Rókatündérek

Artus - Goda Gábor társulata és a Medence Csoport produkciója

Az elõadás 2005-ben elnyerte a Fõváros Színházi Díját a legjobb alternatív elõadásért.

"(...) megszületett az Artus egyik legizgalmasabb darabja, a Rókatündérek. Könnyed, talányos, varázslatos. Aki kihagyja, bánni fogja. (Tóth Ágnes Veronika, ÉS, 2005. március 18.)

 

Szeptember 16., 23., 24., 30., október 1. 20h
Artus Stúdió, XI. ker., Sztregova u. 7., a Fonó Budai Zeneház melletti gyárépületben

 

 

"Térbeli költői képekkel megfogalmazott mítosz teremtődik, amely ugyanazzal foglalkozik, mint az összes többi hitrege: férfi és nő kapcsolatával, születéssel, halállal, pajkos, kísértő lélekdémonokkal és a világ mágikus egységét megbontó, racionalitásra törekvő kreatív emberrel. (...) A Rókatündérek egyszerűen zseniális" (Kutszegi Csaba, Magyar Hírlap 2005. március 13.)"

 

Az előadás kiindulópontja a kínai történetekben a gyakran visszatérő rókatündér alakja, aki gyakran ölt emberi formát, a természet titkait mind ismeri és rendkívül érzéki természetű. Halála percében felemeli a fejét. Fönt jár a háztetőkön, a tetőgerendák között. Az emberek tartanak tőlük. A rókaszellem megszállottjai szertelenül kezdenek viselkedni.

Amerre jársz mindenfelé a rókaszellem nyomaival találkozol.

 

Az Artus Stúdió gyárépületébe a nézőket és az előadókat egybefoglaló térinstalláció épül. A tonnányi bontott faanyagból felépített térben az előadások idejére a kiállítás életre kel. Először a nézők haladnak el az élő térszobrok között, később a szereplők vándorolnak át a nézők között. Az előadás olyan atmoszférát teremt, ahol a tér átlényegül, mintha egy másik dimenzióból, a rókatündérek érzéki világából tekintenénk a sajátunkra.

 

Az Artus Színház ereje részben abban rejlik, hogy a társulat tagjai mindig a lehető legkreatívabban vesznek részt az adott alkotói folyamatban. Ez alkalommal minden szereplő lehetőséget kapott, hogy a középkori Kína rókamítoszainak és legendáinak ismeretében szabadon alkosson, koreografáljon az előre megadott térinstalláció figyelembevételével.

 

Alkotó-előadók: Bakó Tamás, Dombi Katalin, Gold Bea, Lipka Péter, Kocsis Gábor, Nagy Andrea, Umniakov Nina

Rókasegédek: Tr.Szabó György, Oldal István

Tér: Medence Csoport

Jelmez: Lőrincz Kriszta

Munkatársak: Kocsis Gábor, Oldal István

Produkciós munkatárs: Rácz Anikó

Rendezte: Goda Gábor

 

További információ, helyfoglalás: 204 3755, artus.aniko@nextra.hu

 

süti beállítások módosítása