Anne Teresa de Keersmaker a Trafóban

A Trafóban teljes gõzzel beindult az évad, így októbertõl sûrû programkavalkáddal várjuk a közönséget: több mûfajban is izgalmas alkotók fordulnak meg nálunk.

  
  Itt lesz a flamand Anne Teresa de Keersmaker, a kortárs tánc egyik legnagyobb hatású koreográfus-táncosa; sor kerül indiai zenei estre indiai tradicionális zenészekkel; valamint fellép az izraeli táncélet meghatározó alakja, Yasmeen Godder is, akire napjainkban roppant kíváncsi az európi közönség. A cirkuszt építészettel, zenével és tánccal elegyítő izgalmas est várja azokat, akik eljönnek a HOI című produkcióra; mindezen túl pedig az orosz kisember életét ironikusan megjelenítő Jevgenyij Griskovec előadása is nagyszerű élménnyel kecsegtet.
 
 Természetesen a magyar művészek is helyet kapnak a Kortárs Művészetek Házában: az OFF Társulat négy táncosa bemutatja, mire jutott több hét munkája alatt Wally Cardona amerikai koreográfussal, míg a Mundruczó Kornél által rendezett vers-est azt bizonyítja, hogy a költészet színpadra állítása izgalmas, egyedi vállalkozás.  A Trafó Galériában Sárosi Anita multimédiás kiállítása nyílik meg, amely a távoli Kínát hozza közelebb hozzánk. A hónap végén pedig a Kispál és a Borz különleges koncertje bolygatja meg a zenekedvelőket.
 

Részletes programajánló:

2005. október 7-8. 20h
Wally Cardona (USA) és az OFF Társulat közös estje
A MŰHELY ALAPÍTVÁNY AMERIKAI-MAGYAR KOPRODUKCIÓ SOROZATÁNAK RÉSZEKÉNT 

Letisztult színpadkép, elmélyült koncentráció és kifinomult mozdulatsorok jellemzi a két estén látható három koreográfiát. A New York-i koreográfus, Wally Cardona saját duettje mellett egy többhetes, magyar táncosokkal folytatott közös műhelymunka bemutatójára is sor kerül. Az OFF Társulat tagjai nyáron kezdtek dolgozni az amerikai koreográfussal a Between című darabon, melynek befejező próbáira az előadás előtti hetekben kerül sor. Az este harmadik darabja Hód Adrienn és Bakó Tamás duettje, a Képregény, amelynek zenéjét Szemző Tibor jegyzi és adja elő.


 

2005. október 11-12. 20h
A Trafó és a British Council bemutatja:
Zérus - Sinéad Morrissey versei
Rendező: Mundruczó Kornél 

A Trafó és a British Council kortárs irodalmi sorozata keretében brit költők műveit állítják színpadra a Trafó által felkért színházi rendezők. A Zérusban Mundruczó Kornél rendező formálja színházi estté az észak-ír költőnő, Sinéad Morrissey (1972-) verseit. Morrissey költészetének alapmotívuma az utazás, konkrét és átvitt értelemben egyaránt. A rendező két színésznővel és egy csapat fiúval álmodta színpadra a verseket, a brit bentlakásos iskolát idéző lenyűgöző színpadi környezetben.

 


2005. október 13 - november 3.
Sárosi Anita: Little China
Trafó Galéria
Megnyitó: október 13. csütörtök, 19h 

Sárosi Anita munkái kitágítják egy idegen kultúra megismerésének lehetőségét a kívülálló számára. A Little China című kiállításon a bemutatott videoanyagokon keresztül fiatalos, új megközelítésben ismerhetjük meg a távoli országot. Olyan dokumentum-jellegű felvételeket nézhetünk, amelyek a Kínában éjjel-nappal pizsamában sétáló embereket mutatják be - ez ugyanis ott teljesen elfogadott szokás. A másik videón azt követhetjük figyelemmel, amint Shanghaiban három európai lány indul el pizsamában sétálni. S hogy erre hogyan reagálnak a helyiek? A kiállításból ez is kiderül.

 

 


2005. október 14-15. 20h
A BŐF és az Építészet Hónapja keretében a Trafó bemutatja:
Metzger/Zimmermann/de Perrot (CH): HOI 

A HOI kalandozás a tánc, a cirkusz, a zene és az építészet határmezsgyéin. Az 1998-ban alakult Metzger/Zimmermann/de Perrot (MZDP) társulat három különböző művészeti területet képviselő tagja egy produkcióban próbál közös nevezőre jutni és eredetit alkotni. A táncművészeti tanulmányokat végzett Gregor Metzger, a cirkuszi múlttal bíró Martin Zimmermann és a DJ-ként és zeneszerzőként tevékenykedő Dimitri de Perrot előadásaiban a tánc, a zene, a performansz, a cirkusz és az építészet elemei keverednek. Mindez bizarr trükkökből, érzékcsalódásból, szuggesztív zenéből és megszállott, mániás karakterekből álló világot hoz létre.

 


2005. október 16.  20h
A BŐF keretében a Trafó bemutatja:
Indiai Est - Dr. Kamala Shankar, Rajeev Janardan, Pundlik Bhagwat
indiai klasszikus zene
Előtte 19h-tól Satyajit Ray: Jalsaghar című filmje az indiai klasszikus zenéről 

Igazi indiai zenei csemege Magyarországon! Hazánkban 1991 óta, tehát 15 éve nem járt olyan szintű indiai muzsikus, mint Pandit Rajeev Janardan vagy Dr. Kamala Shankar. A zenészek hírneve és nemzetközi sikere azt mutatja, hogy muzsikájuk messze túlmutat a kulturális határokon és olyan hallgatóságot is képes magával ragadni, amely nem az anyatejjel szívta magába ezt a különös, improvizatív alapú zenei rendszert. Szőnyegen ücsörgés, lounge-hangulat, kellemes feltöltődés a Trafó nagytermében: egy estére Indiába utazhat a hozzánk látogató közönség.

 


2005. október 18-19. 20h
A BŐF keretében a Trafó bemutatja:
Yasmeen Godder and the Bloody Bench Players (IL):
Strawberry Cream and Gunpowder (Eperkrém és puskapor)
 

Yasmeen Godder legújabb koreográfiája személyes állásfoglalás a háborúról és az emberi kiszolgáltatottságról. Az izraeli táncos megmutatja, mennyire közönyössé váltunk a világban mindennapos borzalmak iránt. A koreográfus mozgásvilága továbbra is rendkívül izgalmas és kifinomult, ám darabjával elsősorban nem belső lelki folyamatokat ábrázol ezúttal, hanem a szülőhazájában uralkodó politikai helyzetre reflektál - megdöbbentő és őszinte módon.

 

 


2005. október 21-22. 20 h
A BŐF és a Flamand Szezon keretében a Trafó bemutatja:
ROSAS (B): ONCE (Egyszer) /tánc
Koreográfus: Anne Teresa De Keersmaeker 

A kortárs tánc világsztárjának szóló koreográfiája a Trafó színpadán! A Once - amelyről bizton állítható, hogy a maga nemében mestermű - sokkal többet árul el a szerzőről, mint amennyit szóban vagy akár koreográfiáiban bármikor is megfogalmazott magáról. Anne Teresa de Keersmaker legelső műveit követően nem "látszott", mert felhagyott a táncolással, most viszont nem csupán önmagára komponált egy estet, hanem egyben egy egész generáció elveszett illúzióit fogalmazta színpadra Joan Baez zenéjére.

 


2005. október 27-28. 20 h
Az Orosz Kulturális Évad keretében a Hungarofest és a Trafó bemutatja:
Jevgenyij Griskovec (RU): Csatahajók /színház 

A Csatahajók igazi férfias témát tár elénk, a háborút, ám azt egy új megközelítésből teszi: a csatában harcoló férfi lelkét próbálja feltérképezni és bemutatni. Az előadás olyan érzéseket hoz felszínre, amelyeket nők nem élhettek át. Ezzel igyekszik segíteni nekik, hogy megértsék, mi zajlik a férfiakban az embert próbáló harcok idején. Hogy milyen illúziókat dédelgetnek, milyen elképzelésekkel vonulnak harcba, és hogyan élik meg a győzelmet vagy vereséget. Griskovec mindezt finom humorral, a legszemélyesebb érzéseket és a közösségi élményt ötvözve teszi, hogy megérthessük - ha csak egyetlen este erejéig is - ezt az összetett lelkiállapotot. Az előadás orosz nyelven, a magyar tolmács aktív részvételével zajlik, ami külön ízt és hangulatot ad a produkciónak.

 


2005. október 29. (Sz) 20h
Kispál és a Borz /különleges koncert 

Másodszor lép fel a Trafóban a Kispál és a Borz. Első alkalommal 1999-ben adtak koncertet nálunk rendhagyó programmal. A helyszín adottságainak, színházi légkörének köszönhetően a szokásostól eltérő koncertet hallhatunk most is, melyről a "meglepetésen" kívül annyit biztosan tudunk, hogy képzőművész és népzenészek is lesznek a zenekar vendégei között.

 

További információk: www.trafo.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása