Világszám lett a Világszám! Chicagóban!

 Colossal Sensation! címmel került bemutatásra Koltai Róbert rendezõ, 2004-ben készült legújabb filmje a Chicago melletti északi peremváros, Wilmette Theatre nevû filmszínházában. A július 22-én tartott premierre Chicagóba érkezett a rendezõ Koltai Róbert, aki a film egyik fõszerepét - Naftalint - is alakította, valamint Tóth Orsolya mûvésznõ, a film nõi fõszereplõje.

 A Michigan tó melletti nagyvárosban különleges eseménynek számított a Filmsziget kft. nevű kis filmgyártó cég forgalmazásával induló magyar film bemutatása, amelyre az 1930-as évek óta nem volt példa Amerikában. Akkortájt New York-ban, a Modern Playhouse vetített magyar filmeket. Az utóbbi években több magyar témájú filmet mutattak be Amerikában, amelyek nagynevű, gazdag forgalmazó cégek támogatásával kerültek a kisebb - nagyobb filmszínházakba. Gondolok itt a 2003-ban bemutatott Napfény íze - Sunshine - az Oscar-díjas rendező Szabó István alkotására, valamint Gárdos Éva: American Rhapsody - Amerikai rapszódia című filmjére. Továbbá a híres dal és zeneszerző Seress Rezső életéről készült Gloomy Sunday - Szomorú vasárnap - címet viselő magyar témájú német filmre, amelyben a tüneményes Marozsán Erika játszotta a női főszerepet. Végül pedig a nemrég bemutatott, Cannes-ban díjat nyert Kontroll-ra. A fenti filmeket széleskörű hirdetőkampány vezette be, míg a Colossal Sensation! szerény anyagi lehetőségével egy filmszínház, egy vetítőtermében, egy kópiával indult útjára meghódítani az amerikai közönséget. Amennyiben ez sikerül, akkor nyugodt lelkiismerettel vállalhatom a címben írt: Világszám lett a Világszám! Chicagóban! mondatot.


 Gondolom, érdekes lehet az olvasók számára a Világszám! chicagói bemutatásának története. A fent felsorolt filmekből kettőt - Sunshine, és a Gloomy Sunday - a Wilmette Theatre filmszínházban láttam. A mozi tulajdonosától, Richard Sterntől sajtóanyagot kértem a filmekről, melyekből azután beszámolóimat írtam a nemrégiben megszűnt, Torontóban 54 évig működő, Kanadai/Amerikai Magyarság című hetilapnak. A beszélgetésünk során kiderült Stern úr magyar származása. Mint mondotta szülei mindketten magyarok voltak, az édesapa már Amerikában, míg az édesanya még Magyarországon született. Ebből a futólagos újságírói kapcsolatból született a Világszám! chicagói bemutatásának elképzelése. Idén március 16-án, a Los Angeles-ben rendezett Magyar Filmfesztiválon került sor a film amerikai díszbemutatójára, melynek során Koltai Róbert kiváló rendező-színészt kitüntették a Micheal Curtiz azaz a Kertész Mihály díjjal. Az 1942-ben készült örökbecsű Casablanca című film, Oscar-díjas magyar rendezője nevét viselő kitüntetést 2004-ben Tony Curtis kapta. A filmek fővárosában rendezett filmfesztiválon, amelyet Bunyik Béla neves filmproducer és forgalmazó, a Los Angeles-i Magyar Film Barátai alapítvány vezetője szervez immár a hatodik éve, számos magyar film került már az amerikai közönség elé, többek között Koltai Róbert öt előbbi filmje is. Innen érkezett a Világszám! Chicagóba, ahol a Gene Siskel Film Centerben tartott Európai Uniós Filmfesztiválon előbb március 18-án, majd 20-án mutatták be a helyi érdeklődőknek. A nagysikerű bemutató után pár nappal Barbara Scharres a Film Center igazgatója arról értesített, hogy a fesztiválon bemutatott 43 film közül a Világszám! nyerte a fesztivál egyetlen díját, az Audience Award - Közönség-díjat. Ezután született az elhatározás, hogy a Koltai film chicagói impresszáriója! (H.I.) elvisz egy videokazettát a Wilmette Theatre tulajdonosához, akinek megmutatja az angol feliratos magyar filmet. Richard Stern megnézte a filmet, majd kijelentette: "Ez egy kedves érdekes film, amelynek történetében van humor és tragédia, van egy kis sex is, egyszóval minden, ami a sikeres bemutatás előfeltétele." Ekkor elkezdődött a komoly munka. A filmelőzetes érkezésének koordinálásától kezdve, a profi publicista kiválasztásán keresztül, a hirdetések és sajtóanyagok összeállításig, mindent a Chicago, Los Angeles, Budapest háromszög tagjai végeztek, de amikor valahol fennakadás történt, azt itt helyben kellett megoldani. A Világszám! Budapesten maradt producere, P. Koltai Gábor a rendező fia, bizonyára éveket öregedett a szokatlan és különleges amerikai követelmények teljesítése miatt.


 Végre elérkezett a premier napja, amikor július 22-én pénteken megjelentek a filmről az izgatottan várt első kritikák az angol nyelvű napilapokban. Richard Stern egy beszélgetésünk során felidézte édesapja egykori mondását: "The only thing predictable about critics, it’s  their unpredictability." Magyarra szabadon ezt úgy fordítanám: Az egyetlen kiszámítható a kritikusoknál, a kiszámíthatatlanságuk. Az első kritika a Pioneer Pressnek dolgozó Bruce Ingramtól jelent meg a helyi Evanston Review hetilapban, melyben a kritikus a maximális négy csillagból három és felet adott a filmnek. "..Colossal Sensation is earthy, warm and lifeaffirming - in a word, magical." Roger Ebert a Chicago Sun-Times című napilap Pulitzer-díjas kritikusa "szeszélyesen elbűvölő" jelzővel és három csillaggal ajánlotta a filmet az olvasóknak. Az a tény, hogy Roger Ebert a filmvilág legjelentősebb kritikusa irt a Világszám!-ról már maga nagy elismerés úgy a filmnek, mint a rendező Koltai Róbertnek. Két nap múlva a Chicago Sun-Times vasárnapi Arts mellékletében Bill Stamets Wilmette cinema carves out a niche című írásában foglalkozott a filmmel. Az Internetes reelmoviecritic.com  honlapon Shelly Cameron közölt pozitív hangú beszámolót, amint a helyi Reader és az új Time out Chicago magazin is. A legolvasottabb Chicago Tribuneban Achy Obejas kritikus jól analizálta a filmet, de neki kevésbé tetszett, ezért a közepes 2 csillagot adta a Világszám!-nak. Tehát nyugodtan elmondható, hogy az amerikai filmpiacra betörni készülő magyar film, a szerény anyagi lehetőségei dacára is jó fogadtatásban részesült. Az első hét végén, amikor ezeket a sorokat írom, a Világszám! a nézőszámot illetően várakozáson felül teljesített. Richard Stern szerint: "The people like the film!" - "Az emberek szeretik a filmet", ez nyilvánvalóvá vált a vetítések utáni közönségtalálkozókon, amelyeken rengeteg néző vett részt. Többnyire Koltai Róbert rendezőt faggatták a forradalom történetével kapcsolatban, vajon miért keresték a Szuez csatornát Magyarországon a szovjet tankosok. A tehetséges fiatal színésznőt, Tóth Orsit is mindenki dicsérte, amit a filmben nyújtott alakításával teljes mértékben kiérdemelt. A filmről írt áprilisban megjelent recenziómban a következőket jegyeztem meg Tóth Orsival kapcsolatban: "A lány amilyen váratlanul feltűnt a mesében, ugyanolyan hirtelen ki is lépett belőle. Miután eltűnt, nagyon hiányzott, valami megmagyarázhatatlan varázslatos színt vitt a filmbe, amire csak a nagyon tehetséges művészek képesek."
 A premier utáni napon, július 23-án szombat este Koltai Róbert a Szent István Király templomban tartott egyszemélyes kabaréelőadáson találkozott a chicagói magyar közönséggel. A több mint kétórás sikeres one man show utáni fogadáson a közönség még órákig beszélgetett a kiváló budapesti művészekkel. A Chicagói Magyar Társaság és a Szent István Király templom vezetői jó szervezőmunkát végeztek, amint az előadást és fogadást előkészítő és rendező segítőkész kultúrbarátok és szponzorok. A példamutató összefogás eredménye, egy kitűnő kultúrest, egy nagyszerű színházi élmény lett.

Harmath István (Chicago)

 

süti beállítások módosítása