Vikidál és az Egri csillagok

Vikidál Gyula és a Musical Fesztivál Szervezõiroda közösen adott interjút az Egri csillagokról, a Fesztiválról, és a célokról.

Pályája során jó néhány musicalben szerepelt. Mit jelent Vikidál Gyula számára ez a műfaj?

V. GY: A musicalnek vannak hagyományos és modernebb elemei. Az elmúlt 25-30 évben a modern elemek már fellelhető hagyományokkal bírnak Magyarországon.
Az eredeti műfajhoz, az operához való viszonya miatt megtartotta a klasszikus jegyeket, főleg a nagy zenekari hangzást, és ehhez jöttek még hozzá a modern hangszerek.
Közben meg kell felelni a közönség igényének is. A musical műfaj pont erre alkalmas. Megtartja a kerek történetet, mint bármelyik opera, de a mai fülnek megfelelő hangzásvilággal. Mindig voltak zenei divatirányzatok, de az adott stílusban már kialakult az utóbbi években, hogy melyik zeneszerző mit tart fontosnak. Webber, vagy Schönberg, majdnem minden darabjában megtartotta a klasszikus elemeket, míg Szörényi Levente a népzenei hagyományokat építi be műveibe. Várkonyi Mátyás a történethez írja a megfelelő dallamvilágot és ez néha nagyon összetett feladat, mely az "Egri Csillagokban" tökéletesen hallható.
Minden művész számára a színpad a legjobb kifejezési eszköz, ez természetes. Nekem először a rockzenekari vonal adatott meg, és úgy gondolom időben sikerült váltanom. Megtaláltam a helyemet ebben a műfajban. Ez a fajta kifejezőeszköz, a nagyon nagy mélységeket és a nagyon nagy magasságokat jelenti. Egy rock-zenekar hangzása minden esetben adott dolog, hiszen a csapat határozza meg, milyen stílust képvisel, és a dalok olyan hangzásúak. A musical műfajban a szereplőknek az a feladatuk, hogy bemutassanak egy összefüggő történetet, melyben a szereplők viszonyát, a nagy szerelmek, a konfliktusok, és a csalódások hozzák meg. Ebben elérni úgy sikert, hogy mint színész mindig tudjam, hogyan kell viselkedni, nem mindig könnyű, de annál inkább nemes feladat. Minden alkalommal ránk van bízva, hogy ebből mit tudunk megvalósítani, és amit mondunk az vajon eljut-e a közönséghez?

Hogyan született meg a Musical Fesztivál gondolata? Milyen célok indították útjára ezt az egyedülálló kezdeményezést?


F. Sz. I: A Fesztivál ötletének megszületésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy újfajta szórakozási lehetőséget teremtsünk. Fesztivál-hangulatban, de mégis igényes körülmények között szórakozhassanak azok, akik ellátogatnak a debreceni Főnix Csarnokba. A musical, mint a legnépszerűbb és leglátványosabb színházi műfaj, minden korosztályt képes megszólítani. Szórakoztató műfaj, ami mégis értéket képvisel. Táncos-zenés jellege miatt könnyed, ugyanakkor komoly, drámai hangvételű is lehet. A repertoárt is ezek alapján állítottuk össze. Ezért hívtuk meg többek között az Újvidéki Magyar Színházat a Chicagoval, valamint a Nyitrai Andrej Bagara Színházat a Cabaretel. Azt is szeretnénk elérni, hogy megszerettessük a musical műfajt azokkal, akik kevésbé ismerik. A Fesztivál lehetőséget nyújt arra, hogy a musical barátok együtt lehessenek és találkozhassanak a szakma legjobbjaival. Ha valaki ellátogat a Musical Fesztiválra, akkor kiáll egy olyan kezdeményezés mellett, amely a régió, Magyarország és Európa egyik meghatározó rendezvénye lesz az elkövetkezendő években.

Mit szólt ahhoz, amikor Novák Ferenc megkereste az Egri Csillagok egyik szerepe miatt?

Vikidál az Egri Csillagok egyik jelenetében


V. GY: Az Egri Csillagokat már bemutattuk 1997-ben a Margitszigeten. Majd Egerben került újra színpadra, ahol mint vendégművész játszhattam ismét Török Bálint dicsőségét és halálát bemutató szerepét. Az idén Novák Ferenc "Tata" úgy gondolta, hogy a Fesztivál Színházban a folkhoz közelálló darabot lehetne belőle csinálni. Az Egri Csillagoknak ez a megjelenítése szerintem egy folkmusical vagy folkopera. Majdnem minden eleme koreografált. Fantasztikus és gyönyörű táncok sokasága jellemzi, és nemesíti az egyébként ismert történetet.

A repertoáron lévő darabok igen nagyszabású előadások. Gondolom, nem könnyű egy ilyen Fesztivált technikailag megvalósítani.


 F. SZ. I: Valóban nagyszabású feladatot vállaltunk. A Fesztivál során fellépő több mint 120 színész és közel 170 táncos mellett a technikai személyzet létszáma megközelíti a 200 főt. A Főnix Csarnok átalakítása során elsődleges cél volt, hogy a legkorszerűbb technika segítse a produkciók látványosságát. Közel hatszáz négyzetméteres színpadot kell felépítenünk ahhoz, hogy a monumentális díszletek érvényesüljenek.

Mennyire volt nehéz Dobó Istvánt életre kelteni?

Vikidál az Egri Csillagok egyik jelenetében

V. GY: Török Bálint után szívesen vállaltam ezt a szerepet, sőt megtiszteltetésnek vettem a felkérést. Dobó várkapitány fontos történelmi személy, az ő életének darabbéli megformálását nagyon szép feladatnak tartom. Sokat gondolkodtam mostanában azon, ha egy újabb lemezt készítenék, melyik számot tenném rá ebből a musicalből. Van egy ilyen dal, aminek a címe, Dobó esküje.
Kevés olyan előadás van a "történelmi musical" műfajában, ahol a főszereplő beáll a táncosok közé táncolni. Itt úgy vannak megszerkesztve a jelenetek, hogy kénytelenek vagyunk beállni, mert különben nincs mit csinálnunk a színpadon. Ebben a darabban Dobó István várkapitánynak részt kell venni a várépítésben. De ugyanez vonatkozik Varga Miklósra is, aki Jumurdzsákot alakítja nagyszerűen, és bizony ő is táncol a török janicsárok között. Vagyis a rivális csapatok táncos jeleneteiben a vezérek jelenléte még jobban erősíti a történetet. 


Miért választották az Egri Csillagokat nyitóelőadásnak?

F. SZ. I: Az első ok az volt, hogy ez, egy vadonatúj musical. A Művészetek Palotájában, volt a bemutatója tavasszal. Ezen kívül a legnépszerűbb könyveket felsoroló Nagy Könyv listán az első helyen szerepelt a regény. Mindemellett ebben a darabban, azok a méltán híres magyar rockmusical színészek szerepelnek, akiket a nézők nagyon szeretnek és elismernek.
Egy Francia újságban az European Dance Newspaper-ben 2005. augusztusában megjelent egy cikk az Egri Csillagokról. A szerző szerint "Az Egri Csillagok egy monumentális előadás, négy együttest egyesít. A Honvéd Táncszínházat, a Budapest Táncegyüttest, a Vasas Táncegyüttest és a Bihari Gyerek együttest, valamint a Honvéd Kamaraszínház művészeit. Száz táncos, énekes a színpadon és egy kivételes ízlésű kosztümkollekció. Két koreográfus, Zsuráfszky Zoltán, aki valóban reprodukálta az ottomán idők táncait, és Novák Ferenc, mint vezető koreográfus. A létrejött hatások fantasztikusak. Tata, valóban egy nagy színházi egyéniség."

Mi jutott eszébe először, amikor hallott erről a Fesztiválról?

V. GY: Rettenetesen örülök, hogy létrejön ez a Fesztivál. Valljuk be őszintén ez az a műfaj, amely sok helyen fenntartja a színházakat. Ki kellene találni valamit annak érdekében, hogy, erkölcsileg is elismerjék ezt a zenés műfajt. Talán ez most Debrecenben végre megtörténik. Remélem, ez a fesztivál segít abban, hogy tudomásul vegyék, ez az egyébként "könnyűnek" titulált műfaj ma már a színházi kultúra szerves része, és rájöjjenek a kulturális vezetők arra, hogy ez mennyire fontos és jó.

Igen, a musical nagyon sok embernek a szívéhez közel áll.

V. GY: Pontosan, nagyon nagy értéket képvisel. A nagyon kicsiktől az idősekig mindenki talál magának kedves darabot. Ilyen például a Légy jó mindhalálig, vagy az Oliver. Kortól független, hogy ezt a műfajt mennyire lehet szeretni. Hány száz előadást érnek meg bizonyos darabok. Például a Macskák, vagy mondhatnám az István a Királyt, mely már népoperává vált, hiszen akárhol előadják profik vagy amatőrök, még mindig óriási tömegeket mozgat meg.  Ezen kívül mondhatjuk, hogy a musicalnek van olyan vonzereje, ami nemcsak a nézőkre gyakorol hatást, hanem a felnövekvő generációkat is megérinti. Ezek a fiatalok lesznek azok, akik tovább viszik és éltetik ezt a műfajt, mint ahogy annak idején mi is kezdtük.

Milyen hosszabb távú terveik vannak?

F. SZ. I: A Musical Fesztivál Szervezőiroda célja, hogy a Nemzetközi Visegrádi Alap által is támogatott rendezvény néhány éven belül Európa egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb színházi seregszemléje legyen, nemzetközileg is meghatározó kulturális eseménnyé váljon. Legfontosabb szempontjaink, közé tartozik, hogy a Fesztivál sokszínűségével közelebb hozzuk egymáshoz az Európai Unióban élő nemzetek kultúráját.
Fontosnak tartjuk, hogy azok az emberek, akik eljönnek a Fesztiválra, érezzék azt, hogy többet kapnak, mint egy egyszerű színházi előadáson. Azok az emberek, akik eljönnek, nemcsak színvonalas darabokat láthatnak, hanem lehetőségük nyílik arra is, hogy a barátaikkal, családtagjaikkal és a szakma jeles képviselőivel találkozhatnak. Színészekkel, rendezőkkel, kritikusokkal. Óriási kitörési lehetőség ez a régió és Magyarország számára egyaránt. Célunk, hogy a Musical Fesztivál felkerüljön a Hungaricumok listájára.

V. Gy: Gratulálok a kezdeményezéshez, és biztos vagyok abban, hogy a közönség érdeklődi fog a rendezvény iránt. Persze minden kezdet nehéz, de ettől függetlenül sok erőt kívánok a szervezőknek, és bízom a Fesztivál hosszú távú sikerében.

süti beállítások módosítása