Ballada a vasgyárról - budapesti bemutató

A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház
Ballada a vasgyárról címû elõadásának
budapesti bemutatóját
2005. október 8-án, 19 órakor tartja a
Nemzeti Táncszínházban.

 

BALLADA A VASGYÁRRÓL
- Gombos István: Hagyaték a harmadik évezred küszöbén című alkotására -

Előadják:
Bálint Péter
Bozsó Ágnes
Fejes Krisztina
Halmi Zoltán
Lázár Szabolcs
Móri Csaba
Suplicz Mihály
Szabó Katalin
Széles Erika
Thiard-Laforest Csaba
Topperczer Anita

 

Zene: Ács Gyula
Jelmez: Hevér Lili
Díszlet: Tábori Csaba
Plakát: Bognár József
Fény: Kovács Gerzson Péter
Asszisztens: Móri Csaba

Rendező - koreográfus:
ÉNEKES ISTVÁN S.H.C.

 

Rendező - koreográfus:
ÉNEKES ISTVÁN S.H.C.
Mint a legtöbb művem a Ballada... is a líra színháza. Tehát nehezen közelíthető meg a hagyományos drámai színház kategóriáival. Sokak szerint ezért kevesebb, szerintem meg ezért több annál. Őszintébb, verejtékesebb, kétségbeesettebb, brutálisabb. Tág teret enged az indulatoknak színpadon és nézőtéren egyaránt, az előadás elengedhetetlen kelléke a néző asszociációs készsége. A " líra színháza " nem érvel, nem ítél, nem filozofál. Csupán felmutat és vár. Bízik önmagában, tudja hogy előbb vagy utóbb hatni fog.
S hogy miről szól a Ballada a vasgyárról? Hát a  "végéről" szól... a dolgok legvégéről. A dacos önbizalomról, mellyel  romhalmazainkat építjük nap mint nap magunk körül és önmagunkban. A dölyfös ostobaságról, ahogyan  minden reggel szándékosan elfelejtjük, hogy csupán átutazók vagyunk. Na meg arról, hogy elszámolunk barátaim, el ám, de még a süketek a vakok és a némák is. Ennyit a művészetről!
Dunaújvárosi Bartók Táncszínház

2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlő hasonló gondolkodású alkotócsoport határozza meg. A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt használja produkciói alapanyagául, úgy, hogy  a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre. Mindezt egy koreográfiai laboratórium működtetésével kívánják biztosítani. A produkciók létrehozásába  bevonják a városban élő, vagy innen elszármazott, más művészeti ágakban alkotó művészeket is.
A '80-as években Dunaújváros egyszer már volt a táncszínház-rajongók zarándokhelye, az akkori - országos, de talán közép-európai szempontból is egyedülállót produkáló - Szögi Csaba vezette Vasas Táncegyüttes Alkotóműhelye jóvoltából. A társulat e táncszínházi-koreográfiai irányzat örököse, s feladatának ezen szellemiség őrzését, folytatását tartja.

 

 

 

 


Hagyaték a harmadik évezred küszöbén
"Gombos István Hagyaték a harmadik évezred küszöbén című alkotása olyan futurisztikus rémlátomás, mely előre vetíti korunk felelőtlen természet-kizsákmányolásának szörnyű következményeit. Már nem fákat ültetünk, és gyermekeket nemzünk az utókor számára, pusztán pazarló életünk salakanyagait hagyjuk csak magunk mögött. Gombos ég felé törő acélindái a föld utolsó segélykiáltását jelképezik."
Balla Tibor

 

 

 

 

 

Bartók Kamaraszínház és
Művészetek Háza
2400.Dunaújváros
Bartók tér 1.
tel./fax: +36/25-411-208
Szervezés: +36/25-402-598
bartokszinhaz@vnet.hu
http://szinhaz.blog.hu/media/image/2005-10-05/11851171/.

süti beállítások módosítása