. Akkora sikere volt a kecskeméti operettnek, hogy egy teljes hónapig játszották a SZOT székházban. Láttam azután vagy ötször, ha nem tízszer. Vannak színházi előadások, amik elraktározódnak örökre az emberben. S különös fontosságra tesznek szert. Ilyen volt a kecskemétiek Leányvására.


Nagy György rendezte Jacobi operettjét. Ezzel az előadással lazult meg a begipszelődött színházi hagyományok sokasága. Nem parodizálta az operettet. Ellenkezőleg: olyan kínos gonddal ügyelt műfaji előírásaira, hogy iróniát kapott a szentségként kezelt forma. Negyvenkilenc éve látott előadásnak el tudom mondani ma is a szereposztását. A Tábori Frontszínházban részvételéért szilenciummal sújtott monoklis bonviván, a kivénhedtségében is eleganciájával súlyos személyiségű Kertész Dezső játszotta Harrison milliomost. S. Gyólai Viktória a leányát, Lucyt, aki a vadonba megpihenni teniszütővel, madárkalickával és teljes kényelmi felszereléssel érkezett színre. A magával hurcolt tárgyi világ gúnyos ellenközlésben volt a vadromantikát hajszoló belépő dalával. Dobi Írisz Bessy volt, a szubrett, a robbanékony Oláh György a táncoskomikus és még a későbbi nagyszerű pécsi táncoskomikus és jellemszínész Faludi László is látható volt Simpson börtönőr kurta szerepében.

Nagy György ezzel az egy rendezésével megszegte az íratlan színi törvényeket, a petyhüdt hagyományokat, a gépies rutint. Friss szellemet hozott a színpadra. Megszegte az államilag kötelező realizmus szabályait: azt hirdette Leányvására, hogy a színház játékhely. Nem azonos a valósággal, annak tündérek járta mása csupán.
 

Mucsi Sándor maga nem igazi bonvivánalkat. Méretre kurtább. Semmi borbélyreklám külső. Három dolog tette mégis alkalmassá a bonvivánságra. 1. a hangja. 2. a hite önmagában. 3. a nők iránti szenvedélye (egy időben a törvényesen megengedettnél is több felesége volt, amit a közigazgatás némileg helytelenített). Ez a három elég ahhoz, hogy valaki bonviván lehessen. Vegyük még hozzá, hogy szenvedélyes színész. Nyughatatlan szervező. Egykoron még brigádja is volt, rótták az országot, meg a körül lévő országokat. Vígságot és kedélyt szállítottak.
Mostanság nem bonvivánilag működik, de működik. A Marica grófnőben Kudelka, a súgó az utolsó felvonásban. Komikus karakterszerep. A Turay Ida Színházban a Sybillt rendezi meg Borcsakovot adja benne. Élte fogytáig ripacs. Parasztpírost kent esténként estelente orcájára. És csábítja a nagyérdeműt régi családi fogásokkal és régi, rozsdásodó-félben lévő férfivonzásával.

Színészeti jubileumára kívánok neki egy nagy kalappal...

M.G.P.

süti beállítások módosítása