Bárka Kikötő a Ráday utcában

A Bárka Színház  a Mûvészetek Völgye pulai programjának keresztmetszetét vonultatja föl a Ráday Kultuccában.

Búcsú a nyártól - kezdődik az évad
2005. augusztus 26-28.

Napirend:

Kisszínpad (a Ráday Könyvesházzal szemben)
16.00 Meseház
17.30 (Nem) mindennapi irodalom
19.0 Koncert az utcán
20.30 Némafilm zenével

Nagyszínpad (Bakáts tér)
20.0 Nagykoncert

Kiállítások, zöldek, napfényműterem, meseház... és egy forró, nyárvégi tea/kávé az új Bárka Kikötőben, a Bárka Színház új jegyirodájában (Ráday 37.)

*

augusztus 26. (péntek)

Kisszínpad

16.0 Meseház  (Varga Anikó, a Bárka Színház színésznője mesél-játszik...)

17.30 (Nem) mindennapi irodalom
Háy János beszélget: Garaczi Lászlóval

"A ’lenőttek társadalmának’ ignorálására az egyik lehetőség az írás szabadsága
volt - de voltak más módszerek is... Most, ahogy ezt írom, a bal lábamat
idegbajosan rezegtetem, a jobb lábamon pedig behajlítom az ujjaimat, mintha egy
atavisztikus faágba kapaszkodnék még majomkoromból. Végülis jobban szeretném, ha  az infantilizmus magántermészetű fejlődési sajátosság vagy diszpozíció lenne, és  nem lenne muszáj, mondjuk, a kommunisták nyakába varrni." (GL)

 


19.0 T. S. Eliot-blues

Újhelyi Kinga és a ZAKOTA együttes (Gáspár Álmos - hegedű, Hana László - dob, Horváth Károly - nagybőgő, Major Gábor - gitár, Szűcs István - zongora)
Újhelyi Kinga T. S. Eliot-verseket  énekel, zeneszerző: Horváth Károly (a dalok eredetileg a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Üvegfigurák című produkciójához készültek).

 

 

 


20. 30  Buster Keaton: Seven Chances (Hét esély) 57 perc, 1925
Jimmie Shannonra 7 millió dollárt hagy nagyapja, egyetlen feltétellel: a 27. születésnapján, legkésőbb este 7-ig meg kell házasodnia. Amikor Jimmie kézhez kapja a levelet, már csak pár órája van a kitűzött időpontig... (Rómeó és 500 Júlia)
Zenél: Lamm Dávid és barátai

Nagyszínpad

20.0 BALANESCU QUARTET (Nagy-Britannia)

Alexander Balanescu - hegedű, brácsa, James Shenton - hegedű, Andrew Parker - brácsa, Nicholas Holland - csello
"Nekem az nagyon rokonszenves, ahogyan Alexander Balanescu (és
vonósnégyese) berendezkedett a kortárs-, a könnyű- és a népzenét
elválasztó senkiföldjén. Kraftwerk- és David Byrne-feldolgozások, Pet Shop Boys- és Miranda Sex Garden-koncertek, lemez a libanoni Rabih  Abou-Khalillal, no és - a Bartók albummal kezdődően - egyre mélyülő  kapcsolat a Muzsikás együttessel." (Marton László Távolodó)

 

*

augusztus 27. (szombat)

Kisszínpad

16.00 Meseház (Varga Anikó, a Bárka Színház színésznője mesél-játszik...)

17.30    (Nem) mindennapi irodalom
Háy János beszélget: Parti Nagy Lajossal

Parti Nagy Lajos

"Minden kézműves tevékenység - és nagy mértékben az írás is az -: pepecselés, bíbelődés. De az embernek rajta van az élete taktikusan és metaforikusan is. Egyszer egy szobrász ismerősöm csinált egy olyan szobrot, hogy hetekig, hónapokig csiszolgatott gránitgolyókat, és amikor már tökéletesen simák lettek, betette őket egy ócska komód fiókjába, és kiállította a komódot. Kérdezték tőle, hogy ennek mi értelme van. Az - válaszolta -, hogy ugyan nem látszanak a golyók, de a munka átsüt a komódon." (PNL)

 

20.0 Pergolesi: Úrhatnám szolgáló
kamaraopera


Kővári Eszter Sára, Szüle Tamás, Ponó Lili, Becási Áron
A 17-18. századi operazene sokszor túlbonyolított, barokk módon zsúfolt, elsősorban történelmi és mitológiai tárgyú operái között jóleső színfolt ez az üde zenéjű, hétköznapi témájú vígopera. A cselekmény egy olasz városka gazdag polgára, Pimpinone házában zajlik. Vespetta, a "rámenős" munkanélküli szobalány olyan gazdát keres, aki mellett igazi "úrinővé" nőhetné ki magát. Ehhez minden adottsága megvan: szép, ravasz, ügyes...

20.30 Buster Keaton: Steamboat Bill, Jr. (Ifjabb Gőzös Bill) 70 perc, 1928
Gőzhajós Bill és J. J. King ősi riválisok. Hazaérkezik Bostonból ifjabb
Gozhajós Bill, akit apja gyermekkora óta nem látott. A harc a két család
között kiéleződik. De King lánya és Bill fia még Bostonból ismerik, sőt
kedvelik egymást. Egy óriási vihar, valamint ifjabb Gozhajós Bill hajózási
ismereteinek teljes hiánya kell ahhoz, hogy a két család kibéküljön...
(Rómeó és Júlia a vízen)
 Zenél: Lamm Dávid és barátai

Nagyszínpad

20.0 BORIS KOVAC - LADAABA ORCHEST (Szerbia-Montenegro)


István Cik (Picu) - dob, ütőhangszerek, Bogdan Rankovic (Bogi) - klarinét, basszus klarinét, Goran Penic (Gogi) - harmonika, Boris Kovac (Boki) - alt-, szoprán szaxofon, Oláh Vince (Vici) - hegedű, gitár, Milos Matic (Miki) - basszus
"Használd ki mindazt, amit az élet kínál, mert ma még egy rózsa vagy, de holnap..." - énekli a Ladaaba Orchest a Balkán Apokalipszis című szerzeményükben. Bárzene hangulatában feloldódó nyers, periférián elmúló élet - ilyen Boris Kovác világvégi balkántangója. A Ladaaba Orchest zenéje a tangó, a népzene, a szecesszió, a keringő keveréke, a nevetés, a sírás, az élvezet és a szenvedés hangjai, a dionüszoszi bódultság és a vulgár egyszerűség elegye. Ez az utolsó balkán tangó, amire táncolnod kell!
*

augusztus 28. (vasárnap)

Kisszínpad

16.00 Meseház (Varga Anikó, a Bárka Színház színésznője mesél-játszik...)

17.30    (Nem) mindennapi irodalom
Háy János beszélget: Marno Jánossal


"A költő ma? Egzisztenciális alátaszítódás. Minél egzisztenciálisabb (maga-szerűbb, autisztikusabb, eredetibb stb.), annál alább, hogy szinte maga magától mélyebbre sem mehet. Reprezentatív antológiában való szereplése után ötezer forint baráti honorárium. Három szűk ebéd, egy karton önpusztító cigaretta. Egyelőre....                  Ennek előtte, még kegy, kiváltság, hovatovább rang volt, ha valaki költőnek mondhatta magát, mert közmegbecsülésnek örvendett, de legalábbis ismerték az illetőt, adtak a szavára, tevékenysége nem valami megvetendő dolognak számított, bár erről Petőfi Sándor édesapja biztos vitatkozva velem." (MJ)
 
19.0 Sztravinszkij-Ramuz: A katona története
Marcato Ensemble (vezényel: Matuz Gergely)
"Arra gondoltak hát, hogy egy olyan színpadi darabot hoznak létre,amelynek előadása a lehető legegyszerűbb, alig igényel társulatot és technikát, könnyen utaztatható, játszható szabadtéren és színházépületben egyaránt... Egy katonáról szól a történet, aki szerződést köt az ördöggel, megpróbál túljárni az eszén, de végül persze mégis az ördög diadalmaskodik. A Faust-legenda népmesei változatáról van tehát szó..." (Wilheim András)

20.30 Buster Keaton:  Our Hospitality (Isten hozta!) 60 perc, 1923
Méltatlanul ritkán látható Keaton filmjei közül ez az 1850 körül játszódó
bájos komédia egy menyasszonyához hazatérő déli fiatalemberről, aki
egy vérbosszú kellős közepébe csöppen... (A déli Rómeó és Júlia)
Zenél: Lamm Dávid és barátai

Nagyszínpad

20.0 MITSOURA

Mitsou - ének,dob, Monori András - gadulka, kaval, soprano sax, ektar, zurna,  Szalai Péter - tabla, ghatam, doromb, dholak, kalimba, konnakol, Dés András - kanna, bodhran, riq, ride, darbouka, percussion,  Lukács Miklós - cimbalom/dulcimer, Moldvai Márk - pro tools, live surround, percussion, Mandula Éva - live animációk/live animations

Juhász Miczura Mónika összetéveszthetetlen hangjával, egyedi előadói tehetségével világszerte a legrangosabb helyen szerepel a roma előadóművészek sorában. "Ezek a dalok különböző cigány tradíciókból, a lovári, collár, gulvári, romungro zenei hagyományokból származnak. Édesanyám dalai, a család dalai, a közös ünnepek, a temetések dalai. Gyűjtések idős cigány emberektől, akik olyan tehetséggel énekeltek, ahogyan én talán sohasem fogok. Eléneklem a dalokat, melyek körülölelik az életem." (Mitsou)


*

Kiállítások

Baráth Ferenc plakátjai (Ráday utca)
Révész Róbert színházi fotói (Fotocella)
Cseh András festményei (Bárka Kikötő)

Zöldsátor

 

*

 

süti beállítások módosítása