Illuzionista musical változatban

"A csoda bennünk él. Ott van mindnyájunkban, és bújócskát játszik velünk. Kereshetjük akár egy életen át, de akkor sem biztos, hogy rátalálunk. A Houdini címû új musical megpróbálja megfejteni a csoda titkát, amelyet Houdini értett, s mi csak kísérletet tehetünk arra, hogy megértsük..."

A Houdini - két felvonásban meséli el a híres illuzionista életét, gyermekkorától haláláig. Az életmű bemutatása hazánk szempontjából azért maradandó és nagy jelentőségű, mert Harry Houdini (eredeti nevén: Weisz Erik) magyar származású, világhírű szabadulóművész volt. A darab premierje 2005. október 5-én (első szereposztás) a Gutenberg Művelődési Otthonban lesz.

(1085, Budapest Kölcsey utca 2.). A további előadások: 2005. október 7. 19:00 (premier-második szereposztás), 2005. október 15. 16:00, 2005. október 26. 19:00.

A történet rövid bemutatása
A musical a nagy illuzionista életét mutatja be. Gyermekkorát, családját, szerelmét, és azt a bizonyos csodát. A darab elején egy csuklyás ember jelenik meg, arcát nem látni. Sejtelmesen beszél egy bizonyos Harry Houdiniről, a félelmetes mutatványról, a Csodáról. Ezalatt a háttérben látjuk híres mutatványát, amely hirtelen, a felénél megszakad, s időben visszaugrunk a kezdetekhez (kerettörténet). Ekkor kezdődik a valódi történet: Történet a Weiss házaspárról, két fiukról, Erikről és Theóról. Erik (a későbbi Houdini) még kisfiú, amikor a család Budapestről New Yorkba költözik, de már gyerekként is fura dolgokat művelt. Az iskolából megérkezve büszkén meséli anyjának, milyen sokáig lent maradt a víz alatt, és az sem okoz neki gondot, hogy a lakattal zárt szekrényből kivegye a meleg pitét. Viszont annál nagyobb probléma féltékeny bátyja, Theo. A fiúk aztán kisgyermekből fiatal férfivá érnek.

A 20 éves Eriknek valóban csak a csodán jár az esze. Robert Houdin, a mágus útját szeretné járni. A mágusét, aki képes volt elfogadni a csodákat, s aki vakon is látott. Terve az, hogy Theóval együtt mint Houdini testvérek váljanak híressé.
 
Harry egy fellépés során mindenkit elkápráztat. Még a gyönyörű énekesnőt, Bess-t is. A fiatalok egy pillanat alatt egymásba szeretnek. A lány nem csak a felesége, hanem a segítője is lesz Harrynek. Ezentúl ő van mellette a mutatványainál. Theo kiborul, féltékenysége most Bessre irányul. Houdini fogadást kötött a rendőrfőnökkel, hogy leláncolva is képes kiszabadulni egy bezárt cellából. A mutatvány olyan sikeres, hogy ajánlatot kap egy európai turnéra. London, Párizs, Róma... Csak ez lebeg a szeme előtt és az, hogy az esélyt kap a hírnévre. Esélyt arra, hogy megvalósítsa a csodát. Aláírja a szerződést, és egyedül utazik el a turnéra. Bess magára marad, úgy érzi, Houdini éppúgy eldobta, mint annak idején Theót. Ennek ellenére szerelme csak erősödik, és vár férjére. Theo kihasználja az alkalmat, és szerelmet vall Bessnek. A lány persze csak barátilag közeledik hozzá. Houdini ezalatt Párizsban jár, ott kapja a sürgönyt anyja haláláról. Azonnal hazautazik, épp időben, mert Bess és Theo egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Theo ismét kikel önmagából, mindenért Houdinit vádolja.

Houdini az utolsó mutatványra készül. Arra, amihez nem kell illúzió, nem kell trükk. Arra a mutatványra, amiben végre megtalálhatja, átélheti a csodát a kínai vizes kamraként elhíresült mutatványban. A produkció azonban nem úgy sül el, ahogy azt a csodára éhes mágus elképzelte. Az előadás közben rosszul lesz, összeesik és meghal. Hát még sem sikerült? Nincs csoda? Nem létezik? A háttérben egyszer  csak megjelenik a csuklyás és elkezdi furcsa táncát Bessel.

A kreatív stáb bemutatása (CT)

Rendező: Horváth Zoltán, a szakma elismert rendezője éveken keresztül rendezett zenés darabokat Budapest nagy színházaiban (Opera, Erkel), nagyon fontosnak tarja a fiatal tehetségek támogatását.

Zeneszerző: Varga Bálint, zeneszerzőként és korrepetitorként dolgozott Párizsban (Opera de Bastille, Chatelet, Petit Rat), zenéjében többféle zenei stílus is megjelenik, fő profilja azonban a musicalek és a filmzenék világa.

Szövegíró: Kal Pintér Mihály, újságíróként publikált, több zenés játék (opera, musical) szövegkönyve fűződik a nevéhez, elsősorban szórakoztató televíziós műsorokban dolgozik.

Karvezető: Halkovich Ágnes, a Swinging Bach Singers alapítója és karvezetője, aki a gospeltől kezdve a jazzen át a musicalekig minden zenei stílusban otthon érzi magát.

Koreográfus: Solti Ádám, fiatal kora ellenére nagy tapasztalata van a színházi, illetve a show tánccal kapcsolatban, számos rendezvényen és eseményen lép fel társulatával, az Independence Táncstúdióval. A második szereposztásban ő a darab főszereplője is.


Rendezőasszisztens         Megyeri Orsolya
Hangszerelés          Varga Bálint
Hangosítás, világítás         Musical Varázs
Jelmeztervező         Házi Gabi
Díszlettervező         Kocsonya Gábor
Arculattervezés, design       Cseh Balázs
Szervezés         Megyeri Orsolya


Szereplők:


Erik Weisz/ Harry Houdini     Timkó János/Solti Ádám 
Theo/ Erik testvére      Pászti Károly/Kovács Zoltán
Bess/ Erik felesége      Vágó Bernadett /Péter Barbara
Cecília/ Erik mamája      Stróbel Dóra
Martin Beck/ Houdini menedzsere    Egyházi Géza
Sámuel/ Erik papája      Habdák Péter
Kis Erik       Pataki Viktor
Kis Theo       Veres Lajos
Floral Sisters       Lukács Linda, Sárközi Ilona 
Rendőrkapitány      Vér Balázs
Párizsi énekes       Egyházi Géza

Egy egyetemista      Kiss Tamás
Párizsi festő       Házi Döme 
Párizsi dáma       Ádám Rita

Kórus/ Kórus szólisták:
Pataki Szilvi, Tilly Szandra, Ádám Rita, Verhás Viki, Habdák Péter, Máthé Evelin, Pálházi Zoltán, Sárközi Ilona, Hoffner László, Lukács Linda, Vörös Niki, Vér Balázs, Bóna Gábor, Kovács Ferenc, Házi Döme, Kiss Tamás

 


süti beállítások módosítása