Végéhez közeledik az Orosz Évad

Jevgenyij Griskovec (RU): Csatahajók
2005. október 27-28. 20 h
Orosz nyelven, magyar fordítással.

"A Csatahajók címû elõadás alcíme ’elõadás nõknek’ vagy ’elõadás, ami nem sikerült’.

2005. november 18-án, 19:30-kor, a Budapesti Kongresszusi Központban az Orosz Évad programsorozatát a Moszkvai Szólisták koncertje zárja majd, Jurij Basmet vezetésével.

Jevgenyij Griskovec immár harmadik alkalommal jön a Trafóba, mert a sokoldalú - színész, rendező, író - művész előadásait nem szeretjük hosszú ideig nélkülözni.
A Kalinyingrádban élő különös tehetségű alkotó igazi közösséget teremt elbeszélő és hallgatóság között, melyben saját világát, múltját szinte gyermeki naivitással szemléli, szinte irónia nélkül.
Griskovec közösségi színháza alapvető élményekből, közös tapasztalatokból, végső soron a valóságból építkezik, s ezeket személyes történetein keresztül közvetíti. De - és ez Griskovec titka - e közösséget nem a teatralitás bevett eszközeivel teremti meg, hanem mondatai, finom humora és színészi játéka által. Griskovec játéka a spontán szövegalkotás és színészi improvizáció látszatát kelti; saját bevallása szerint szövegeit csak a sokadik előadás után jegyzi le, de a szövegek előadásról előadásra alakulnak. A színpadon egyedül álló művész már a legelső pillanattól kezdve kapcsolatot teremt a közönséggel, és történeteivel egy másik világba - a múltjába - repít minket.

"A Csatahajók című előadás alcíme ’előadás nőknek’ vagy ’előadás, ami nem sikerült’. Talán ezen az előadáson dolgoztam a leghosszabb ideig. Több mint egy évig. Áttanulmányoztam az I. világháború haditengerészeti ütközeteinek teljes történetét. És már úgy tűnik nekem, hogy e csaták résztvevőit gyakorlatilag egytől egyig név szerint ismerem. És ebben az előadásban megpróbálok a férfiak nevében legalább valamit elmagyarázni a nőknek azokról a férfi illúziókról, fantáziákról, amelyek végül is az Északi-tenger és az Atlanti-óceán fenekére kerültek... és egyáltalán, végleg megfeneklettek. Szeretnék mesélni a férfiaknak arról az állapotáról, amelyben a nők sohasem láthatták őket, abban az állapotban, ahogy a férfiak meghalnak... valahol arrafelé, messze az otthontól. Erről már rengeteg könyvet írtak, úgy értem, hogy nem regényeket és egyéb populáris írást, hanem történelmi és ismeretterjesztő könyvet. Ugyanígy, különböző városokban különböző múzeumok állnak... de ilyen könyveket a nők nem vesznek a kezükbe, és ezekbe a múzeumokba sem mennek be. Pedig ezekben a múzeumokban és könyvekben sokkal több információ található a férfiakról, mint bármely regényben. És az is világos, hogy úgy sem sikerül semmit elmagyaráznom. De legalább megkíséreltem. És ennek a kísérletnek az a címe: ’Előadás, ami nem sikerült’ avagy ’Dreadnoughts’ (Csatahajók). Egészében véve, persze, ez nem más, mint "előadás nőknek". Jevgenyij Griskovec

Jevgenyij Griskovec a szibériai Kemerovóban született 1966-ban. A kemerovói egyetem bölcsészettudományi karán végzett irodalom szakon. Itt hozta létre 1991-ben a Lozsa (Páholy) elnevezésű egyetemi színházát, amit hét éven át vezetett, és amelynek társulatával 10 előadást állított színpadra. Három évig szolgált a katonai tengerészetnél, és az ott szerzett élményei alapján készítette a Hogyan ettem kutyát című szólóelőadását, amelynek írója, rendezője és előadója is egyben. Ez az előadás egy csapásra ismertté tette a nevét Oroszországban, 1997-ben két kategóriában is "Aranymaszk" díjat kapott, majd megírta és színpadra állította az Egyidejűleg című monodrámáját (1998). Ezután Kalinyingrádba (az egykori Königsbergbe) költözik, ahol azóta is családjával él, amikor éppen nem turnézik Oroszországban vagy Európa-szerte. További darabjai: Város, Tél, és Egy orosz utazó feljegyzései, amelyeket számos oroszországi színházban bemutattak. Griskovec monodrámái számos orosz és külföldi fesztiválon vendégszerepeltek óriási sikerrel, többek között Magyarországon is, a Trafó Kortárs Művészetek Házában. Az utóbbi időben egyre többet foglalkozik irodalommal is, első regénye, az Ing 2004-ben jelent meg, Folyók című elbeszéléskötetét pedig idén publikálta.

Rendezte és előadja: Jevgenyij Griskovec
Fény: Igor VOTYINOV
Hang: Gyenyisz TYENNOV
Project design: GRAF d’SIGN - Serge SZAVOSZTYANOV, Serge DANYUSEVSZKIJ
Időtartam: 1 óra 30 perc

Támogató: Hungarofest KHT

 

Hazánkban koncertezik Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták együttese


2005. november 18-án, 19:30-kor, a Budapesti Kongresszusi Központban az Orosz Évad programsorozatát a Moszkvai Szólisták koncertje zárja majd, Jurij Basmet vezetésével. A nyolcvanas évek közepén létrehozott együttes évi 60-80 fellépésével ma már a világ legismertebb vonós együttesei közé sorolható.

A koncerten közreműködik: 

Jurij Basmet - brácsa
Xenia Basmet - zongora
Vladiszlav Lavrik - trombita

Műsor:

Sosztakovics: I., c-moll zongoraverseny trombitaszólóval op. 35
Brahms: Adagio brácsára és kamarazenekarra op. 115
Sosztakovics: Preludium és Scherzo op. 11
***
Paganini: Concertino brácsára és kamarazenekarra (az op. 15 vonósnégyes átirata)
Csajkovszkij: Vonósszerenád op. 48


Jurij Basmet 1953-ben született a Don-parti Rosztovban. A Moszkvai Konzervatóriumban Vagyim Boriszovszkij, majd Fjodor Druzsinyin növendéke volt. Hamarosan ugyanitt professzori kinevezést kapott. 1976-ban Münchenben megnyerte a nemzetközi brácsaversenyt, ekkor indult nemzetközi karrierje. A nyolcvanas évek közepén eredetileg tanítványaiból alakította meg a Moszkvai Szólistákat, akik hét évig voltak együtt, majd ugyanezen a néven 1992-ben új együttest alapított, amellyel azóta változatlan összetételben játszik együtt az orosz vonósiskola legnemesebb hagyományait megőrizve. Basmet elsődleges feladatának tartja a repertoár állandó bővítését: részben számos kortárs művet mutattak be (pl. Schnittke, Gubajdulina műveit), részben a régebbi korok elfelejtett brácsairodalmát fedezik fel újra - és gyakran fordulnak átiratokhoz.

süti beállítások módosítása