D r . B ő r e g é r

2005. szeptember 15-én késõ délután, a Fõvárosi Állatkertben  sajtótájékoztatón számolt be a Budapesti Operettszínház, arról, hogy látszólag új címmel mutatja be Johann Strauss remekét, a Denevért, ám a valóságban pedig éppen hogy régi a fölirat, hisz az elsõ fordítók még pont így jegyezték a "Die Fledermaus" címû operettet.

D r .    B ő r e g é r
- a fiskális bosszúja -

 

2005. szeptember 15-én késő délután, a Fővárosi Állatkertben  sajtótájékoztatón számolt be a Budapesti Operettszínház, arról, hogy látszólag új címmel mutatja be Johann Strauss remekét, a Denevért, ám a valóságban pedig éppen hogy régi a fölirat, hisz az első fordítók még pont így jegyezték a "Die Fledermaus" című operettet.

A címválasztás világosan mutatja a színház  szándékát /csak úgy, mint más darabjainál/:     úgy újítani, hogy közben visszanyúljunk az eredetihez, olyan meglepetésszerű előadásokat
létrehozni, melyek épp úgy táplálkoznak a ősi zenés-színház  eszköztárából, mint a legmoder-nebb irányzatokból.

Így készült el most a Dr. BŐREGÉR!  Kállai István átdolgozásában a Zöldi Gergő fordította dalszövegekkel.

A Budapesti Operettszínház kreatív team-je úgy gondolta, hogy  ez az operákkal vetélkedő muzsikájú darab megérdemli, hogy a történetet némiképpen leporolva, feszesebbé, izgalmasabbá, 2005-ben átélhetőbbé tegye.

"A fiskális bosszúja" alcímet kapó darab ebben a formájában sodró, groteszkbe hajló puskaporos vígjáték,  melyben a főszereplő Falke szinte a "kész-átverés" show-ból  ismert eszközökkel tréfál meg egy csomó embert, hogy így  torolja meg a rajta eső sérelmeket.

Mindezt különleges térbe helyezte a rendező, Kerényi Miklós Gábor. A  pezsgőmámoros jelenetekhez illően egy felnagyított ünnepi asztal kellékei a díszletek, óriásira növekedett kockacukrok, poharak, pezsgősüvegek, szerpentinek, csoki darabok, kártya- és dominóelemek.

Orlowsky herceg is mai figura, az életunt ifjú jó fél felvonáson át nőimitátorként szórakoztatja magát és a társaságot, míg Oszvald Marikának szerepbővítés született, Ida két remek koreográfiával díszített számot kapott.

Olyan zenés-színházi előadást kívánt  létrehozni az Operettszínház, amely fölfokozottan látványos őrültforgatagával  és  tempójával nem egy "ánti világot" hanem éppen hogy  korunkat idézi, és a szórakoztatás mellett talán némi töprengésre  is alkalmat ad :  milyen érdekes, hogy az ügyvédi, jogi gondolkozásmód és manipuláció ellen a hétköznapi embernek nem sok  orvossága van....

A produkció  jelszavai:  operai zeneiség, musicalszerű  látványosság, operett-show.

A sajtótájékoztató külön érdekessége volt, hogy  Mészáros Árpád Zsolt, a Rómeó és Júlia fiatal sztárja, Benvoliója, egy magánszámot is rögtönzött Frosch-ként, a darab részeges börtönőrjeként mókázott az újságírókkal.

Információ, intejúegyeztetés:
Budapesti Operettszínház Sajtóiroda
1065 Budapest, Nagymező u. 17.
Tel: 472-2050, Fax: 472-5057

Sajtófőnök: Ferenczi Orsolya

süti beállítások módosítása