A Szelíd törvény

Arno Schmidt Adalbert Stiftert olvassa

"Hõseink szerényen, szelíden és tisztesen üldögélnek együtt - ; ebben csak az az embertelen, hogy ugyanebben az órában Magyarországon tízezreket lõnek agyon statárium által, nõket pedig nyilvánosan megvesszõznek!"

5. Bejáró, Budapest IX., Pipa u. 6. (a Nagycsarnok oldalában)
2005. október 22., szombat, 18 óra

Adalbert Stifter osztrák író 200. születésnapján két nyelven, négy emberi és két zenei hangon hangzik el Arno Schmidt maróan kritikus párbeszéde a "szelíd antiemberről".

Német hangok: Bernd Rauschenbach író, Hermann Wiedenroth antikvárius
Magyar hangok: Dióssy Gábor színész-rendező, Márton László író
Zenei hangok: Grencsó István (szaxofon), Hans van Vliet (pozaun)

Arno Schmidt dialógusában Stifter nagyregényét, a "Nyárutó"-t veszi górcső alá, hogy epétől áradó iróniával ízekre szedje társadalomidegenségét, arisztokratizmusát és nyelvi mesterkéltségét.

Az Osztrák Kulturális Fórum, a Goethe Institut Budapest és az Arno-Schmidt-Alapítvány szeretettel várja Önt közös rendezvényére.

Arno Schmidt (1914-1979)
"Arno Schmidt, irodalmi múltunk önfejű interpretátora, a jelen kíméletlen ’leképezője’, egy kimeríthetetlen költői fantázia zuhanópatakja, minden olvasót bűvkörébe von, akit egyszer megérint nyelvi és képi ereje, megfigyeléseinek élessége." (Börsenblatt für den Deutschen Buchhandel)
Arno Schmidt 1914-ben született, 1979-ben hunyt el agyvérzésben. A háború utáni német irodalom egyik legfontosabb képviselője. Arno Schmidt életművéből eddig egy regény jelent meg magyar nyelven, az 1957-ben született "Gelehrtenrepublik" (magyarul "Tudós köztársaság", 1996).

Adalbert Stifter (1805-1868)
Osztrák író, festő, tanfelügyelő. Goethét tekintette példaképének, elbeszéléseiben és regényeiben a "szelíd törvényt", ember és természet harmonikus együttélését hirdette egy romantikus-elemelkedett ideál jegyében.

süti beállítások módosítása