Hol terem a magyar dráma?

A Színházi Dramaturgok Céhe szervezésében, a Színházi Világnap előestéjén, 2003. március 26-án szerda este fél nyolckor, az Új Színház Stúdiószínpadán (Budapest, VI. Paulay Ede utca 35.) bemutatják azt a tíz magyar írót, akik megírási szerződést kaptak egy-egy magyar színháztól a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével új magyar drámára. Az írókkal a dramaturgtársuk beszélget, majd ki-ki felolvas kis részt saját munkájából. Természetesen, még nem az új drámát, hisz az készülőben, hanem valamelyik korábbi írását. (Nem feltétlenül a dráma műfajából.)
Ez nem drámaírói pályázat tehát, hanem immáron több mint tíz éve működő rendszer.
A Színházi Dramaturgok Céhe évente levelet ír a színházigazgatóknak, hogyha van olyan drámaíró, akivel szívesen együtt dolgoznának, ezt a kapcsolatot szerény pénzösszeggel, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma segítségével támogatná; tehát egy olyan fiatal drámaírót, akit magáénak érez a jelentkező színház. Ebben a formában főleg azok jöhetnek szóba, akik még kezdők, esetleg más irodalmi műfajban már feltűntek, de drámával még nem próbálkoztak. Ebből a körből nőtt ki pl. Kárpáti Péter, Németh Ákos, Nagy András, Forgách András, Garaczi László, Darvasi László. Tehát a céh ajánlatot vár, s ezt támogatja.
Az idén tíz kezdő drámaíró részesül ebben a támogatásban, akiknek 2003. augusztus 30-áig drámát kell írniuk az őket választó színház számára.
Íme hát a drámaírók és beszélgetőtársuk:
Cserna-Szabó András (Új Színház, Bp.) – Lőkös Ildikó
Farkas Tibor (Csokonai Színház, Debrecen) – Töreki Attila
Hazai Attila (Katona József Színház, Bp.) – Ungár Júlia
Jánossy Lajos (Szekszárdi Német Színház) – Dávid Zsuzsa
Maros András (Radnóti Miklós Színház, Bp.) – Dobák Lívia
Mikó Csaba (Vígszínház, Bp.) – Cserje Zsuzsa
Pintér Béla (Szkéné, Bp.) – Regős János
Solymosi Bálint (Jászai Mari Színház, Tatabánya) – Lőrinczy Attila
Toepler Zoltán (József Attila Színház, Bp.) – Szokolai Brigitta
Vörös István (Stúdió “K”, Bp.) – Fodor Tamás

süti beállítások módosítása