Új évad az Új Színházban

Épp hogy megérkezett az Új Színház társulata a gdanski Shakespeare-fesztiválról, ahol a Szentivánéji álmot mutatták be nagy sikerrel, már meg is történt az évadnyitó augusztus 22-én. Márta István igazgató elmondta, hogy feszített tempóban kezdõdik a munka, hisz már szeptember végén, a Magyar Dráma Napjának hetében, szeptember 23-án bemutató lesz, mégpedig Péterfy Gergelynek A vadászgörény címû mûvének az õsbemutatója, Bezerédi Zoltán rendezésében.

Péterfy Gergely négy évvel ezelőtt az Új Színház ösztöndíjasaként írta meg első drámáját, és idén a Katona József alkotói pályázat támogatásával mutatja be az Új Színház. Nyelvileg különleges, dalokkal spékelt mai keserű történet.

Nem sokkal ezután, október elsején is magyarországi ősbemutató lesz, Line Knutzonnak, a fiatal dán írónőnek Közeleg az idő című műve, Vidnyánszky Attila rendezésében. Furcsán játszik a szerző az idővel, meg a néző rekeszizmaival is - nehéz eldönteni, hogy nevetünk vagy sírunk.
De még előtte szeptember 5-én ismét útra kel a dali társulat, a nyíregyházi Vidor Fesztiválon szerepel a Vőlegénnyel. A tavaszi tervek közt pedig croivai vendégjátékról van szó a Szentivánéji álommal.
Közben pedig ezekben a napokban kezdőttek el a Turandot próbái Forgács Péter irányításával, melynek novemberben lesz majd a bemutatója.
Ezenkívül még három bemutatót tartanak. Vidnyánszky Attila rendezi Strindberg Haláltáncát, Alföldi Róbert Shakespeare Romeo és Júliáját, a Stúdiószínházban pedig Lévay Adina kortárs angol művet állít színre, A. de Angelis Színésznőkjét.
Idén is folytatódik az oktatás az Új Színház stúdiójában Gosztonyi János vezetésével. A most kezdődő tanévben nyolc volt stúdiós nyert fölvételt a Színház- és Filmművészeti Egyetemre és a kaposvári főiskolára. A színház új évfolyamára pedig négy lány és négy fiú került be.
Újdonság még, hogy minden hónap 10-én este 10-kor Bácskai Juli pszichoszínháza látható, az Új Színház színészeinek közreműködésével. "Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!" - ígéri Bácskai Juli az immáron ötödik évada futó színházáról, mely most új otthonra lel az Új Színházban.

Megható eseménye volt az évadnyitónak, hogy Papp Zoltán színészkollégánk, az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának tagja elmondta, hogy a díjat idén Bubik Istvánnak ítélték, akinek az édesanyja vette át poszthumusz díjat.

 

 

 

 

 

 


Bemutatók az Új Színházban a 2005-06-os évadban

Line Knutzon: Közeleg az idő
(Rendező: Vidnyánszky Attila) Bemutató: 2005. október 1.
Szereplők: Györgyi Anna, Rudolf Péter, Gáspár Sándor, Pálfi Kata, Fodor Annamária, Nagy Mari

Carlo Gozzi: Turandot
(Rendező: Forgács Péter) Bemutató: 2005. november 5.
Szereplők: Györgyi Anna, Vass György, Botos Éva, Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Kovács Krisztián, Almási Sándor, Pálfi Kata, Kecskés Karina, Széll Attila

August Strindberg: Haláltánc
(Rendező: Vidnyánszky Attila) Bemutató: 2006. február 4.
Szereplők: Eperjes Károly, Takács Kati, Hirtling István, Fodor Annamária, Szabados Zsuzsa, Keresztes Sándor

William Shakespeare: Romeo és Júlia
(Rendező: Alföldi Róbert) Előbemutató: 2006. május 20.
Szereplők: Huszár Zsolt, Pálfi Kata, Takács Kati, Szabó Győző, Alföldi Róbert, Almási Sándor, Kovács Krisztián, Derzsi János, Nagy Mari, Széll Attila, Vass György, Galkó Balázs, Gosztonyi János, Nagy Zoltán, Tordai Teri

Péterfy Gergely: A vadászgörény (Stúdiószínpad)
(Rendező: Bezerédi Zoltán) Bemutató: 2005. szeptember 23.
Szereplők: Galkó Balázs, Növényi Norbert, Szabó Győző, Botos Éva, Vass György, Keresztes Sándor, Nagy Mari, Almási Sándor, Marosi Viktor, Csépai Eszter, Kovács Vera, Erdős Éva

April de Angelis: Színésznők (munkacím) (Stúdiószínpad)
(Rendező: Lévay Adina) Bemutató: 2006. január 13.
Szereplők: Nagy Mari, Pálfi Kata, Bánsági Ildikó, Pokorny Lia, Kecskés Karina

Műsoron marad:
Bolha a fülbe
Még egyszer hátulról
Szentivánéji álom
Három nővér
Vőlegény

Csehov szerelmei
Az akasztottak balladája
Ballada a Senki fiáról
Tudod, hogy nincs bocsánat

 

li

süti beállítások módosítása