EDIT 2005

A Budapesti Õszi Fesztivál és a Mûhely Alapítvány az NKA "A jövõ mûvészei - mûvészek a jövõnek" keretében bemutatja

EDIT 2005 Nemzetközi Táncfilm Fesztivál

Budapest, 2005. Október 19-21. Örökmozgó Filmmúzeum

A celluloidra álmodott koreográfia nem azonos a filmre vett táncprodukcióval, hiszen egy valódi táncfilmben a vizuális technika nem választható el a koreográfiától. Noha e műfaj nem ismeretlen itthon, táncfilm fesztivált még soha nem rendeztek Magyarországon. Ez már csak azért is fájdalmas hiánynak számít, mert az első magyar játékfilm - melyet ráadásul a mai Magyar Nemzeti Filmpalota tetőteraszán rögzítettek - pont a Táncz címet viselte. A Pekár Gyula rendezte, 1901-es alkotás tizennyolc jelenetben mutatta be a történeti és társastáncok típusait. Sajnos az egyetlen kópia megsemmisült, így ezt vetíteni nem tudjuk.

A táncfilm kiszabadítja a táncot, a táncost a színpad "fogságából", képes visszahelyezni oda, ahonnan vétetett: a mindennapok közegébe, a szabad ég alá. Bár a műfaj és nézői évszázadokra a nekik rendelt zárt terekbe költöztek, hogy egymáséi lehessenek, a mozgókép megadta a lehetőséget és a bizonyítékot arra, hogy táncolni bárhol lehet. A néző pedig rácsodálkozhat, hogy mindez milyen magától értetődő, és mennyire hasonlít ahhoz a folyamathoz, ami a mozgókép feltalálása nyomán a szavak színházával és játékosaival történt.

Az EDIT 2005 fesztivál a mai magyar és nemzetközi mezőny legjobb alkotásaiból válogat, és reményeink szerint nem csupán a szakmabeliek számára lesz izgalmas. Olyan világhírű alkotók, társulatok munkáival is találkozhatunk majd, mint Wayne McGregor, Javier de Frutos, a Lalala Human Steps, DV8 Társulat vagy Angelin Preljocaj.
Célunk, hogy a szakmán kívül a nagyközönség is megismerhesse ezt a nálunk még gyerekcipőben járó, máshol viszont már évtizedek óta virágzó művészeti ágat, mely a két művészeti terület találkozásának egyik lehetséges output-ja. A táncot egyes filmben gondolkozó alkotók a megszokottnál tágabban értelmezik, így nem szabad meglepődnünk, ha több munkában nem találjuk a klasszikus technikai megoldásokat és szerkesztésmódot.

 

Az általunk válogatott filmeket nehezen tudnánk témák köré csoportosítani, ehelyett az egyes blokkokban inkább a sokszínűségre helyeztük a hangsúlyt, a táncfilm minél szélesebb spektrumát igyekszünk megmutatni, hogy mennyire különbözőképpen gondolkodnak az alkotók táncról, mozgásról, testről, koreográfiáról és ezek filmmel való kapcsolatáról.
Elmesélhet a film történetet, vagy csak egy érzést ad át, dolgozhat élő testtel és számítógépes animációval, lehet egyperces és egyórás, már meglévő színpadi produkciók adaptációja, vagy kizárólag filmre koreografált darab, kísérlet a mozdulatokkal, a testtel, a test és környezet viszonyával, az idővel, vagy éppen a film és videó adta technikai lehetőségekkel.

Műhely Alapítvány
1094 Budapest, Liliom u. 41. | T: 456 2045 | F: 456 2050 | workshop@c3.hu | www.wsf.hu

Részletes program >>

Forrás: www.tancelet.hu

süti beállítások módosítása