Színidirektort keres Debrecen

Nagyváradra és a környezõ országok más magyarlakta területeire is kitekintõ, a fõvárossal szakmai szövetséget találó színházi régió kialakítására törekszik Debrecen, s ennek megvalósítását várja el a Csokonai Színház leendõ igazgatójától - közölte Turi Gábor, a cívis város kulturális alpolgármestere kedden sajtótájékoztatón, amikor bejelentette: a város közgyûlése a héten pályázatot ír ki a teátrum igazgatói posztjára.

(MTI) - "Debrecen szeretné, ha olyan színháza lenne, amely egyszerre húzóágazat, szellemi központ, s ami döntő hatással van a város kulturális életére" - fűzte hozzá az alpolgármester.

Fontos célnak nevezte, hogy a debreceni színjátszás kilépjen a város határain túlra, s elérhető kulturális szolgáltatást nyújtson a régió számára.

"Szellemi karnyújtást, szellemi kézfogást ajánlunk a térségnek" - mondta.

Közölte azt is, hogy a város új színházat épít a belvárosban, ahová várhatóan átköltözik a Csokonai Színház prózai tagozata, a jelenlegi Nagyszínház pedig zenés színházként működik majd a jövőben.

A város szeretné megteremteni a szakmai utánpótlás képzésének a feltételeit is, valamint befogadója kíván lenni egy nemzetközi színházi fesztiválnak, amely ma még nincs az országban - ismertette Turi Gábor.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy megváltozott szervezeti keretek között működik a jövőben a Csokonai Színház, amely jelenleg önkormányzati intézmény, de nagyobb önállóságot kaphatna például kiemelten közhasznú társaságként.

Elmondta, hogy a közgyűlés pályázatot ír ki a Csokonai Színház igazgatói posztjára, ugyanis Csutka István színi direktor megbízatása ez év december 31-én lejár.

Szavai szerint elsősorban menedzser típusú igazgatóra van szükség, aki biztosítja a színház szakmai munkájához a feltételeket. A prózai művészeti munkát a főrendező irányítja, míg az összevont debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus zenei vezetője lesz a jövőben a Csokonai Színház zeneigazgatója is.

A fenntartó önkormányzat ettől harmonikusabb együttműködést remél a kulturális szféra e kiemelkedő debreceni szereplőitől - tette hozzá az alpolgármester.

 

Forrás: kultura.hu

süti beállítások módosítása