Donizetti : Roberto Devereux

A 2005. szeptember 10.-én este 19:30-kor kezdõdõ Donizetti operához tartozik ez a kiegészítés és módosítás. Az elsõ cikkben találhatóak bizonyos félreérthetõ dolgok. Ezeket pontosítanám és kiegészíteném röviden az opera történetével.

A szerző, Roberto Devereux történelmi nagyoperája 1837-ben született.

Edita Gruberova Elisabettaként nyújtott alakításának méltatói színészi és énekesi képességét is kiemelték. Az opera cselekménye Shakespeare királydrámáihoz hasonlóan szövevényes. Így helyes a megfogalmazás. Magának a műnek semmi köze sincs Shakespeare-hez.  A művésznő hangi adottságai pedig lehetővé teszik neki a nagyobb repertoárt,   mint  pályatársainak.


Az opera cselekménye röviden összegezve:

Gaetano Donizetti : Roberto Devereux, Conte D’ Essex

Szövegét Salvatore Cammarano írta
Bemutató : 1837. október 29., Nápoly, Teatro San Carlo
A XVI. Század második felében játszódik az opera, Angliában


Roberto Devereux-t, Essex grófját, Erzsébet királynő kedvesét hazaárulással vádolják. A királynő nyomban a védelmére akar kelni a grófnak, de úgy érzi, hogy Roberto szíve másé lett. Így elhatározza, hogy nem avatkozik bele az igazságszolgáltatásba. A királyné megérzései helytállóak voltak. Essex tikon Sarah-t szereti, de amíg ő távol volt, Erzsébet arra kényszerítette a lányt, hogy Nottingham hercegéhez menjen feleségül. A herceg mit sem sejt erről a szerelemről. A gróf jóbarátjaként tisztázni akarja Robertot. Sarah és a gróf titkon találkoznak. A férfi egy szöktetési tervet eszel ki, mit közöl a lánnyal is. A hercegné viszont ezt az ajánlatot elutasítja. Szerelmük jelképeként zálogot adnak egymásnak. Essex azt a gyűrűt adja Sarah-nak, amit a királynőtől kapott. Az asszony pedig egy kék kendővel ajándékozza meg. Amikor a grófot letartóztatják, megtalálják nála a kendőt. Nottingham hercege ebből tudja meg, hogy kit szeret barátja. Erzsébet halálra ítéli Essexet. A kivégzést már másnapra ki is tűzik. Sarah, kezében a gyűrűvel siet a királynő elé kegyelemért könyörögni. Bevallja neki, hogy ő a vetélytársa. Erzsébet parancsot ad az ítélet végrehajtásának felfüggesztésére, de már elkésett : ágyúdörrenés jelzi, hogy Essexet lefejezték. A zárótétel rendkívül hatásos.

 


Megyeri Zoltán

süti beállítások módosítása