Musical Fesztivál 2005

Az elsõ hazai nemzetközi Musical Fesztivál 2005. szeptemberében kerül megrendezésre. A Musical Fesztiválnak otthont adó debreceni Fõnix Csarnok minden évben erre a hétre Európa legnagyobb színházává alakul át. A szervezõk az elsõ évben a fesztiválra több mint 30000 ezer nézõt várnak. Szeptember 15-tõl, 21-ig Debrecen lesz a Musical fõvárosa. A hazai színházi évad kezdete elõtt megrendezésre kerülõ Fesztivál azokat a meghatározó musicaleket gyûjti össze, amelyek egyenként is csúcspontjai a tavaszi és nyári kulturális és zenei fesztiváloknak.


2005. Szeptember 15-21. | Debrecen, Főnix csarnok
 
PROGRAM
2005. szeptember 15. Egri Csillagok 19. 30
2005. szeptember 17. Chicago 19. 30
2005. szeptember 18. Micimackó 15. 00
2005. szeptember 19. Cabaret 19. 30
2005. szeptember 20. Hair 19. 30

A Musical Fesztivál nyitóelőadása a Honvéd- és a Nemzeti Táncszínház közös darabja az Egri Csillagok, amelyben olyan kiváló művészek lépnek fel, mint a Jumurdzsák alakját magára öltő Varga Miklós. Varga Miklós és a Musical Fesztivál Szervezőiroda közösen adott interjút az Egri csillagokról, a Fesztiválról, és a célokról.

Mit jelent Varga Miklósnak a musical, mint műfaj?


V. M: A musical a mai színházi világ egyik legfontosabb formanyelve. Úgy is nevezhetném, hogy a mai idők operája. Ez egy népszerű zenei műfaj, amivel az emberekhez sokkal könnyebben lehet szólni. Nekem félig meddig az életemet jelenti a musical. Az 1983-as István a király bemutatója óta az éltemet meghatározza ez a műfaj, bár ott még csak magyar hangja voltam a főszereplőnek Azóta, párhuzamosan dolgozom a hagyományos rockszínpad és a zenés színház műfaja között.


Hogyan született meg a Musical Fesztivál gondolata? Milyen célok indították útjára ezt az egyedülálló kezdeményezést?

F. Sz. I: A Fesztivál ötletének megszületésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy újfajta szórakozási lehetőséget teremtsünk. Fesztivál-hangulatban, de mégis igényes körülmények között szórakozhassanak azok, akik ellátogatnak a debreceni Főnix Csarnokba. A musical, mint a legnépszerűbb és leglátványosabb színházi műfaj, minden korosztályt képes megszólítani. Szórakoztató műfaj, ami mégis értéket képvisel. Táncos-zenés jellege miatt könnyed, ugyanakkor komoly, drámai hangvételű is lehet. A repertoárt is ezek alapján állítottuk össze. Ezért hívtuk meg többek között az Újvidéki Magyar Színházat a Chicagoval, valamint a Nyitrai Andrej Bagara Színházat a Cabaretel. Azt is szeretnénk elérni, hogy megszerettessük a musical műfajt azokkal, akik kevésbé ismerik. A Fesztivál lehetőséget nyújt arra, hogy a musical barátok együtt lehessenek és találkozhassanak a szakma legjobbjaival. Ha valaki ellátogat a Musical Fesztiválra, akkor kiáll egy olyan kezdeményezés mellett, amely a régió, Magyarország és Európa egyik meghatározó rendezvénye lesz az elkövetkezendő években.

Az Egri Csillagok, mint musical! Ez érdekes nagyon! A közönség mit szól az Egri Csillaghoz, mint musicalhez?


V. M: Egyrészt biztos sokakban él az Egri Csillagoknak a történelmi játékú feldolgozása, ami a 60-as, 70-es évek táján készült el. Én is pont egy hete láttam, véletlenül a televízióban. A mai napig lenyűgözött ez a film, hiszen olyan eszköztárral dolgozott, amivel a mai filmvilág már nem igazán tud dolgozni. Legalábbis itthon nem, pénzszűke miatt. Tehát egyrészt meghatározó dolog, hogy kinek milyen filmélménye van az Egri Csillagokkal kapcsolatban. Az emberek többségének olvasmányélménye is a mű, mint ahogy nekem is. Emlékszem kisgyerekkoromban milyen nagy hatással volt rám. Ezért nagy felelősség hozzányúlni egy ilyen történethez, amelyet az emberek nagy többsége ismer, de ugyanakkor hálás feladat is. Hiszen népszerű műről van szó, másfajta formanyelvvel lesz elővezetve a történet. Amint a darab eddigi sikere mutatja, jól sikerült.


Mint színész, mennyivel volt nehezebb Jumurdzsák megformálása, mint a korábbi szerepei?


V. M: A rendező Novák Tata, aki maga is koreográfus, tudta, hogy milyen feladatokkal bízhat meg bennünket, és mit hozhat ki belőlünk. Nekem új dolog volt, hogy be kellett állni a tánckarba, a fontos lépéseket meg kellett tanulni és velük együtt kellett táncolni. Ez a felkérés számomra eleve hálás feladat volt. Ez az első olyan szerepem, ahol nem pozitív hőst alakítok. Nekem ez egy új kihívás volt - régen vágytam már arra, hogy egy negatív figurát megpróbáljak a színpadon életre kelteni. Ez külön izgalmat jelentett számomra, hogy sikerült-e azt a Jumurdzsákot megformálnom, akit kellőképpen lehet utálni.


Miért választották az Egri Csillagokat nyitóelőadásnak?


F. SZ. I: Az első ok az volt, hogy ez, egy vadonatúj musical. A Művészetek Palotájában, volt a bemutatója tavasszal. Ezen kívül a legnépszerűbb könyveket felsoroló Nagy Könyv listán az első helyen szerepelt a regény. Mindemellett ebben a darabban, azok a méltán híres magyar rockmusical színészek szerepelnek, akiket a nézők nagyon szeretnek és elismernek.
Egy Francia újságban az European Dance Newspaper-ben 2005. augusztusában megjelent egy cikk az Egri Csillagokról. A szerző szerint "Az Egri Csillagok egy monumentális előadás, négy együttest egyesít. A Honvéd Táncszínházat, a Budapest Táncegyüttest, a Vasas Táncegyüttest és a Bihari Gyerek együttest, valamint a Honvéd Kamaraszínház művészeit. Száz táncos, énekes a színpadon és egy kivételes ízlésű kosztümkollekció. Két koreográfu, Zsuráfszky Zoltán, aki valóban reprodukálta az ottomán idők táncait, és Novák Ferenc, mint vezető koreográfus. A létrejött hatások fantasztikusak. Tata, valóban egy nagy színházi egyéniség."

Az Egri Csillagok nyitóelőadása lesz az első hazai nemzetközi Musical Fesztiválnak. Mit szólt, amikor először hallott róla?


V. M: Egyfajta hiánypótlás lesz ez a Fesztivál. Hiszen meglepő módon ilyen még tényleg nem volt Magyarországon. A műfaj közkedveltsége miatt, ez viszont magától adódó lenne. A musical a 80-as évek eleje óta jelen van Magyarországon, azóta arat, sőt van olyan színház, amely a prózai jellegét teljesen elvesztve ma már csak musicaleket és rockoperákat játszik. Ez a fesztivál a musical népszerűsítésének egy intézményesített formája lehet, ami használni fog ennek a. műfajnak.
Egy helyre és egy időbe koncentrál több darabot, ez mindenképpen jó. A közönség rövid időn belül sok ismert, de akár eddig ismeretlen darabbal is találkozhat. Ugyanakkor a már bejáratott előadások is tudnak újat nyújtani a nézőknek. A Hairt hiába játszották el már százszor, amit itt fognak látni az nyilván egy másik Hair lesz. Ahány társulat annyiféle előadás.


A repertoáron lévő darabok igen nagyszabású előadások. Gondolom, nem könnyű egy ilyen Fesztivált technikailag megvalósítani.


 F. SZ. I: Valóban nagyszabású feladatot vállaltunk. A Fesztivál során fellépő több mint 120 színész és közel 170 táncos mellett a technikai személyzet létszáma megközelíti a 200 főt. A Főnix Csarnok átalakítása során elsődleges cél volt, hogy a legkorszerűbb technika segítse a produkciók látványosságát. Közel hatszáz négyzetméteres színpadot kell felépítenünk ahhoz, hogy a monumentális díszletek érvényesüljenek.

Mit gondol a Fesztivál nemzetközi jellegéről?


V. M: A Fesztivál nemzetközi jellegét is nagyon fontosnak és újszerűnek tartom. Magyarországon még nem terjedt el, a külföldi együttesek vendégjátéka. Ha van is néhány, akkor azok is csak alkalomszerűen. Holott határon túlról lehet, hogy tudnának hozni olyan produkciókat, amiket magyar társulat még nem csinált meg, vagy nem olyan színvonalon. Mindenképpen jónak tartom, hogy a magyar színházi világ is kitárta a kapuit a külföldi produkciók felé. Jó lenne, ha ez nem egy egyirányú mozgás lenne, hanem hasonló módon a magyar színi társulatok is meg tudnák magukat mutatni a világ bármelyik pontján.

Milyen hosszabb távú terveik vannak?


F. SZ. I: A Musical Fesztivál Szervezőiroda célja, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap által is támogatott rendezvény néhány éven belül Európa egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb színházi seregszemléje legyen, nemzetközileg is meghatározó kulturális eseménnyé váljon. Legfontosabb szempontjaink közé tartozik, hogy a Fesztivál sokszínűségével közelebb hozzuk egymáshoz az Európai Unióban élő nemzetek kultúráját.
Fontosnak tartjuk, hogy azok az emberek, akik eljönnek a Fesztiválra, érezzék azt, hogy többet kapnak, mint egy egyszerű színházi előadáson. Azok az emberek, akik eljönnek, nemcsak színvonalas darabokat láthatnak, hanem lehetőségük nyílik arra is, hogy a barátaikkal, családtagjaikkal és a szakma jeles képviselőivel találkozhatnak. Színészekkel, rendezőkkel, kritikusokkal. Óriási kitörési lehetőség ez a régió és Magyarország számára egyaránt. Célunk, hogy a Musical Fesztivál felkerüljön a Hungaricumok listájára.
 

 

süti beállítások módosítása