Nagy-Britanniában járt a W-munkáscirkusz és a Siráj

Válogatás a Krétakör vendégszerepléseinek kritikai visszhangjából.

Nyáron a Krétakör Színház két produkciójával vendégszerepelt Nagy-Britanniában. A londoni terrortámadások miatt a FEEAST Fesztiválon végül csak egyetlen alkalommal játszott W-Munkáscirkusz látványos közönségsikerét a kritika is megerősítette:


"Schilling Árpád lenyűgöző fizikai színházától eláll az ember lélegzete"
Maxie Szalwinska, Guardian Unlimited, július 11.

Az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválon viszont négy este szerepelt 150 fős telt házak előtt a Siráj. A lelkes kritikák az egyéni alakításokon túl elsősorban a társulati munkát és a zavarba ejtő testközelségben is maradéktalanul igaz játékstílust emelték ki:
"Schilling csodálatos társulata három órán át lenyűgöző és felejthetetlen mesterkurzust ad nekünk a Csehov drámából."
(***** Joyce McMillan, Scotsman, augusztus 21.)

"A legtöbb színészi alakítástól Sztanyiszlavszkij sírna örömében, látva naturalista részletgazdagságukat. Kevés ilyen szerényen ragyogó társulatot láttam, kevés ilyen fájdalmasan sokat mondó apró gesztusokkal dolgozó csapatot. Szomorú, hogy csak négy este játszották az előadást."
(Kate Bassett, the Independent Online)

"Drámakritikusként nem illik azt mondani, hogy nem szereted Csehovot. De én csak egyszer láttam olyan előadást, amely egyszerre szülte meg azt a komikumot és azt a melankóliát, amelyről mindenki beszél, mégpedig az orosz Malij Színház Cseresznyéskertjét az akkori Leningrádban. Azt hittem, orosznak kell lenni ehhez. Nos, úgy látszik, magyarnak is lehet. "
(***** Robert Dawson Scott, The Times)

"Ahogy az utolsó jelenetben Nyina és Kosztya a közönségre néz, tekintetük szomorú mélységétől kirázza az embert a hideg. Schilling megteremtette a XXI. századi unalom és abszurditás Csehovját, mely sosem cseng hamisan."
(***** Neil Cooper, The Herald)

 

A Siráj szeptember 5-étől újra látható a Thália Színház Régi Stúdiójában, következő vendégjátéka pedig szeptember 26-án lesz Vilniusban.

süti beállítások módosítása